![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Czyszczenie skrzyni
[D2 ALL ] Czyszczenie skrzyni
Slyszał ktoś lub korzystał z dynamiczej wymiany oleju w skrzyni poprzez maszy jakaś ktora przez bodaj 2 czy 3 godziny pod ciśnieniem czysci i myje całą skrzynie w srodku? Zastanawiam sie nad wymiana oleju w skrzyni i gość doradził mi coś takiego, po takim zabiegu jesli jest brud to podobno skrzynia chodzi jak nowa, warunek ze nie ma uszkodzen mechanicznych.
zastanawiam sie powaznie nad tym zabiegiem. Ale chciałbym najpierw dowiedziec sie czy warto i czy ktos korzystał ewentualnie czy cos to poprawiło faktycznie.
zastanawiam sie powaznie nad tym zabiegiem. Ale chciałbym najpierw dowiedziec sie czy warto i czy ktos korzystał ewentualnie czy cos to poprawiło faktycznie.
Po dynamicznej wymianie oleju możesz doprowadzić skrzynkę do agonii, jeśli wcześniej z nią nic nie było robione przez lata. Lepiej zrobić tak jak Apophis, radzi - wymianę statyczną ze dwa razy. Raz zalewasz nowy olej i jeździsz ok 600-800km a potem wymieniasz filtr i znów zalewasz nowy olej i z głowy. Ja tak zrobiłem po kupnie auta i już prawie 3 lata będzie jak mi ASB śmiga jak "cza" 

to nie jest zwykły napęd...to
U mnie skrzynia poszarpuje przy przelaczaniu na D i R tak jakby przytkane byly zaworki w plycie sterujacej. Ogolnie skrzynka byla chyba dobrze traktowana bo biegi zmienia fajnie, troszke troszke inaczej chodzi jak zimny jest ale rozgrzeje sie jest ok. Olej wymienialem 80tys temu i chyba juz znow pora
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Czasami sie zdarzy ze jak mocno wciske gaz zaraz po wrzuceniu D jest uderzenie, ale tylko czasem, znajomy tak mial w czasie jazdy. I wymiana oleju i czyszczenie jak reka odjal. Ja obstawiam ze zaworki sa pozatykane a przy okaxjzji olej zmienie
tutenhamon, wymiana dynamiczna owszem ale w skrzyni nowej tzn.serwisowanej od poczpoczątku
Tak tez mi mowił gośc, ale moja raczej była serwisowana bo nie widze zeby cos niepokojacego sie działo prócz tego przełaczania.
Facet od ASB powiedział tez ze własnie okresowa wymiana oleju powoduje ze nie niszcza sie wszelkie uszczelki w skrzyni itd
tutenhamon, wymiana dynamiczna owszem ale w skrzyni nowej tzn.serwisowanej od poczpoczątku
Tak tez mi mowił gośc, ale moja raczej była serwisowana bo nie widze zeby cos niepokojacego sie działo prócz tego przełaczania.
Facet od ASB powiedział tez ze własnie okresowa wymiana oleju powoduje ze nie niszcza sie wszelkie uszczelki w skrzyni itd
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 09:07 przez grzybek86, łącznie zmieniany 1 raz.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Jak znam Życie to nawt w niemieckich serwisach nie wymieniają oleju w ASB co już było opisywane w inym temacie. też mam książkę serwisowa i nie ma tam żadnej wzmianki o serwisie ASB a o wymanie innych płynaów ustojowych owszem.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2015, 09:12 przez tutenhamon, łącznie zmieniany 1 raz.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
- tutenhamon
- Super Klubowicz
- tutenhamon
- Super Klubowicz