[D2 FL ALL ] Nastawniki... Komu stukają przy rozruchu?
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Do 1.8T są FEBI jeszcze
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044
Ja w automotivie wiele lat pracowałem. Wiem jak sie wypuszczało produkty na rynek czesci zamiennych. Było specjalne stanowisko do niszczenia znaku producenta (sam je projektowałem nawet) i oryginalna część miała niszczony znak i bez znaku szła do obrotu wtórnego poza siecią serwisów. Nie wiem jak jest w przypadku tych nastawników ale jesli faktycznie zobaczycie ze cechowanie oryginalne jest zniszczone celowo to jest to na pewno oryginal (chyba ze chinczyk specjalnie nabil znak a potem celowo go zniszczyl dla niepoznaki ale to juz by bylo przegiecie paly )
Pozdrawiam Bugi
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"
Co za kretyński tekst.pepi pisze:Z UWAGI NA FAKT ŻE NIE JESTEŚMY OFICJALNYM DYSTRYBUTOREM GRUPY VAG, NASZE CZĘŚCI MAJĄ NIECZYTELNE ZNAKI TOWAROWE ( LOGO ) ORAZ OPAKOWANIA ZASTĘPCZE.
-trza było doczytać czyli towar zwracamy tam gdzie był bo jest w opisie co trzeba
Ja nie jestem oficjalnym dystrybutorem grupy VAG a wielokrotnie kupowałem części oryginalne w oryginalnych pudełkach i wielokrotnie sprzedawałem je dalej.
Aktualnie, jako pozostałość po kolegach którzy zamówili części a jednak nie byli łaskawi ich u mnie odebrać, posiadam jeszcze kilka takich nowych, oryginalnych w pudełkach....
i że niby ten pan z Inowrocławia twierdzi, że nie będąc oficjalnym dystrybutorem nie mam prawa teraz tego sprzedawać z oryginalnym logo i w oryginalnym pudełku - co za bzudra.
Warto zauważyć, że sprzedający opisuje towar jako "oryginalny" i "nowy" ale nigdzie nie jest napisane, że jest to "oryginalny VW" albo "oryginalny AUDI" i na takim głupim szczególe ludzie dają się oszukiwać.
Jeżeli części mają nieczytelne znaki towarowe i sprzedawane są w "opakowaniach zastępczych" to nie jest to oryginał VW/AUDI - proste.
A tak generalnie, co do zasady, to niezależnie od jakichś głupich zapisów w przedmiotowej aukcji to sprzedającego obowiązują przepisy prawa polskiego.
I tu kłania się Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej w której to w Art. 20 możemy przeczytać:
"Art. 20.
1. Przedsiębiorca wprowadzający towar do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany do zamieszczenia na towarze, jego opakowaniu, etykiecie, instrukcji lub do dostarczenia w inny, zwyczajowo przyjęty sposób, pisemnych informacji w języku polskim:
1) określających firmę producenta w rozumieniu art. 3 pkt 2 ustawy z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. z 2015 r. poz. 322) i jego adres, a także państwo siedziby wytwórcy, jeżeli ma on siedzibę poza terytorium państw członkowskich Unii Europejskiej i państw członkowskich Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym;
2) umożliwiających identyfikację towaru, chyba że przeznaczenie towaru jest oczywiste."
Nt. wprowadzania do obrotu przedmiotów o niejasnym pochodzeniu, posługiwania się logiem jego ukrywania bądź powoływania się na innego producenta w celu osiągnięcia korzyści majątkowej można też poczytać w Ustawie o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U. 1993 Nr 47 poz. 211).
Myślę, że jakby trafić jakiegoś urzędnika któremu chciałoby się ruszyć dupę do roboty to pan z Inowrocławia szybko zmieniłby ton swoich aukcji na Allegro
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 16:13 przez FOSS, łącznie zmieniany 2 razy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Albo nie udana partia produkcyjna i ktoś kupił za cenę złomu.
Kiedyś kupiłem ori przegub do A4 za połowę ceny z Allegro . Niby wszystko ok. Lecz po zmontowaniu pedał hamulca kopał za każdym nacisnieciem. Po rozebraniu i bacznej weryfikacji okazało się , że pierścień ABS miał wadę odlewową i czujnik głupoty pokazywał.
Kiedyś kupiłem ori przegub do A4 za połowę ceny z Allegro . Niby wszystko ok. Lecz po zmontowaniu pedał hamulca kopał za każdym nacisnieciem. Po rozebraniu i bacznej weryfikacji okazało się , że pierścień ABS miał wadę odlewową i czujnik głupoty pokazywał.
W tym wypadku zatajenie tej informacji przez sprzedawcę jest również przestępstwem.ernesto pisze:Albo nie udana partia produkcyjna i ktoś kupił za cenę złomu.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Witam!
Stefan.
-to wbrew pozorom dobrze postawione pytanie.Podobno kwitnie obecnie proceder wstawiania klientom podrob a odsprzedawania oryginalnych czessci na portalach aukcyjnych gdzie sa wystawiane w bardzo atrakcyjnych cenach..preston81 pisze:gdzie sie kupuje oryginały panowie na allegro czy w aso ?
Stefan.
Jakby nie było, "ryba psuje się od głowy" - wystarczy ostatnie ułaskawienie Kamińskiego i już wiadomo, że w tym kraju można zrobić wszystkopreston81 pisze:panowie zyjemy w kraju oszustów i krętaczy skoro robią wały na samej gorze to pchełki mają nie robić ?
Ja postrzegam to raczej jako sytuacje jednostkowe ale pewnie się nie znam.majkaistefan pisze:Podobno kwitnie obecnie proceder wstawiania klientom podrob a odsprzedawania oryginalnych czessci na portalach aukcyjnych gdzie sa wystawiane w bardzo atrakcyjnych cenach..
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-