części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 FL ALL ] Parktronic nie działa

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 21 gru 2011, 22:07

jak pisze pod półką to pod półką. Trzeba wymontowac kanape i wyjac półkę. Buzzer jest miedzy nią a blachą. Od bagaznika go nie widać.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 25 gru 2011, 20:31

Dokładnie tak jak pisze kolega szeryfisch - niestety nie jest łatwo się do niego dobrać :-?

Bez rozbierania prawie całego tyłu można ewentualnie spróbować sprawdzić jego działanie "na krótko" - wiązka elektryczna idzie lewym bokiem wzdłuż oparcia kanapy, wzdłuż siedziska a potem progiem ale... niestety nie jestem w stanie w tym momencie powiedzieć które to będą kable :-?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ricov6
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ricov6 » 27 gru 2011, 21:25

dzisiaj dostałem się do buzzzera i mieliście rację mieści się on pod półką, rozbierania trochę jest ale najgorsze jest to że buzzer jest sprawny a parktronic nie działa

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 20 paź 2013, 16:09

Witam odświerzam kotleta u mnie przy wrzuceniu wstecznego jest dzwięk lampka miga (na desce) lecz jak znajomy sprawdzał machając ręką przed czujnikami nic nie było słychać przód tak samo ..., podpowiecie mi czego i gdzie mam szukać?? bezpiecznik czytałem na forum lecz nie wiem gdzie on się znajduje ??
bądź sobą, wariatów też lubią

adrian949

Post autor: adrian949 » 20 paź 2013, 16:20

preston81 pisze:Witam odświerzam kotleta u mnie przy wrzuceniu wstecznego jest dzwięk lampka miga (na desce) lecz jak znajomy sprawdzał machając ręką przed czujnikami nic nie było słychać przód tak samo ..., podpowiecie mi czego i gdzie mam szukać?? bezpiecznik czytałem na forum lecz nie wiem gdzie on się znajduje ??
Kolego wrzuć wsteczny i przystawiaj ucho do każdego czujnika jak nie będzie słychać cykania, to jest do wymiany i to jest powód nie działania.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 20 paź 2013, 17:35

a jak jest coś porozłączane?? na co zwrocic uwage? chciałbym też sprawdzic czujnik ale nie wiem gdzie on jest

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 20 paź 2013, 19:20

Jeden czujnik pada -cała instalacje leży i kwiczy. Jak wyżej napisano, wrzuć R i zaciągnij ręczny i idź przysłuchać się czujnikom w zderzakach (4 z przodu, 4 z tyłu). Podepnij VAGa i będziesz wszystko wiedział.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 20 paź 2013, 19:33

ok dziękuje za rade sprawdze jjak napisałeś ,czujników tam jest chyba 4 lub 5 ? a jakieś inne rozwiązanie w przypadku gdzie nie jest to wina czujników? pytam już zapobiegawczo? mogło się coś rozłączyć?

adrian949

Post autor: adrian949 » 20 paź 2013, 19:43

preston81 pisze:ok dziękuje za rade sprawdze jjak napisałeś ,czujników tam jest chyba 4 lub 5 ? a jakieś inne rozwiązanie w przypadku gdzie nie jest to wina czujników? pytam już zapobiegawczo? mogło się coś rozłączyć?
Czujników jest 4 na zderzak, sprawdź najpierw czujniki, na 90% któryś walnięty. Pozdro

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 21 paź 2013, 18:13

witam , nasłuchiwałem tylnych no i powiem ze kazdy słychac tzn takie cykanie ...

pytanko czy przód sprzężony jest z tyłem tzn jesli 1 z przodu - czujnik jest walniety to tył nie bedzie pikał ??

pytanie 2
co jesli czujniki "cykają" lecz po zblizeniu się do czujnika nie slychac nic w kabinie a na początku czyli po wrzuceniu wstecznego piszczy chwile?

przodyu ni e byłem w stanie osłuchać na chodzącym silniku ....

adrian949

Post autor: adrian949 » 21 paź 2013, 18:52

preston81 pisze:witam , nasłuchiwałem tylnych no i powiem ze kazdy słychac tzn takie cykanie ...

pytanko czy przód sprzężony jest z tyłem tzn jesli 1 z przodu - czujnik jest walniety to tył nie bedzie pikał ??

pytanie 2
co jesli czujniki "cykają" lecz po zblizeniu się do czujnika nie slychac nic w kabinie a na początku czyli po wrzuceniu wstecznego piszczy chwile?

przodyu ni e byłem w stanie osłuchać na chodzącym silniku ....
Nie musisz włączać silnika, zapłon i wsteczny bieg wystarczy.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 21 paź 2013, 20:04

w kazdym razie tylne czujniki dzialaja , przednie wlacza sie guziczkiem na konsoli - sprawdze je jutro
pytanie czy choc 1 nie działa z przodu tyl tez nie bedzie dzialac?

Awatar użytkownika
Simone331
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Simone331 » 21 paź 2013, 22:10

preston81 pisze:w kazdym razie tylne czujniki dzialaja , przednie wlacza sie guziczkiem na konsoli - sprawdze je jutro
pytanie czy choc 1 nie działa z przodu tyl tez nie bedzie dzialac?
Jeden padnie to pozostałe 7 nic Ci nie dadzą. Nie ma znaczenia czy przód czy tył.

Włącz zapłon i wciśnij guzik na konsoli lub wbij wsteczny. Potem przeleć się dookoła auta i przykładaj ucho do każdego czujnika. Jeśli któryś milczy to tego wymieniaj, ale prędzej spróbuj go odłączyć i ponownie podłączyć. ;)

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 22 paź 2013, 09:46

a da się go jakoś zgrabnie wyciągnąć czy całą wiązkę trzeba ściągać , no i wjazd na kanał musi byc nie?

Awatar użytkownika
Simone331
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Simone331 » 22 paź 2013, 21:37

preston81 pisze:a da się go jakoś zgrabnie wyciągnąć czy całą wiązkę trzeba ściągać , no i wjazd na kanał musi byc nie?
Na kanał nie koniecznie. Co do wyciągania czujnika to zależy, który chcesz wyciągać, bo jeśli zewnętrzne, to przy zgrabnych łapkach i odrobinie zaparcia uda Ci się go wyciągnąć bez rozkładania auta na części pierwsze. Inaczej sprawa wygląda w przypadku tych na środku zderzaka, bo tu już lepiej ściągnąć (wysunąć) zderzak.

Ogólnie jeśli tego nigdy nie robiłeś, to polecam ściągnąć zderzak i wtedy będziesz miał dostęp do każdego czujnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl