części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Przepisy zagraniczne

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Przepisy zagraniczne

Post autor: pioter » 12 lip 2015, 13:13

Witam .

Na pewnie wiele osób jeździ poza granicami naszego pięknego kraju , pomyślałem że warto by wiedzieć jak interpretować przepisy i na co uważać żeby nie bolało .

To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
Od pierwszego lipca Francja - używania telefonu tylko na zestawie głośnomówiącym , nie wolno na słuchawkowym ani bluetooth ( czyli żadnych słuchawek w uszach , bezprzewodowych też ) mandat - 135 euro i 3 punkty .
Ostatnio zmieniony 02 lis 2015, 19:13 przez pioter, łącznie zmieniany 2 razy.
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Rocznik: 1996
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 12 lip 2015, 14:13

W durnej Francji nawet navi z zaznaczonymi radarami mieć nie można.
W Czechach - 0 promili, za to można (praktycznie, bo teoretycznie też coś reguluję, ale nikt się tego nie czepia) latać z czarnymi szybami.
Black Cars Matters

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 12 lip 2015, 14:24

dice111 pisze:W durnej Francji nawet navi z zaznaczonymi radarami mieć nie można.
To samo w Holandii i Belgii.

Już pisałem w innym wątku ale w tych krajach posiadanie antyradaru jest przestępstwem i teoretycznie za jego używanie można pójść za kraty.

Jak jest w praktyce to nie wiem - nie znam nikogo kto by tam spędzał "przymusowy urlop" i ja też nie miałem tej (nie)przyjemności <faktycznie>
Ostatnio zmieniony 12 lip 2015, 14:27 przez FOSS, łącznie zmieniany 2 razy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

majkaistefan

Post autor: majkaistefan » 12 lip 2015, 14:25

Witam!
pioter pisze:To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
-rozumiem ze dotyczy uzywania rejestratora jazdy?
pioter pisze:Od pierwszego lipca Francja - używania telefonu tylko na zestawie głośnomówiącym
+ obowiazkowo alkomat w pojezdzie i z tego co wiem posiadanie i uzywanie antyradaru bylo kiedys kwalifikowane jako ZBRODNIA.Teraz jest podobno tylko konfiskata i jakies tysiac z groszami &#8364; mandatu.

Stefan

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator

Post autor: pioter » 12 lip 2015, 19:14

majkaistefan pisze:Witam!
pioter pisze:To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
-rozumiem ze dotyczy uzywania rejestratora jazdy?

[
Stefan
Tak rejestratora .

Jeszcze Słowacja , jak naklejacie winietę na szybę to co zostaje po odklejeniu też trzeba zachować do kontroli , bez tego winieta nie ważna . Kiedyś na Słowacji trzeba było mieć kamizelkę ostrzegawczą wewnątrz kabiny , wychodząc z auta np na autostradzie trzeba mieć już założoną .
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 12 lip 2015, 19:16

Ooo żesz kurka blada :P

To trzeba pamiętać że jadąc do Chorwacji musze w Austrii schować kamerkę <boisie>

Ale to jak to - jak by zatrzymali i widzieli kamerke to walą mandat 10000E ???? <hmm>
Dziwne takie <bezradny>
Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator

Post autor: pioter » 12 lip 2015, 19:32

W Austrii jadąc w stronę Chorwacji radzę jechać przepisowo , fotki już przychodzą do domu ( dostałem <onie> ) Są odcinkowe pomiary ruchu i normalne fotoradary .
Na Słowenii policja ma nieoznakowane nowe golfy kombi i trzepie równo .
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 12 lip 2015, 19:48

ManiekJames pisze:Ooo żesz kurka blada :P

To trzeba pamiętać że jadąc do Chorwacji musze w Austrii schować kamerkę <boisie>

Ale to jak to - jak by zatrzymali i widzieli kamerke to walą mandat 10000E ???? <hmm>
Dziwne takie <bezradny>
W tamtym roku jechałem do Chorwacji przez Austrie z włączonymi kamerkami i dzięki
Bogu żadnej kontroli nie miałem ,bo pewnie by się do.......i :)

To bym się zdziwił jakbym dostał 10.000 euro do zapłaty,popieprzony system.....

majkaistefan

Post autor: majkaistefan » 12 lip 2015, 20:04

Witam!

Jakis czas temu ogladalem nowe auto wyposazone w taka kamere.
Tu natomiast "kwiat brukselski"
Co nowego wymyślają dla kierowców unijne i judeopolskie karaluchy?

Obowiązkowy Wielki Brat w samochodzie

W imię bezpieczeństwa unijni urzędnicy chcą wprowadzić w samochodach nowe, fabryczne wyposażenie obowiązkowe &#8211; kamery rejestrujące obraz i prędkość w każdym aucie. Obowiązkowe &#8220;czarne skrzynki&#8221; w każdym nowym samochodzie od 2015 r. to wymysł niemieckiego parlamentu, który wystąpił do Komisji Europejskiej o przygotowanie odpowiednich przepisów.

Jezdzac po europie i swiecie robimy duzo zdjec podczas jazdy i mamy w planie tez taka kamere. I jak to sie ma do rzeczywistosci?

Stefan.

jordan233
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jordan233 » 12 lip 2015, 20:06

FOSS pisze:
dice111 pisze:W durnej Francji nawet navi z zaznaczonymi radarami mieć nie można.
To samo w Holandii i Belgii.

Już pisałem w innym wątku ale w tych krajach posiadanie antyradaru jest przestępstwem i teoretycznie za jego używanie można pójść za kraty.

Jak jest w praktyce to nie wiem - nie znam nikogo kto by tam spędzał "przymusowy urlop" i ja też nie miałem tej (nie)przyjemności <faktycznie>
Z tego co wiem to od 01.01.2004 w
Hoalndii jak i Belgii można mieć takie urządzenie ,ale nie w samochodzie , jeżeli przy kontroli będzie włączony to jest kara 250 euro (minimum) i spzręt jest konfiskowany , a najgorsze w tym wszystkim jest to że policja Holenderska posiada urządzenia które wykrywają takie zabawki zamontowane w aucie(gdy ich używamy)

Gość

Post autor: Gość » 12 lip 2015, 22:53

Nie kazdy wie tez o mniejszych sprawach. W DE skrzyżowania nie odwołuja ograniczeń predkości,i trza baczyc na znaki także poziome bo nie zawsze skręcając w prawo z głownej mamy pierwszeństwo przed jadacym z przeciwka.

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 13 lip 2015, 20:18

A narzekacie na nasze drogi i policję.

Gość

Post autor: Gość » 13 lip 2015, 22:07

Jeszcze co do Niemiec to na autobahnach kontrola odbywa sie czasami w nietypowy dla nieznajacego sie sposób. Wyprzedzaja nas i jada rowno przed nami oczywiście z dystansem-trza uważac by nie probowac ich czasem wtedy wyprzedzić bo bedzie smród :)

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 13 lip 2015, 22:14

Apophis pisze:Jeszcze co do Niemiec to na autobahnach kontrola odbywa sie czasami w nietypowy dla nieznajacego sie sposób. Wyprzedzaja nas i jada rowno przed nami oczywiście z dystansem-trza uważac by nie probowac ich czasem wtedy wyprzedzić bo bedzie smród :)
No ale chyba włączają jakieś sygnały czy tablicę sygnałową?.... bo jak nie to ja już ze 3 razy im uciekłem :D
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 13 lip 2015, 22:18

Pojawia się: POLIZEI - BITTE FOLGEN ...widziałem już dwa razy <faktycznie>