części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 3.7MPI ] Uszkodzony napinacz,nastawnik?

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 22 lis 2014, 17:46

Paweł Szczecin, w jaki sposob czysciles ta przeplywke? sam czujnik spryskales, czy go jeszcze dodatkowo rozbierales? Ja tez myslalem zeby wyczyscic, ale ponoc nie jest to dlugotrwale wiec kupiem nowa :D

W ASO chcieli 560zl jesli stara oddam a u mojego mechaniora za 340zl kupiem ta sama co w ASO tylko bez znaczka CCCO / VW no i zachowalem stara na testy ;)
to nie jest zwykły napęd...to

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 22 lis 2014, 17:49

Napisz kolego lepiej jak Logowales poźniej ten przepływomierz , na postoju czy w trakcie jazdy ? Warto przy okazji wymienic filtr powietrza , on może także zaniżać wskazania przepływki
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

ernesto

Post autor: ernesto » 22 lis 2014, 17:59

Paweł Szczecin pisze: Panowie przepływka przeczyszczona jakimś specyfikiem do czyszczenia LM i przy 6240 obr/min daje 194g/s
Tragedii nie ma ale mogło by być lepiej. Czy silnik podczas testu miał obciążenie?
Znaczy się czy odczyt robiłeś podczas jazdy? Prawidłowo powinno się przeciągnąć auto na 2 i 3 biegu prawie pod odcięcie. Na TIP-ie ewentualnie na wyczucie. Ty dajesz nogę w podłogę a druga osoba odczytuje wskazania przepływu masy powietrza w zakresie 6000 i w górę zaraz przed wrzuceniem następnego biegu.

Paweł Szczecin
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Paweł Szczecin » 22 lis 2014, 19:19

martin_rs4 - przepływkę pryskałem przez to sitko zabezpieczające (obudowę) sprayem LM drossel.
Myślę że byłoby jeszcze lepiej gdybym po tym przedmuchał ją powietrzem, ale za miesiąc jeszcze raz rozbiorę i zaopatrzę się w powietrze w sprayu:)

michalwruszak - logowanie blok 002 podczas jazdy (tip 2 bieg do odcinki), zgadzam się co do filtra powietrza, jak rozbierałem wszystko to filtr (mimo tego że 3 miesiące temu go wymieniałem) był już brudny. Chyba kupię ten K&N za 200zł i będę go po prostu systematycznie czyścił (jako że nabyłem dzisiaj nową sprawność i umiem już to robić:))

ernesto - logowanie robiłem podczas jazdy izapisem do pliku :)

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 22 lis 2014, 19:28

Kolego co do filtra K&N moim zdaniem dla dłuższej żywotności przepływomierza lepiej kupować filtr suchy - czyli zwykly :) Czyli sposob logowania wykonany bardzo poprawnie - czepiac sie nie mozna :)
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

Paweł Szczecin
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Paweł Szczecin » 22 lis 2014, 22:50

A dziękuję, dziękuję :)

chicken20091986
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: chicken20091986 » 13 lut 2020, 13:44

Panowie dzwoniłem dzisiaj do firmy regenerującej te nastawniki "Mehenker" opisałem swój problem czyli słyszalny nastawnik po dłuższym postoju przez kilka sek. i Pan stwierdził że wina może leżeć również po stronie tych zaworków podtrzymujących ciśnienie w głowicy ktoś już szedł w tym kierunku??

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 13 lut 2020, 17:35

tak może być i to
ale ty leniwy jesteś <jezyk2>
poszukaj sobie jest ladnie to opisane masz je pod kolektorem
na środku silnika
Tylko ja bym na twoim miejscu zmienił ślizgi -dlaczego bo są skostniałe i przy tym terkotaniu może się rozpaść i wtedy ...

chicken20091986
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: chicken20091986 » 13 lut 2020, 17:53

pepi pisze:ale ty leniwy jesteś
Ej temat o nastawnikach ma ponad 150 str. Z czego 80str. O niczym :P
Spoko wiem gdzie są i o tym tropie już się konsultuje z Blade

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 14 lut 2020, 07:15

albo hydraulika si ę odzywa efekt podobny :P

Awatar użytkownika
marekp750
Administrator
Administrator

Post autor: marekp750 » 20 lut 2020, 10:39

chicken20091986 pisze:Panowie dzwoniłem dzisiaj do firmy regenerującej te nastawniki "Mehenker" opisałem swój problem czyli słyszalny nastawnik po dłuższym postoju przez kilka sek. i Pan stwierdził że wina może leżeć również po stronie tych zaworków podtrzymujących ciśnienie w głowicy ktoś już szedł w tym kierunku??
Chciałbym tutaj wyprostować pewną sprawę, ponieważ często się powtarza tutaj na forum
i często jak ludzie dzwonią do mnie porozmawiać o nastawnikach.

Te zaworki (pod obudową odmy) nie trzymają ciśnienia oleju. Żeby wszyscy dobrze to rozumieli.
Ich zadaniem jest utrzymać słup oleju w przewodach idących do głowicy (ale tam nie ma ciśnienia
po wyłączeniu silnika, jedynie ciśnienie spowodowane naciskiem samego oleju i ciśnienia atmosferycznego, które notabene będzie równoważone przez ciśnienie panujące w misce).

Układ olejowy na górze (zresztą na dole też) jest "otwarty" czyli olej ucieka w wielu miejscach i spływami wraca do miski. Czyli czy zaworek będzie trzymał czy nie to i tak w układzie nie ma
znaczącego ciśnienia ponieważ olej wylezie na boki. Nabijanie hydro-popychaczy, smarowanie wałków.

Zaworek będzie miał wpływ na czas nabicia ciśnienia, czyli ile (jak jest zużyty) czasu będzie terkotał napinacz.

Napinacze i ich szczelność będzie determinować stukot.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl