[D2 96 4.2PB/LPG ] Problem ze skrzynią 4HP-24A
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
wczoraj wszedlem do kanalu zobaczyć jaka to skrzynie mam i czy wyciekow nie ma z podzespolow,chyma jest ok jakies delikatne przypocenia na wewnetrznej polosi i delikatne na moście ale tylko przypocenia nic nie kapie,jestem umówiony z mechanikiem żeby to zobaczyl czy tak można jezdzic czy mam cos uszczelniac,w 3.7 miałem tez 4 stopniowa skrzynie ale ona była konstrukcyjnie trochę inna ale to pewnie dlatego ze ta ma qattro,musze się zorientować gdzie w tej jest korek do sprawdzania poziomu oleju.
No cóz ja od mechanika u ktorego robiłem i nie tylko wiem to co napisałem czyli że starsze jest prostsze i trwalsze ale niekoniecznie lżejszejdz1 pisze:Ostatnio jak byłem na sprawdzeniu oleju w skrzyni i dyfrach w swojej A8 (skrzynia 5hp) to dowiedziałem się od mechanika zupełnie innych rzeczy. Twierdził że 4hp są dużo większe, cięższe, bardziej skomplikowane i problematyczne w naprawach niż 5hp.Apophis pisze:4hp jest mniej skomplikowana bo to starsza i solidniejsza produkcja.
Nie wiem czy z tego powodu są wieksze koszta ale gdy ja robiłem niemal całkowity remont mojej to zapłaciłem 7600zł prawie 4 lata temu więc reasumując koszt jaki CI zaspiewali jest chyba najwyższy jaki w PL słyszałem.
Ale to tylko co powiedział mechanik a nie jedną A8 juz przerabiał bo i nie jedną u niego na placu widziałem.
Jak ja dałem swoje auto do Łobody to obiecywał że koszta nie przekroczą 4500zł a najpewniej ok 3500. Niestety. Wyniosły 7600,ale wiem że moja skrzynia to był złom bo facet mi sam odradzał nieopłacalna wg.niego naprawę i proponował bym poszukał w miare pewną uzywke która on sprawdzi przed montażem do auta. Oczywiście tez zaproponował bym jesli chcę przyjechał i zobaczył swoja skrzynkę jak wygląda-był to obraz nędzy i rozpaczy.
Podejście Marka Łobody-obcego mi wtedy zupełnie faceta do klienta było wzorowe i trudno było by mu cos zarzucić. DO dzis tam serwisuje skrzynie(wymiany oleju i filtra)
No i niestety auto jednak jeszcze nie odebrane bo okazało sie ze moj smieszny poprzedni mechanik wymontował moduł zapłonu a ci z ASB nawet niewiedzieli czemu auto pali im tylko na 4 cylindry i jak do nich dzwoniłem to mowili ze nie ze wszystko OK a tu zajeżdżam i psik patrze pod mache i od razu widze czego niema no myslałem ze mnie krew zaleje no ale nic umowiłem sie ze w poniedziałek odbiore a tego mechanika to za jaja powieszę .
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Prorok pisze:No i niestety auto jednak jeszcze nie odebrane bo okazało sie ze moj smieszny poprzedni mechanik wymontował moduł zapłonu...
krystek78 pisze:80 procent mechanikow kombinuje jest taki nawet co auta h.j robil tak ze cos ci sie zawsze zjeb...o
No co wy za opowieści piszecie?... gdzie wy zostawiacie auta, u mechanika czy u rolnika który wieczorami w stodole w autach dłubie? :shock:tutenhamon pisze:Kiedyś zostawiłem u elektryka auto na noc , jak mi padł przewód w wiązce od ECU to z 40 l, paliwa zrobiła się susza i co?
To tylko kija bezbolowego wziąć i łapy przetrącić przy samej d... :wpale: :wpale: :wpale:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
FOSS masz racje i dla tego od początku pisałem ze jest problem znalesc fachowca uczciwego w mojej okolicy ,ten u ktorego miałem auto był polecony przez użytkownika forum i robił klubowe S8 ktore jezdzi do dzis choc juz w sumie zmieniło własciciela i wcześniej robił mi kilka rzeczy i było ok a później olał sprawe
[ Dodano: 2013-09-17, 16:15 ]
Wiec tak auto odebrane smiga fajnie choc tylko na gazie bo na bezynie nie umie wejsc na obroty czyli ciąg dalszy problemów z pompą paliwa ale to juz cos na nowy temat aha jest jeszcze jeden psik i wydaje mi sie ze to oni cos zapieprzyli bo nie działa mi prędkościomierz
[ Dodano: 2013-09-17, 16:15 ]
Wiec tak auto odebrane smiga fajnie choc tylko na gazie bo na bezynie nie umie wejsc na obroty czyli ciąg dalszy problemów z pompą paliwa ale to juz cos na nowy temat aha jest jeszcze jeden psik i wydaje mi sie ze to oni cos zapieprzyli bo nie działa mi prędkościomierz
Nie wiem, może jestem jakiś dziki ale oszukiwanie klienta, ściąganie paliwa, kradzież drobniaków z podłokietnika czy płyt CD z fajną muzą, przekładanie lepszych części/elementów z klienta samochodu do swojego czy też umyślne psucie czegoś aby była za chwilę następna robota jest mi zupełnie obce :evil:Prorok pisze:FOSS masz racje i dla tego od początku pisałem ze jest problem znalesc fachowca uczciwego w mojej okolicy ,ten u ktorego miałem auto był polecony przez użytkownika forum i robił klubowe S8 ktore jezdzi do dzis choc juz w sumie zmieniło własciciela i wcześniej robił mi kilka rzeczy i było ok a później olał sprawe
Oprócz jakiegoś podstawowego wychowania w pewnych normach wydaje mi się, że dochodzi też do tego pewien aspekt społeczny/psychologiczny....
Dla mnie A8/S8 to wciąż "tylko" A8/S8 - jeździłem już wieloma ósemkami i wieloma innymi autami z klasy premium, sam ósemek miałem już kilka i wciąż mam taką swoją na codzień więc jak ktoś do mnie takim autem przyjeżdża to nie sikam po majtkach, nie rwę włosów z zazdrości, nie zapalają mi się $$$ i €€€ w oczach że nadziany frajer przyjechał (bez urazy bo to tylko skrót myślowy) i nie wyjeżdżam na dzielnicę się polansować ani na autostradę poganiać czymś dobrym.
Niestety, po tym co robią niektóre warsztaty/mechanicy można odnieść wrażenie, że wielu z nich cechują chyba wszystkie te rzeczy albo przynajmniej kilka z nich i mentalności tej już nie idzie zmienić :evil:
:wpale:Prorok pisze:... aha jest jeszcze jeden psik i wydaje mi sie ze to oni cos zapieprzyli bo nie działa mi prędkościomierz
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
mam takie pytanie,skrzynia przezuca biegi płynnie i lagodnie ale wczoraj wieczorem miałem w aucie 5 osob i troszeczkę go przycisnalem żeby pokazac możliwości mojej a8 na drugi dzień przez chwile zmieniala biegi zwłaszcza z 1 na 2 tak jakby gwałtowniej odczuwałem zmiane wyraźnie ale przejechałem się kilka km i wszystko wrocilo do normy znow przezuca lagodnie.czy ta skrzynia musiala się jakos zadoptowac czy miała w pamięci wczorajszy styl jazdy a może chodzi o obciążenie ze miała większe.pozdrawiam
Jak najbardziej poprawnie, ECU ASB odebrało sygnał o gwałtownym otwieraniu przepustnicy i zmieniło program do jazdy dynamicznej ,a takowa objawia się gwałtownym przełączaniem biegów co odbierasz jako szarpanie - gdyby osiem była nowa czułbyś że zmienia biegi twardo- Po jakim czasie "normalnej " jazdy znów wejdzie w ustawienia jak przedtemmarcin1122333 pisze:mam takie pytanie,skrzynia przezuca biegi płynnie i lagodnie ...
Złego diabli nie biorą ...
-
- Forum Audi A8