części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Możliwości ustawienia geometri

Motostacja

[D3 ALL ] Możliwości ustawienia geometri

Post autor: Motostacja » 11 lut 2015, 19:42

Witam

gdzie ustawiacie geometria w waszych a8 d3 ?

co dokładnie można ustawić lub trzeba ustawić żeby było dobrze?

niestety zjada mi trochę rant opony :< i tak opony ida po zimie na smietnik wiec zbytnio sie tym nie przejmuje , tylko chciałbym to ogarnąć zeby nie wcinało mi nowych opon

zawsze geometrie ustawiałem u pewnego mechanika który zajmuje sie tylko tym w toruniu i zawsze robił to dobrze

ASO w Toruniu chce za taka usługe 200zł

Pan H weźmie 140-150zł za przód i tył

czy w A8 mozna ustawiac Kąty pochylenia kół ?

wydaje mi sie ze poprzednik po wymianie wahaczy nie zrobił geometri i zbierzności

aro51
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: aro51 » 11 lut 2015, 20:07

Przód tylko zbieznosc, tył kąty.

Jesli ASO chce za to tylko 200zł to ja bym sie nie zastanawiał, bo istnieje szansa, ze wykonają to zgodnie z procedura serwisowa, badz procedura maszyny.

Ja ostatnio robiłem na HUNTER 3D i auto w tryb comfort, pomary od blotnika do srodka kola wysokosci przod i tyl wpisane w program wyskoczylo co mu tam potrzeba, wyregulowane i jakos jezdzi :p

Motostacja

Post autor: Motostacja » 11 lut 2015, 22:35

aro51 pisze:pomary od blotnika do srodka kola wysokosci przod i tyl wpisane w program
ale to mówisz o adaptacji poziomu zawieszenia aby kazde koło stało równo a nie o geometri

pozdrawiam

Dworek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dworek » 12 lut 2015, 08:35

200 zł w ASO to rzeczywiście niedużo, na stacji diagnostycznej płaciłem chyba koło 170

aro51
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: aro51 » 12 lut 2015, 14:53

raftor pisze:
aro51 pisze:pomary od blotnika do srodka kola wysokosci przod i tyl wpisane w program
ale to mówisz o adaptacji poziomu zawieszenia aby kazde koło stało równo a nie o geometri

pozdrawiam
Ja ciagle pisze o geometrii. Program w Hunter 3d wymaga podania tych wartosci podczas wykonywania geometrii zawieszenia.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 12 lut 2015, 15:29

Aha to nie wiedzialem ale chyba bledy wysokosci zawieszenia nie powinny wplywac na geometrie

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 12 lut 2015, 16:19

Pomiar i regulacja zawieszenia w 2007r 237zł. Obecnie podobnie cenowo.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

siwy71
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: siwy71 » 12 lut 2015, 17:21

raftor pisze:Aha to nie wiedzialem ale chyba bledy wysokosci zawieszenia nie powinny wplywac na geometrie
Wraz z zmiana wysokosci zawieszenia danego kola zmienia sie jego geometria, z tad tez wpisywanie podstawowych wysokosci kola, co rzadko kto robi(badz rzadko kto ma)

Motostacja

Post autor: Motostacja » 12 lut 2015, 23:31

hmmm czyli co jak ktoś jeździ na trybie lift to np beda mu sie inaczej zuzywały opony niz w trybie dynamic ??

Dworek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dworek » 13 lut 2015, 01:01

Tryb lift wyłącza się jak przyspieszysz, dziś sprawdziłem, nie można go załączyć jeśli przekracza się 83km/h - przy zawieszeniu sport. Raczej nie będziesz przełączał co chwila na lifta ;-)

Motostacja

Post autor: Motostacja » 13 lut 2015, 01:09

no jasne ze nie w sporcie mam 2 opcje poziomu zawiechy , no ale dziwi mnie to bo jak by sie ktoś uparł ustawił geometrie na dynamic a jeździł tylko po miescie na poziom lift , to wychodzi na to ze zjechał by opony nierówno ?

Dworek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dworek » 13 lut 2015, 01:10

Jeśli siwy się nie myli, to na to wychodzi :-)

aro51
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: aro51 » 13 lut 2015, 07:41

Jasne jesli ustawisz na drazku na trybie dynamic to oczywiscie. Po to jest dosc zaawansowany system geometrii 3d , aby te wartosci wyposrodkowac w sposob taki, aby bylo poprawnie. Stad min w programie wybierasz zawieszenie jakie posiadasz, zwykle sport, wersje nadwozia itp mierzysz wysokosci kol i program sam dopasuje odpowiedni schemat ustawienia. Jesli zje Ci opony to oni za to odpowiadaja.

Motostacja

Post autor: Motostacja » 13 lut 2015, 19:32

aro51 pisze:Jasne jesli ustawisz na drazku na trybie dynamic to oczywiscie. Po to jest dosc zaawansowany system geometrii 3d , aby te wartosci wyposrodkowac w sposob taki, aby bylo poprawnie. Stad min w programie wybierasz zawieszenie jakie posiadasz, zwykle sport, wersje nadwozia itp mierzysz wysokosci kol i program sam dopasuje odpowiedni schemat ustawienia. Jesli zje Ci opony to oni za to odpowiadaja.
czyli do aso :P

jak spierdziala mi i przyajde z zepsutymi oponami bede miał fakture moge rządać zadośćuczynienia?

czy geometria w aso obejmuje sprawdzenia poziomu zawieszenia ?

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 25 lis 2015, 19:57

aro51 pisze:Przód tylko zbieznosc, tył kąty.

Jesli ASO chce za to tylko 200zł to ja bym sie nie zastanawiał, bo istnieje szansa, ze wykonają to zgodnie z procedura serwisowa, badz procedura maszyny.

Ja ostatnio robiłem na HUNTER 3D i auto w tryb comfort, pomary od blotnika do srodka kola wysokosci przod i tyl wpisane w program wyskoczylo co mu tam potrzeba, wyregulowane i jakos jezdzi :p
Ja wybieram się na dniach na Huntera 3D ,czyli zawieche ustawiać na comfort do geometrii czy moze być na dynamik?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl