Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Telefon / smartfon

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Telefon / smartfon

Post autor: FOSS » 10 sie 2013, 15:32

Chciałbym się was poradzić w temacie telefonu ale.... od początku.

Od lat jako drugiego telefonu używam smartfona...
kiedyś przez kilka lat palmofona HP... najpierw 6515 a później 2x model 6915 którg używałem nie tylko jako telefon ale także jako organizer, kalendarz (synchronizowałem non-stop z Outlook'iem na stacjonarnym kompie) oraz przenośną nawigację z AutoMapą.
Po kilku latach używania HP na rynku pojawiło się HTC HD2 które urzekło mnie od pierwszego wejrzenia - kupiłem zaraz jak weszło do sprzedaży.
HTC godnie zastąpiło HP we wszystkim czego potrzebowałem (synchronizacja z Outlook + navi AutoMapa) - używałem go przez ostatnich kilka lat ale niedawno córcia moja wytrąciła mi go z ręki i po nieszczęśliwym upadku na podłogę odmówił współpracy :evil:
Ponieważ kończyły mi się umowy na telefon więc po rozmowie w salonie kupiłem Nokię Lumia 820 - miała mi zostąpić HTC a Win Mobile 8 miał mieć tą samą funkcjonalność co Win Mobile 6.5... niestety okazał się porażką po całej liniii, straszny shit, okazał się telefonem który przestał mi się podobać już pierwszego dnia użytkowania i każdego następnego dnia było już gorzej. Idzie na handel :wpale:

HTC oddałem do serwisu i naprawę wyceniono na 1800pln :/
niewiele więcej dałem kupując go nowego a dziś nowy kosztuje około 1200pln więc to jakaś paranoja :/

Więc jak na wstępie...
poszukuję smartfona jako organizera i nawigacji...
muszę mieć możliwość prostej synchronizacji po kablu z MS Outlook (bez konieczności posiadania konta gmail, hotmail, microsoft czy jakiegokolwiek innego i bez konieczności wysyłania tego na jakiś serwer i korzystania z połączenia internetowego i przesyłu danych) oraz możliwość instalacji nawigacji AutoMapa z pełną jej funkcjonalnością i nawigowaniem bez konieczności używania połączenia internetowego i przesyłu jakichkolwiek danych.

Dodam tylko, że korzystanie z czegoś takiego jak SkyDrive i innych tym podobnych pomysłów jest dla mnie obce i z przyczyn różnych nie mam zamiaru wysyłać gdzieś w net całej listy swoich kontaktów, kalendarza, notatek, zdjęć i czegokolwiek innego co wiąże się personalnie ze mną i moimi znajomymi - taka religia i proszę mnie nie przekonywać ;-)
Nie potrzebuję również pozostawania non-stop on-line i śledzić na bieżąco Facebook'a, Twitera, Naszej Klasy, Pudelka ani czegokolwiek na nich na bieżąco udostępniać i komentować - w moich telefonach wszelkie usługi lokalizacyjne, pogodowe i inne on-line wiążące się z przesyłem danych są permanentnie wyłączone i włączam je kiedy ich potrzebuję (mail, net czy inne usługi)

Podstawowym wyznacznikiem jest możliwość synchronizacji MS Outlooka z tradycyjnego komputera.
Jak już zauważyłem w Win Mobile 8 jest to niemożliwe - tu trzeba korzystać ze SkyDrive co wykluczam.
Na placu boju są również smartfony z Androidem - wprawdzie wnerwia mnie dostępność aplikacji na Androida bo dogranie czegokolwiek wymusza posiadanie konta gmail ale podobnież jest możliwość synchronizacji przez USB.... jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o szczegółową instrukcję, może się przekonam.

Dodatkową komplikacją jest to, że potrzebuję smartfona w którym będę mógł bez problemu korzystać z AutoMapy. Do tej pory nie miałem z tym problemu bo wszystko co miałem miało Win Mobile. Nie wiem jak AutoMapa chodzi na Androidzie - jeśli ktoś używa to proszę o info jak działa.

Jakieś propozycje od użytkowników czy też znawców tematu z branży??
Czy pozostaje mi kupić następne HTC HD2 czy też jakieś nowsze urządzenie sprosta moim starodawnym wymaganiom??
Czy cokolwiek z Androidem spełnia moje oczekiwania???
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Dymian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Dymian » 10 sie 2013, 18:46

Z grubej rury wymagania.
Ja jedynie klepnę, że automapa na andka kuleje, raczkuje- ogólnie niegodna polecenia na daną chwilę.
Ja wychowałem się na andkach- jak chciałem mapę bez "onlinowego" drenowania mojego tel- korzystałem z sygic mobile- ale do najlepszych nie należy.

Ogólnie android nie spełni wyżej postawionych punktów. Góra, że root'y cuda wianki pójdą w ruch ale to więcej zabawy niż pożytku.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 10 sie 2013, 21:31

Dymian pisze:Z grubej rury wymagania.
Ale jak to z "grubej rury"?... przecież jeszcze kilka lat temu to był standard.... no może nie we wszystkich urządzeniach ale w tych z wyższej półki synchronizacja z Outlookiem po kablu być musiała ;-)

To teraz nastały takie zwariowane on-line'owe czasy, że możesz robić kopię zapasową wszystkiego na wirtualnym dysku w sieci..... tyle, że nasze dzisiejsze "możesz" oznacza że właściwie "musisz" bo wszystkie telefony na Win Mobile 8 mają synchronizację SkyDrive (po kablu bezpośrednio na lapka nie możesz) a na Androidzie również przez net za pośrednictwem konta gmail.
Tyle, że ja nie potrzebuję konta microsoft, gmail, hotmail czy innego tam... mam swoje maile firmowe z własną domeną i to wystarcza mi w zupełności a wysłanie wszystkiego co mam w kompie i telefonie do internetu na tą chwilę jest sprzeczne z moją "religią" :-P

Widzę, że pozostanie mi kupić następne HTC HD2 i cieszyć się starym dobrym sprzętem.

Zresztą czytając różne opinie w sieci nie jestem odosobniony w twierdzeniu, że Win Mobile 8 cofnął się o epokę w czasie tworząc system który nie pozwala zrobić z telefonem nic nie można zrobić... mam Lumię 820 i jest tragedia... mam kartę pamięci 8GB i nie mam jak swobodnie przeglądać jej zawartości... po co mi Office w telefonie jak nie mogę swobodnie zarządzać plikami na telefonie i karcie (brak menadżera plików albo ja go nie potrafię znaleźć)... jak swobodnie zarządzać muzyką i video zgromadzonymi na karcie i telefonie?... niby taki super telefon ale w mojej ocenie kibel, dawno gorszego chłamu nie miałem już nie wspominając o cenie za to coś :/
inspekcje przed zakupem

-

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 10 sie 2013, 21:39

Ją od miesiąca korzystam z HTC ONE i jak dla mnie rewelacją. Telefon nie zawiesza się auto mapa lata płynnie, w porównaniu do noki 820 żony jest o kilka klas wyżej, tak więc polecam

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 10 sie 2013, 21:46

sebos17 pisze:Ją od miesiąca korzystam z HTC ONE i jak dla mnie rewelacją.
Na jakim to systemie lata?

Wziąłbym coś nowszego chętnie ale jak nie będzie to kupię jeszcze jedno HD2.
No chyba że to moje da się naprawić w mniejszych pieniądzach bo to co mi krzyknął serwis to paranoja :evil:
inspekcje przed zakupem

-

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 10 sie 2013, 21:56

FOSS pisze:Na jakim to systemie lata?
Android, teraz forum częściej przeglądam na telefonie niż na kompie ;)
Ostatnio zmieniony 10 sie 2013, 22:05 przez sebos17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Druss
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Druss » 12 sie 2013, 12:14

FOSS pisze:możliwość instalacji nawigacji AutoMapa z pełną jej funkcjonalnością i nawigowaniem bez konieczności używania połączenia internetowego i przesyłu jakichkolwiek danych.
To kryterium jest chyba najcięższe do spełnienia przez obecne "smartfony". Ja też szukałem jakiegoś "nowego" telefonu który zastąpił by własnie mój HD2 z prawie identycznymi wymaganiami co Ty masz i jest lipa!
Dostałem S3mini bo niby spełniał moje wymagania i miałem go za 99gr.
Automapę mozna zainstalować na androidzie, działa, prowadzi ALE najpierw musi znaleść fix'a-czyli satelity. a z tym bywa u niego różniej. Raz znajduje po 5-10 sek, a raz znajduje po 5-10 min. Program przyśpieszający znajdowanie fix'ów poprawia ich znajdowanie ale żeby zadziałał trzeba być podlaczonym do netu :roll: .

Ludzie na forum od telefonów jasno powiedzieli, żeby był telefon który dorówna HD2 musi być też z samej górnej półki jak HD2 kiedyś.
Czyli HTC One, One S, Samsung Galaxy S3, S4, Note, Note2, od biedy S2.
Ja chciałbym Note'a 2 - pożadny wyswietlacz, pożądne bebechy i rysik do zabawy :mrgreen:

A z tego co ja się ostatnio orientowałem (nie wiem jaki masz plan taryfowy ani promocje) ale nie opłaca się brać takich telefonów u operatorów bo przepłaci się za nie 2 krotnie. Lepiej jest wziąć opcje bez tel z lepszymi warunkami (wiecej min/Gb/itp) a tel kupić samemu w sklepie - jesli masz pieniądze ~2tys.

Pozdrawiam.

Grain
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Grain » 12 sie 2013, 13:19

Druss pisze:A z tego co ja się ostatnio orientowałem (nie wiem jaki masz plan taryfowy ani promocje) ale nie opłaca się brać takich telefonów u operatorów bo przepłaci się za nie 2 krotnie. Lepiej jest wziąć opcje bez tel z lepszymi warunkami (wiecej min/Gb/itp) a tel kupić samemu w sklepie - jesli masz pieniądze ~2tys.
Jeżeli prowadzisz firmę to są taryfy w których dostajesz fakturę na pełną wartość urządzenia a płacisz jakąś symboliczną kwotę 8-)
Było S8....:(

Awatar użytkownika
Druss
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Druss » 12 sie 2013, 16:28

No właśnie Grain nie prowadzę firmy :-(

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 12 sie 2013, 18:28

Ech, poczytałem w necie, podumałem nad tematem i doszedłem do wniosku, że te nowe telefony to o kant du..y potłuc :/
Android nie spełnia moich oczekiwań... AutoMapę Europę używam od lat i nie zamierzam z niej rezygnować... synchronizacja kontaktów i kalendarza z Outlook to druga rzecz która jest mi potrzebna do życia jak ręka i z niej też nie zamierzam rezygnować więc wszystko to co ma Androida i Win Mobile 8 odpada :/

Temat już rozwiązałem...
bez kalendarza i AutoMapy czuję się jak bez ręki więc dziś kupiłem następne nowe HTC HD2 - z tym muszę postępować jak z jajkiem bo widzę, że kupno innego telefonu mogącego spełnić te moim zdaniem niezbyt wygórowane oczekiwania jest z roku na rok coraz trudniejsze.
Mam nadzieję, że ten egzemplarz będzie co najmniej tak dobry jak poprzedni albo i lepszy bo moje poprzednie HD2 to jeden z pierwszych na rynku polskim i pomimo wielu opinii, że z tymi pierwszymi coś się działo to z moim wszystko było OK ;-)

Także jeżeli ktoś jest zainteresowany to do sprzedania mam dwa nowe smarfony w idealnym stanie:
Nokia Lumia 820 w kolorze czarnym oraz Sony Xperia J z przodu czarny z tyłu biały.
Oba kupione 31-07-2013, rozpakowane, pobawione się i schowane do pudełek.
inspekcje przed zakupem

-

Awatar użytkownika
Druss
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Druss » 12 sie 2013, 23:14

FOSS jak będziesz korzystać z HD2 to powiedz mi czy masz problemy z zasięgiem ? Bo mi czasem na terenie Pruszkowa i nie tylko zanika zasieg albo jest tak mały że ledwo co słyszę inną osobę.
Ja mam w T-mobile.

CzarnyBWP
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: CzarnyBWP » 07 lis 2013, 20:07

Siemandero ja właśnie kupiłem sobie Sony Xperia Z Ultra troche wielki ten telefon ale aplikacje wyswietlacz rozdzielczosc nie ma nic lepszego
no i cena ( 2800 ) tez niczego sobie ale za taki telefon dwa slowa to jest zycie

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 17 lis 2013, 23:28

Druss pisze:FOSS jak będziesz korzystać z HD2 to powiedz mi czy masz problemy z zasięgiem ? Bo mi czasem na terenie Pruszkowa i nie tylko zanika zasieg albo jest tak mały że ledwo co słyszę inną osobę.
Ja mam w T-mobile.
Jak już kolega odkopał temat to odpiszę bo przyznaję szczerze że zapomniałem :-?

W poprzednim HD2 i w obecnym HD2 nie mam kłopotu z zasięgiem wogóle.... tak jak u siebie tak i na terenie Pruszkowa a "szwędam" się tam praktycznie codziennie.

Z HD2 jestem zadowolony wybitnie.... tak z poprzedniego egzemplarza jak z i obecnego.
Pierwszy miałem z pierwszego wręcz wypustu, kupiony jak tylko pojawił się na rynku, ten obecny mam natomiast z samej końcówki produkcji i w tym nowszym sofcie odnalazłem nowe funkcje i udoskonalenia co moje zadowolenie jeszcze spotęgowało.

Jedyny mankament jaki objawił mi się w obydwu egzemplarzach to to, że jadąc długi czas na nawigacji, na włączonej ładowarce, w środku słonecznego dnia kiedy urządzenie było na przedniej szybie wystawione na działanie słońca HD2 potrafi się przegrzać i zawiesić proces ładowania baterii. Dzieje się to wyłącznie wtedy kiedy urządzenie wystawione jest na bezpośrednie i długotrwałe działanie słońca a jednocześnie jest w trybie nawigowania i podłączone pod ładowarkę.

Poza tym to jedyne urządzenie które spełnia moje wymagania i mam nadzieję, że zanim ten egzemplarz mi się popsuje to wypuszczą coś czym będę mógł go zastąpić bo obecnie czegoś takiego nie ma.
inspekcje przed zakupem

-

siwy71
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: siwy71 » 17 lis 2013, 23:43

Witam. Pozwolę się dołączyć do tematu,
na chwilę obecną posiadam HTC Desire Z i niestety nie łapie sygnalu gps w aucie (podwojne szyby). Za niecały miesiąc kończy mi się abonament(Play) chcąc przedłużyć umowę muszę wybrać nowy tel. a nie wiem, który łapał by sygnał GPS w naszych autach. Przetestował juz ktoś parę nowych modeli tel, dostępnych obecnie u operatorów właśnie pod tym kątem i mógłby sporządzić taką listę?
Jak będę miał chwilę podjadę do punktu, dowiedzieć się czy jest możliwość zwrotu tel. np. w ciągu 10 dni i wymiany na inny egzemplarz
Pozdrawiam

Gość

Post autor: Gość » 17 lis 2013, 23:48

Nokia E52 działała na 85% jesli chodzi o navi a typowe navi to uzywam obecnie tomtoma i spisuje sie bez zarzutu. W aucie po włączeniu łapie syg w ok 1-2minuty najdłużej. Na pewno pomaga mu w tym funkcja programowania pozycji satelit jaką ma tom tom dla swoich navi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl