części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 96 4.2PB ] Filtr powietrza - stożek - dolot

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego w tym również chiptuning.
Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 18 lut 2015, 10:19

tomi5 pisze:Kolega ma stożek w D3 3.7 i powiem wam że zarąbiście go słychać, pomimo seryjnego wydechu. Na tyle przyjemne dla ucha że sam zacząłem sie zastanawiac nad stozkiem, od razu zaznacze że tylko i wyłacznie w celach dźwiekowych a nie poprawieniu mocy o 20% etc.

I nie wiem czy to to czy cos innego, ale strasznie czuła na gaz jest, lekkie muśnięcie i juz rwie do przodu....
Wrażenia może są, że rwie ładnie do przodu ale ciekawe jak jeździ kiedy jest ciepło na dworze i kiedy się zagrzeje..... bo ja jakoś wątpię aby na stożku jeździł lepiej niż na normalnej puszcze filtra powietrza.

Nasze V8 generują dużo ciepła i jeżeli kolega nie ma tam tego stożka odseprowanego cieplnie od komory silnika to tylko osłabia auto.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Gość

Post autor: Gość » 18 lut 2015, 11:34

Stożek zamontować łatwo ale odizolowac go od pieca V8 to juz inna bajka.

Awatar użytkownika
robertas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: robertas » 18 lut 2015, 14:38

No dokladnie, a ja dodam ze odizolowac dolot od ciepla silnika i zrobic to w gustowny sposob zeby nie zwiesniaczyc komory to nastepna sprawa ;) Jak dla mnie jak ktos chce sie bawic w doloty, to sportowa wkladka wystarczy, nic wiecej... ;) a i tak wszystko to efekt placebo :D

Awatar użytkownika
stillbadboy
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: stillbadboy » 19 lut 2015, 13:55

k&n albo pipercross. Zreszta jak mozna zaklocac gang 8 tlokow syczeniem jakiegos gownianego stozka. Takie rzeczy w 4 cylindrowych japonczykach :)
"Diesel jest jak cymbałki dla przedszkolaków. Zaczynasz grać melodię i nagle brakuje Ci skali"

Aleks
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Aleks » 19 lut 2015, 17:36

U mnie siedzi stożek Simoty w oryginalnej puszcze po filtrze trzeba tylko kolanko dokupić nie zauważyłem żadnej różnicy dźwięku, miejsca jest całkiem dużo żeby upchnąć coś rozsądnego, z tego co wiem z autopsji lepiej żeby był to filtr suchy bo filtry które są nasączane olejkami zabijają przepływki pozdrawiam

modeusz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: modeusz » 02 gru 2015, 18:10

Nie polecam montowania filtra stożkowego bez "profesjonalnego" oddzielenia go od części ciepłych w komorze silnika.
Inaczej jedynym efektem będzie osłabienie pojazdu, jak i nieprzyjemny szum, szczególnie na "ssaniu"
Oparte na własnych doświadczeniach. Druga sprawa, bardziej indywidualna - taki filtr po prostu nie pasuje do a8. Nie wypada..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl