danishow, w sumie z innym olejem jeszcze nie kombinowałem, cały czas leję 5w40, wcześniej Motul teraz Valvoline, ale myślę żeby na zimę przejść na 0w40, chociaż zaciekawiłeś mnie tym 5w50 i z pewnością poczytam na ten temat. A czym się różni 5w50 od 5w40?
k44761, dekle jakiś czas temu zdejmowałem i powiem, że tam wszystko wygląda bardzo dobrze. Ślizgi całe, łańcuch napięty. W sumie nie wymieniałem jeszcze zaworków zwrotnych pod kolektorem ssącym, bo wówczas mogłoby się wyjaśnić.
Nie wiem na jakim oleju jeździł u Szwajcara, bo w książce nie ma wzmianki, ale gość po sprowadzeniu namiętnie lał do silnika castrola 10w40 i dopiero poprzedni właściciel przeszedł na 5w40 i ja też póki co taki leję.Domniemam tylko, że to stukanie zapoczątkowało przejście z 10w40 na 5w40, bo ogólnie takich rzeczy nie powinno się robić, ale z drugiej strony jeździć na półsyntetyku też szkoda.
Długi czas już tak jeździ i szczerze to też nie chce tego ruszać, bo jak to mówią: "nie rusz gówna, niech nie śmierdzi"
zaczne grzebać i się dopiero zacznie nierówna walka z nastawnikami
A poza tym drugi silnik aż tak wiele nie kosztuje
FOSS, może przesadziłem z tym "mi", bo ja tym autem jeżdżę połowę tego, ale bardziej mi chodziło o czas trwania tego postukiwania, bo u Lukasa było to samo, sam się przyznał po jakimś czasie. Przecież takie rzeczy nie dzieją się w momencie zmiany właściciela
martin_rs4, ja u siebie wlałem płukankę LM Motorspulung:
http://allegro.pl/liqui-moly-flush-pro- ... 65830.html a jeśli chodzi o oliwę to tylko zamieniłem póki co producenta z Motula na Valvoline.
Wiesz, ciężko powiedzieć, czy na same nastawniki coś pomogło, bo u mnie to postukiwanie to czasem jest, a często siedzą cicho. Na pewno jest ciszej, samo stukanie jest ciche, ale również sam motor chodzi ciszej.
Ja po zdjęciu dekli miałem trochę tego nagaru
i poprostu trzeba było to zrobić, bo zabrudzony silnik w środku nie pracuje w optymalnych warunkach, a kanały prowadzące olej są bardzo wąskie. I choć z duszą na ramieniu to robiłem, bo wiadomo jakie opinie krążą na ten temat to jestem zadowolony, bo co tam wypłynęło ze starym olejem to tylko ja wiem