części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] Nastawniki... Komu stukają przy rozruchu?

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 12 cze 2015, 10:41

lukstorpeda pisze:a to czy byl montowany wraz z lancuchem to bedzie wiadomo po fakturze od mechanika a jesli nie uwzgledni tego na fakturze to bedzie mial osobna fakture/paragon za zakup lancucha
ja np. sobie sam nastwanik jestem w stanie zamontować, więc sam sobie faktury nie wystawie ;) ale mimo to na każdą zakupioną czesc jest paragon - dowód zakupu, tylko że niestety żyjemy w takim a nie innym kraju, gdzie nie dba sie o klienta, tylko o zysk, co jest bardzo złym podejsciem. Dlatego też 90% reklamcji jest odrzucana z różnych wymyslnych powodów.

Wiadomo że trzeba też podejsc do tego z drugiej strony, że jeżeli wiemy że nić innego jak cisnienie oleju, przestawiony rorząd, jakies zaworki itp, nie szwankuje i jest jak najbardziej ok, to tylko sam nastawnik może być padniety i wtedy można go reklamować. Niestety jak wyżej wspomniałem sprzedawce to wielkie G. obchodzi w jakim stanie jest nasz silnik, bo dla niego zawsze wszystko będzie bee oprócz jego towaru <cicho>
to nie jest zwykły napęd...to

lukstorpeda
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukstorpeda » 12 cze 2015, 11:15

preston81 pisze:ja od mechanika np faktur nie biore :) i co ? jak masz paragon za reklamowany produkt to nic innego sprzedawce nie powinno obchodzic pozatym jakim prawem bedzie wymagal ode mnie jakich kolwiek faktur ? to nie ja mam udowadniac sprzedajacemu cokolwiek, to nie on podejmuje decyzje o uznaniu / odrzuceniu reklamacji ty chyba zyjesz w jakims innym państwie , za takie texty ze mam komus faktury wozic chyba bym takiemu sprzedajacemu rozbił głowe o jego własną lade w sklepie
TY chyba nie probowales nic nigdy reklamowac ! jak kolega wyzej napisal , sprzedawcow obchodzi tylko i wylacznie ich wlasny business !
Sprobuj reklamowac cos w ASO ! moge sie zalozyc , ze bez odpowiedniej wiedzy na temat rozpatrywania reklamacji w ASO ( np w audi bo z tym mam najwieksze doswiadczenie ) odrzuca Ci kazda reklamacje zanim ja przyjma !tzn formalnie ja przyjma ale po zadaniu ci kulku pytan , zaraz dostaniesz swaja czesc spowrotem !
Tak jeszcze dla Twojej wiedzy to kazda reklamacja w Audi jest rozpatrywana na poziome ASO !nawet jak sie zazalisz na odmowe reklamacji i wezmiesz swojego rzeczoznawce to on i tak swoja opinie bedzie pisal na podstawie ekspertyzy ASO bo nie ma innej mozliwosci zaglebienia sie w temat !
widze ze Ty tu jestes najmadrzejszy to zycze CI kiedys sprobowac reklamacji w ASO !
Po tym co piszesz widze ze NIGDY nie mialas stycznosci z reklamacja jakiejkolwiek czesci " zaawansowanej " technologicznie ! typu np turbosprezarka , nastawniki , kompresory zawieszen pneumatycznych , elektryczna pompa wspomagania itp...
Oczywiscie zycze Ci ,zeby tak bylo caly czas ,zebys nie musial nic reklamowac .

Poza tym do kolegi wyzej " miedzy Bogiem a prawda " jesli sam wymienisz i nie jestes mechanikiem to nawet jakbys poszedl do sadu z reklamacja to juz dla sadu jest to podstawa do odrzucenia reklamacji !

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 12 cze 2015, 11:16

to moze na zlecenie sprzedawcy odstawisz auto do ekspertyzy zeby pan sprzedawca mial pewnosc ze jest ok wszystko co napisales a po tym dopiero moze uzna ci reklamacje ?:D prawda jest taka ze sprzedawcy ryzu doskonale wiedza ze nie ma zadnej gwarancji bo sami jej nie maja kupujac ryz na ebay z chin jesli by bylo trwalo by Bóg wie ile i generowalo koszty Bóg wie jakie (wysylki itd), wiec jesli koles kupil wiecej i jest uczciwy to ci wymieni a jesli nie to nie , wystarczy 1 pytanie kto jest producentem tego nastawnika, zaloze sie ze niekt ci na to nie odpowie :) co za tym idzie nie masz sie do kog zwrocic z problemem a na pewno nie w POlandii. jakis czas temu widzialem ze 10 nastawnikow bylo w cenie nizszej niz 1 z aso wiec maja mega przebitke na tym towarze. Co innego jak byś kupował to w jakiejś hurtowni , pomyślcie dlaczego hurtownie w sumie żadna w POlandii nie ma tego towaru ? bo klopoty z wymiana reklamacja a nie daj Boże z następstwami np uszkodzeniem czyjegos silnika ciagną za sobą konsekwencje wiec nikt nie bedzie ryzykował i się pod tym podpisywał . takie ryzowe wynalazki sprzedają właśnie 1 osobowe firemki sezonowe ala Mirek handlarz . Jest ktoś innego zdania ? zaraz napiszecie ze zawsze mozna silnik wymieniac itd to czemu nie wymieniacie silników od razu ? tez bym zmienił ale nie wiesz na co trafisz a wada silnika generuje mega koszty bynajmniej dla kogos kto tego sam sobie nie przelozy ile nerwów i w zasadzie brak mozliwsci korzystania z pojazdu ...
bądź sobą, wariatów też lubią

lukstorpeda
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukstorpeda » 12 cze 2015, 11:24

ja akurat mam doswiadczenie z reklamacjami w aso audi wiec o jadnoosobowych firmach sie nie wypowiadam . prawdopodobnie jesli sprzedawca bedzie uczciwy to faktycznie reklamacje zalatwisz szybciej ( tzn pozytywnie ) niz w ASO bo faktycznie w sklepie jednoosobowej firmy mozesz sprzedawcy " rozwalic glowe o lade " ale w ASO to juz tak troszke trudniej moze byc ;)

btw. nie ma sensu juz o tym pisac. kazdy zrobi jak uwaza za prawidlowo i slusznie a zycie wszystko zweryfikuje .

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 12 cze 2015, 11:24

lukstorpeda myślę że o wiele bardziej zaawansowane są komputery procesory karty graficzne niż elementy które wymieniłeś , to rynek jest specyficzny a nie produkty.
po 1 trzeba znać prawo konsumenckie jest takie samo dla żarówek klamerek czy turbosprężarek
2 przepychanka korespondencyjna / sądowa
3 nagłośnienie sprawy w sieci :)
4 sami będą na kolanach prosić byś przestał

Nigdy nie przegrałem żądnej reklamacji a było ich mnóstwo, ale żadnej z ASO czy też dot art motoryzacyjnych że tak to nazwę.
Problem byłby ten sam lecz zapewne inna specyfika załatwiania problemu być może długa i żmudna ale zawsze trzeba walczyć

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 12 cze 2015, 12:56

lukstorpeda pisze: Poza tym do kolegi wyzej " miedzy Bogiem a prawda " jesli sam wymienisz i nie jestes mechanikiem to nawet jakbys poszedl do sadu z reklamacja to juz dla sadu jest to podstawa do odrzucenia reklamacji !
prawda! Jednak robie to w profesjonalnym warsztacie "pod okiem" zaprzyjaźnionego machanika, wiec z tym nie było by problemu. Chodzi o to że jak sie nie kupi jakiejś czesci w znaniej firmie tylko na aukci w internecie to dochodzić swoich praw i racji jest bardzo trudno!.

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 12 cze 2015, 13:05

a sprawy sadowe jak to w POlandii ciagna sie latami....

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 17 cze 2015, 14:10

"nie wytrzymie" juz tego rzecholenia wiec zamowilem dzis nowy nastawnik, ten sam co ostatnio z Inowroclawia wiec w przyszlym tygodniu wymieniam. Jesli bedzie cicho to dla pewnosci wymienie lancuchy przy rozrzadzie i powinno byc miod malina :D

Gość

Post autor: Gość » 17 cze 2015, 14:12

Bedziem nasłuchiwać :P Preston ma ori ty masz kij wie co to porównamy :D

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 17 cze 2015, 14:50

martin_rs4 pisze:"nie wytrzymie" juz tego rzecholenia wiec zamowilem dzis nowy nastawnik, ten sam co ostatnio z Inowroclawia wiec w przyszlym tygodniu wymieniam. Jesli bedzie cicho to dla pewnosci wymienie lancuchy przy rozrzadzie i powinno byc miod malina :D
po co dwa razy rozbierać? łańcuszki drogie nie są...
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 17 cze 2015, 15:24

od razu powiem potwierdzilo sie to, w co nie wierzyłem wyciągnięty był łańcuch i to dość mocno bo o 1 ogniwo przy tej samej ilości ogniw wymiana nastąpiła przy przebiegu 279390km wiec łańcuch za 100 tysi do wymiany bo taka jest jego żywotność ....
od razu inna praca i podejrzewam ze moj nastawnik jest sprawny co pokazują logi na vagu pomijając jego uszczypnięty ślizg po prostu łańcuch był wyciągnięty i miał prawo stukać tylko sie spieniłem przy dojściu do takich wniosków .... ale cóż ...

PawelDSW
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: PawelDSW » 17 cze 2015, 17:32

preston81 pisze:od razu powiem potwierdzilo sie to, w co nie wierzyłem wyciągnięty był łańcuch i to dość mocno bo o 1 ogniwo przy tej samej ilości ogniw wymiana nastąpiła przy przebiegu 279390km wiec łańcuch za 100 tysi do wymiany bo taka jest jego żywotność ....
od razu inna praca i podejrzewam ze moj nastawnik jest sprawny co pokazują logi na vagu pomijając jego uszczypnięty ślizg po prostu łańcuch był wyciągnięty i miał prawo stukać tylko sie spieniłem przy dojściu do takich wniosków .... ale cóż ...
Mialem to samo :( w plecy o nowy nastawnik jestem....

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 17 cze 2015, 20:36

gumowe te łańcuchy

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 17 cze 2015, 21:38

Kurde ale nawet jedno ogniwo to jest raptem 5mm góra, wiec nastawnik powinien to napiąć <bezradny> mi się cos zdaje że ten bajzel robi za worek zwrotny w samym nastawniku...
Apophis pisze:Bedziem nasłuchiwać :P Preston ma ori ty masz kij wie co to porównamy
Maciek nie ma co nasłuchiwać bo mi napier...la tak jakby łańcuch chciał wyskoczyć, ale tylko przy rozruchu przez tą 1-2 sec. I cisza. Nastawnik nowy za montuje dopiero w przyszłym tygodniu.
maciu pisze:po co dwa razy rozbierać? łańcuszki drogie nie są...
No bo rozrząd mam jeszcze sprawny a do wymiany zostało jeszcze ok. 15-17kkm wiec jakiś rok mojej jazdy
<faktycznie> zobaczymy jak będzie po wymianie nastawnika. Sam nastawnik wymienić to "chwila" jest ;)

Gość

Post autor: Gość » 17 cze 2015, 22:27

Martin chętnie posłucham i jak to napier... by na przyszłośc wiedzieć :)

Zablokowany

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl