części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Co dzisiaj zrobiłem w swojej A8 ??

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Gość

Post autor: Gość » 31 gru 2014, 20:28

Ja dziś wyserwisowałem klimkę i zrobiłem porządna diagnostyke szczególnie LPG i cos tam delikatnie poprawilismy. Czuć poprawę na jałowym biegu i jak narazie dośc wyraźna ale durne błedy grzałek sond czy tez sondy sie czasem jeszcze pojawiaja nawet na PB....

Vincent
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Vincent » 01 sty 2015, 10:39

Koniec roku oznaczał dla mnie i mojej Lochy koniec dużej rewitalizacji.
Zdecydowałem się na gruntowne oględziny w naszym firmowym ASO i dokonałem następujących czynności mniejszych i większych:
- wymiana oleju z filtrem w silniku (ori)
- sprawdzenie i uzupełnienie oleju w skrzyni
- wycieki z układu chłodzenia zakończyły się regeneracją chłodnicy, wymianą pompy dodatkowego wspomagania obiegu płynu chłodniczego (ori) oraz wymianą płynu
- wymiana uszczelniaczy skrzyni (ori)
- wymiana przewodu czujnika ABS (ori)
- regeneracja tylnych zacisków hamulcowych - czyszczenie tłoczków i wymiana wszystkich uszczelek (ori)
- obsługa i serwis układu klimatyzacji
- odczytanie i kasowanie błędów
- wymiana paska napędu osprzętu i wszystkich rolek napędzających (ori)

Trochę się tego zebrało ale znowu auto jest w idealnym stanie. Część napraw (rolki) wynikała z zastania samochodu którym się poruszam okazjonalnie.
Zdecydowałem się na zastosowanie samych oryginalnych części aby mieć święty spokój ale inna rzecz że trudno znaleźć coś w zamienniku. Używek zaś nie bardzo lubię a poza tym tych kilku któzy mają rozebrane W12 na części życzy sobie takich kwot że po dołożeniu często 1/3 ceny mam rzecz nową.
Ponadto chciałem by wszystko było widoczne w historii pojazdu dla mnie i uwiarygodnienia aktualnego przebiegu 213 000 km.
Przez ostatnie 2 lata i 3 miesiące zrobiłem zaledwie 10 000 km a zainwestowałem tonę złociszy by dopieścić Lochę :) ale tak jak powyżej pisał inny kolega w razie draki i tak ubezpieczyciel odwróci się plecami .

Postanowienie noworoczne - znalezienie ogrzewanego garażu dla Lochy tak by nie była zdana na trudne warunki atmosferyczne.
Z grubych rzeczy zostałą mi jeszcze przekładnia kierownicza która zaczyna hałasować :(
Z noworocznym pozdrowieniem
Vincent
...i to by było na tyle...
Vincent

Gość

Post autor: Gość » 01 sty 2015, 17:43

Vincent ty podobnie jak ja tyle że ja nie mam zaufanego ASO i tak zasobnej skarpety więc powoli :)

Dziś miałem sie nudzić ale poświęciłem 3 godzinki na wyprowadzenie kabli i wleciał do A8 aktywny sub. Teraz fabryczne audio jest jak na mój gust idealnie wzbogacone niskimi tonami :) Ale nie ma jakiegoś łup łup na całą wieś.

Do tego robiłem test drogowy ostatnich regulacji i po ok 30km po miescie jest miodzio na pb i lpg ale jak opdpale zimny i czekam aż się rozgrzeje to po przełączeniu na gaz zaczyna nierówno cykać... Kompa już nie podłączam bo po co się stresować :D Odkąd mam vcdsa to ciagle jakieś problemy wyszukuje w pełnoletnim już aucie :)

Vincent
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Vincent » 02 sty 2015, 08:34

Witam
Moja najnowsza dzisiejsza modyfikacja niestety nie cieszy...
Wyjeżdżając z wąskiego podwórka otarłem się delikatnie o rant muru skutkiem czego na tylnych prawych drzwiach delikatnie starty został lakier na szczęście bez jakiegokolwiek wgniecenia :(
A chciałem tylko przegonić Lochę po rewitalizacji... No cóż się jeździ się dzieje... różnie raz cieszy raz martwi
Mimo wszystko Wszystkiego najlepszego w Nowym 2015 Roku oby niezbędnych napraw i modyfikacji było jak najmniej a jedynie takie które cieszą i upiększają nasze auta...
...i to by było na tyle...
Vincent

Gość

Post autor: Gość » 02 sty 2015, 11:14

Ja dzis wymieniam uszczelniacze tylnego dyfra.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 02 sty 2015, 16:12

Długo tu nie pisałem, jedna z grubszych spraw ukończona w 95%. Sprawność sprawdzę po dotarciu ale w końcu wygląda to w kole jak trzeba, dla przypomnienia tarcza 335mm.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 14:00 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 02 sty 2015, 20:51

Dzisiaj mechanik płakał jak wymieniał uszczelnienia chłodniczki oleju , także jeden wyciek juz z głowy :)
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

Gość

Post autor: Gość » 03 sty 2015, 12:13

michalwruszak pisze:Dzisiaj mechanik płakał jak wymieniał uszczelnienia chłodniczki oleju , także jeden wyciek juz z głowy :)
Mozliwe że i mnie to czeka ale mój mechanik to nie płacze tylko rzuca kurrr...i zwiększa mi cene :D

Ja założyłem dwa uszczelnienia na tylnym dyfrze(od półosi) bo od strony wału ni uja nie szło poluzowac nakretki... Jednak najbardziej ciekło z pólosi a za ten trzecie zabiore sie w przyszłości jak dorobie patent na ten dyfer.

Dziś się bedzie montował hak :)

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 03 sty 2015, 15:10

Wczoraj skończyłem montaż LPG, zacznie się troszkę tańsza jazda ...pierwsze tankowanie i już 50 euro zaoszczędzone :D.

Gość

Post autor: Gość » 03 sty 2015, 15:17

danishow, A co tam wsadziłes? :)

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 03 sty 2015, 15:40

KME NEVO Pro

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 05 sty 2015, 19:32

dziś wymieniłem uszczelke głowicy ( olej leciał). zalozem rowniez nowy termostat i osprzęt paska. a tak na marginesie to z jakim momentem glowice dokręcacie
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 05 sty 2015, 19:37

Jak kupiłeś uszczelkę to miałeś tam kartkę ze sposobem i momentem dokręcania.

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 05 sty 2015, 20:18

tak ale wydaje mi się to jakoś słabo, tam jest napisane że w pierwszym kroku na 40nm,, w drugim kroku 60nm a w trzecim obrót o 90 stopni i w czwartym o 90stopni
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 05 sty 2015, 20:37

Dzisiaj umyłem i wysprzątałem "ósemkę". Skończyłem też oklejanie wnętrza, sporo było z tym roboty ...ale efekt lepszy niż sądziłem <hura>
Ostatnio zmieniony 05 sty 2015, 20:50 przez danishow, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl