DRIFT.
Ale torsen to przecież przekładnia mechaniczna... działa bez elektroniki.Druss pisze:audik ale jak masz wyłączoną kontrolę trakcji to coś to pomoże ? Bo z tego co kojarze to przy wyłączonym ESP torsen nie rozdziela mocy, tak ?
Elektronika to systemy dodatkowe... ASR, ABS, EDS, ESP
X-drive to w dużym stopniu elektronika ale quattro wg. mnie to czysta mechanika tylko wspomagana elektroniką.
S8 po wyłączeniu ESP mieli kołami jak szalone... widać też wyraźnie, że większa część momentu kierowana jest na tylną oś... na śliskim łatwo postawić ją bokiem.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 10:54 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Ale że skłamałem czy o co chodzi? :-Pgibon pisze:FOSS pisze:S8 po wyłączeniu ESP mieli kołami jak szalone... widać też wyraźnie, że większa część momentu kierowana jest na tylną oś... na śliskim łatwo postawić ją bokiem.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
pany pany pany wy tu o S8 a nawet nie wiecie jak V8 w dieslu lata bokami :-) dzięki momentowi zabawa jest przednia tylko naprawy drogie
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Tak zgadza się że mieli kołami... No to teraz wyjaśnijcie mi, kiedyś nie było ESP ale był przycisk DIFF, teraz go nie i jest on połączony z ESP - tak gdzieś czytałem - wiec o co chodzi ?S8 po wyłączeniu ESP mieli kołami jak szalone... widać też wyraźnie, że większa część momentu kierowana jest na tylną oś... na śliskim łatwo postawić ją bokiem.
Myślałem że ESP ma coś wspólnego z torsenem poprzez współprace z nim.
Ale przycisk DIFF to blokada mechanizmu różnicowego (przedniego bądź centralnego) sterowana manualnie i to właściwie wszystko co się z tym wiąże... ESP zaś to elektroniczny system kontroli toru jazdy bazujacy w głównej mierze na systemie ABS i współpracujący z innymi systemami elektronicznymi takimi jak ASR (system kontroli trakcji przy ruszaniu i przyspieszaniu) oraz EDS (elektroniczna blokada dyferencjału załączana automatycznie) które również bazują na systemie ABS.Druss pisze:Tak zgadza się że mieli kołami... No to teraz wyjaśnijcie mi, kiedyś nie było ESP ale był przycisk DIFF, teraz go nie i jest on połączony z ESP - tak gdzieś czytałem - wiec o co chodzi ?S8 po wyłączeniu ESP mieli kołami jak szalone... widać też wyraźnie, że większa część momentu kierowana jest na tylną oś... na śliskim łatwo postawić ją bokiem.
Myślałem że ESP ma coś wspólnego z torsenem poprzez współprace z nim.
Ciekawy wątek nt. napędu quattro jest tutaj: http://audi-blog.eu/2011_04_01_wszystko ... m-miejscu/ - wprawdzie czytałem go dosyć pobieżnie ale wydaje się być napisany w miarę rzetelnie.
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Dziś miałem okazje pojezdzic w nocy (pada śnieg) i był opustoszały parking, wjechałem, zatrzymałem się, wyłączyłem radio, biegi ustawiłem na TIPie na 1, wyłączyłem ESP iii ...
KOOOCHAM QUATTRO :mrgreen:
Wcześniej jak bawiłem się bez ESP to tylko lekko dupcią rzucałem, a teraz drift miedzy latarniami, wreszcie słyszałem jak Q rozkłada moc...Ahhh chyba dziś nie usne, oby opady śniegu były BARDZO DUZE :->
KOOOCHAM QUATTRO :mrgreen:
Wcześniej jak bawiłem się bez ESP to tylko lekko dupcią rzucałem, a teraz drift miedzy latarniami, wreszcie słyszałem jak Q rozkłada moc...Ahhh chyba dziś nie usne, oby opady śniegu były BARDZO DUZE :->
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz