![]() |
![]() |
![]() |
[D2 FL ALL ] Parktronic nie działa
-
- Super Klubowicz
Dokładnie tak jak pisze kolega szeryfisch - niestety nie jest łatwo się do niego dobrać :-?
Bez rozbierania prawie całego tyłu można ewentualnie spróbować sprawdzić jego działanie "na krótko" - wiązka elektryczna idzie lewym bokiem wzdłuż oparcia kanapy, wzdłuż siedziska a potem progiem ale... niestety nie jestem w stanie w tym momencie powiedzieć które to będą kable :-?
Bez rozbierania prawie całego tyłu można ewentualnie spróbować sprawdzić jego działanie "na krótko" - wiązka elektryczna idzie lewym bokiem wzdłuż oparcia kanapy, wzdłuż siedziska a potem progiem ale... niestety nie jestem w stanie w tym momencie powiedzieć które to będą kable :-?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Witam odświerzam kotleta u mnie przy wrzuceniu wstecznego jest dzwięk lampka miga (na desce) lecz jak znajomy sprawdzał machając ręką przed czujnikami nic nie było słychać przód tak samo ..., podpowiecie mi czego i gdzie mam szukać?? bezpiecznik czytałem na forum lecz nie wiem gdzie on się znajduje ??
bądź sobą, wariatów też lubią
Kolego wrzuć wsteczny i przystawiaj ucho do każdego czujnika jak nie będzie słychać cykania, to jest do wymiany i to jest powód nie działania.preston81 pisze:Witam odświerzam kotleta u mnie przy wrzuceniu wstecznego jest dzwięk lampka miga (na desce) lecz jak znajomy sprawdzał machając ręką przed czujnikami nic nie było słychać przód tak samo ..., podpowiecie mi czego i gdzie mam szukać?? bezpiecznik czytałem na forum lecz nie wiem gdzie on się znajduje ??
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Czujników jest 4 na zderzak, sprawdź najpierw czujniki, na 90% któryś walnięty. Pozdropreston81 pisze:ok dziękuje za rade sprawdze jjak napisałeś ,czujników tam jest chyba 4 lub 5 ? a jakieś inne rozwiązanie w przypadku gdzie nie jest to wina czujników? pytam już zapobiegawczo? mogło się coś rozłączyć?
witam , nasłuchiwałem tylnych no i powiem ze kazdy słychac tzn takie cykanie ...
pytanko czy przód sprzężony jest z tyłem tzn jesli 1 z przodu - czujnik jest walniety to tył nie bedzie pikał ??
pytanie 2
co jesli czujniki "cykają" lecz po zblizeniu się do czujnika nie slychac nic w kabinie a na początku czyli po wrzuceniu wstecznego piszczy chwile?
przodyu ni e byłem w stanie osłuchać na chodzącym silniku ....
pytanko czy przód sprzężony jest z tyłem tzn jesli 1 z przodu - czujnik jest walniety to tył nie bedzie pikał ??
pytanie 2
co jesli czujniki "cykają" lecz po zblizeniu się do czujnika nie slychac nic w kabinie a na początku czyli po wrzuceniu wstecznego piszczy chwile?
bądź sobą, wariatów też lubią
Nie musisz włączać silnika, zapłon i wsteczny bieg wystarczy.preston81 pisze:witam , nasłuchiwałem tylnych no i powiem ze kazdy słychac tzn takie cykanie ...
pytanie 2
Jeden padnie to pozostałe 7 nic Ci nie dadzą. Nie ma znaczenia czy przód czy tył.preston81 pisze:w kazdym razie tylne czujniki dzialaja , przednie wlacza sie guziczkiem na konsoli - sprawdze je jutro
pytanie czy choc 1 nie działa z przodu tyl tez nie bedzie dzialac?
Włącz zapłon i wciśnij guzik na konsoli lub wbij wsteczny. Potem przeleć się dookoła auta i przykładaj ucho do każdego czujnika. Jeśli któryś milczy to tego wymieniaj, ale prędzej spróbuj go odłączyć i ponownie podłączyć.

Na kanał nie koniecznie. Co do wyciągania czujnika to zależy, który chcesz wyciągać, bo jeśli zewnętrzne, to przy zgrabnych łapkach i odrobinie zaparcia uda Ci się go wyciągnąć bez rozkładania auta na części pierwsze. Inaczej sprawa wygląda w przypadku tych na środku zderzaka, bo tu już lepiej ściągnąć (wysunąć) zderzak.preston81 pisze:a da się go jakoś zgrabnie wyciągnąć czy całą wiązkę trzeba ściągać , no i wjazd na kanał musi byc nie?
Ogólnie jeśli tego nigdy nie robiłeś, to polecam ściągnąć zderzak i wtedy będziesz miał dostęp do każdego czujnika.