![]() |
![]() |
![]() |
[D3 06 4.2TDI ] Wymiana oleju silnikowego - jaka ilość
-
- Forum Audi A8
olej wymiana
Ostatnio wymieniałem olej sposobem wyciągania go rurką od góry i wyssało ok 9,5L
Czy lepiej go spuszczać korkiem czy wysysać ? Mechanik tłumaczył że przy spuszczaniu korkiem spadnie całość. Czy przy spuszczaniu korkiem należy na nim zmieniać jakąś uszczelkę ?
Czy lepiej go spuszczać korkiem czy wysysać ? Mechanik tłumaczył że przy spuszczaniu korkiem spadnie całość. Czy przy spuszczaniu korkiem należy na nim zmieniać jakąś uszczelkę ?
-
- Forum Audi A8
olej wymiana
Czyli podobnie jak przy wysysaniu od góry.
- drago_o
- Super Klubowicz
Wydaje mi sie, że był już taki temat na forum i wyszło na to, że korkiem spustowym nie spływa całość. Zresztą w internecie też piszą podobnie. Silnik ma 11.5l oleju a przy wymianie spuszcza się 9.6l. Czyli DW alitry zostają starego mniej więcej.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
- pawelec
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2006
- Silnik: V8 4.2 TDI
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Imię: Pawel
- panton
- Super Klubowicz
Dobry sposóbwafelo pisze:Ostatnio wymieniałem olej sposobem wyciągania go rurką od góry i wyssało ok 9,5L

Nie wiem jak w D3 ale w D2 ABZ miska olejowa ma wybrzuszenie przy korku spustowym. To też nie zejdzie wszystko na dół. Wiadomo całości nigdy się nie spuści. Zawsze coś zostanie tego oleju w chłodniczce, hydraulice, zaworkach, kanałach gdzie bezwładnościowo olej nie spłynie itddrago_o pisze:Wydaje mi sie, że był już taki temat na forum i wyszło na to, że korkiem spustowym nie spływa całość. Zresztą w internecie też piszą podobnie. Silnik ma 11.5l oleju a przy wymianie spuszcza się 9.6l.

Ta informacja jest tylko informacją producenta. Ma ona na celu określenie pojemności całego układu smarowania. Natomiast podczas wymiany zawsze trzeba lać tyle ile zleci.
- 3voQ
- Forum Audi A8
- mkbewe
- Super Klubowicz
- 3voQ
- Forum Audi A8
no widzisz kij ma zawsze dwa końce - z jednej strony nie ruszamy na autostradzie, nie obciążając ASB, tylko jedziemy w miarę jednostajnie - piszę w miarę bo dwa pasy na polskiej autostradzie i jazda z dwójką z przodu wymaga regularnego reagowania na tych znanych nam dobrze połykaczy autostrad, którzy jadą o połowę mniej ale muszą wyprzedzić i mają w d...e innych kierowców i ponownego napędzania tej bądź co bądź nie lekkiej budy; druga strona medalu jest taka, że wskazówka obrotomierza na czerwonym polu nie jest rzadkim gościem co znaczący wpływa na trwałość ASBmkbewe pisze:czy ja wiem, w mieście to nie kręce na czerwone pole3voQ pisze: w sumie zużycie silnika i ASB dużo mniejsze niż typowa eksploatacja po mieście ale tak sobie głośno myślałem.za to na autostradzie często wykorzystuje każdą dostępną habetę spod maski
-
- Forum Audi A8
Zawsze mozna Long Life potraktowac doslownie;)labas pisze:Jeśli masz DPF to każdy olej z normą 504/507, ja leję Motul.wafelo pisze:Dziękuje ;-)
Zalecany olej 5W 30 czy inny?
Co jaki czas należy wymieniać olej w tym silniku ?
Wymieniasz co 15 tyś.
Long Life
[ Dodano: 2018-09-01, 15:13 ]
Odswiezajac temat: gosciu zaleca wymiane dodatkowo samego filtra oleju (bo w sumie to pare zlotych tylko) pomiedzy wymianami oleju:
Wymiana filtra
Ciekawe. Co myslicie?