Przepisy zagraniczne
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Przepisy zagraniczne
Witam .
Na pewnie wiele osób jeździ poza granicami naszego pięknego kraju , pomyślałem że warto by wiedzieć jak interpretować przepisy i na co uważać żeby nie bolało .
To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
Od pierwszego lipca Francja - używania telefonu tylko na zestawie głośnomówiącym , nie wolno na słuchawkowym ani bluetooth ( czyli żadnych słuchawek w uszach , bezprzewodowych też ) mandat - 135 euro i 3 punkty .
Na pewnie wiele osób jeździ poza granicami naszego pięknego kraju , pomyślałem że warto by wiedzieć jak interpretować przepisy i na co uważać żeby nie bolało .
To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
Od pierwszego lipca Francja - używania telefonu tylko na zestawie głośnomówiącym , nie wolno na słuchawkowym ani bluetooth ( czyli żadnych słuchawek w uszach , bezprzewodowych też ) mandat - 135 euro i 3 punkty .
Ostatnio zmieniony 02 lis 2015, 19:13 przez pioter, łącznie zmieniany 2 razy.
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
To samo w Holandii i Belgii.dice111 pisze:W durnej Francji nawet navi z zaznaczonymi radarami mieć nie można.
Już pisałem w innym wątku ale w tych krajach posiadanie antyradaru jest przestępstwem i teoretycznie za jego używanie można pójść za kraty.
Jak jest w praktyce to nie wiem - nie znam nikogo kto by tam spędzał "przymusowy urlop" i ja też nie miałem tej (nie)przyjemności
Ostatnio zmieniony 12 lip 2015, 14:27 przez FOSS, łącznie zmieniany 2 razy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Witam!
Stefan
-rozumiem ze dotyczy uzywania rejestratora jazdy?pioter pisze:To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
+ obowiazkowo alkomat w pojezdzie i z tego co wiem posiadanie i uzywanie antyradaru bylo kiedys kwalifikowane jako ZBRODNIA.Teraz jest podobno tylko konfiskata i jakies tysiac z groszami € mandatu.pioter pisze:Od pierwszego lipca Francja - używania telefonu tylko na zestawie głośnomówiącym
Stefan
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Tak rejestratora .majkaistefan pisze:Witam!
-rozumiem ze dotyczy uzywania rejestratora jazdy?pioter pisze:To co już pisałem w temacie o kamerkach : Austria - zakaz używania - mandat 10tys euro .
[
Stefan
Jeszcze Słowacja , jak naklejacie winietę na szybę to co zostaje po odklejeniu też trzeba zachować do kontroli , bez tego winieta nie ważna . Kiedyś na Słowacji trzeba było mieć kamizelkę ostrzegawczą wewnątrz kabiny , wychodząc z auta np na autostradzie trzeba mieć już założoną .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
- ManiekJames
- Super Klubowicz
W tamtym roku jechałem do Chorwacji przez Austrie z włączonymi kamerkami i dziękiManiekJames pisze:Ooo żesz kurka blada
To trzeba pamiętać że jadąc do Chorwacji musze w Austrii schować kamerkę
Ale to jak to - jak by zatrzymali i widzieli kamerke to walą mandat 10000E ????
Dziwne takie
Bogu żadnej kontroli nie miałem ,bo pewnie by się do.......i
To bym się zdziwił jakbym dostał 10.000 euro do zapłaty,popieprzony system.....
Witam!
Jakis czas temu ogladalem nowe auto wyposazone w taka kamere.
Tu natomiast "kwiat brukselski"
Co nowego wymyślają dla kierowców unijne i judeopolskie karaluchy?
Obowiązkowy Wielki Brat w samochodzie
W imię bezpieczeństwa unijni urzędnicy chcą wprowadzić w samochodach nowe, fabryczne wyposażenie obowiązkowe – kamery rejestrujące obraz i prędkość w każdym aucie. Obowiązkowe “czarne skrzynki” w każdym nowym samochodzie od 2015 r. to wymysł niemieckiego parlamentu, który wystąpił do Komisji Europejskiej o przygotowanie odpowiednich przepisów.
Jezdzac po europie i swiecie robimy duzo zdjec podczas jazdy i mamy w planie tez taka kamere. I jak to sie ma do rzeczywistosci?
Stefan.
Jakis czas temu ogladalem nowe auto wyposazone w taka kamere.
Tu natomiast "kwiat brukselski"
Co nowego wymyślają dla kierowców unijne i judeopolskie karaluchy?
Obowiązkowy Wielki Brat w samochodzie
W imię bezpieczeństwa unijni urzędnicy chcą wprowadzić w samochodach nowe, fabryczne wyposażenie obowiązkowe – kamery rejestrujące obraz i prędkość w każdym aucie. Obowiązkowe “czarne skrzynki” w każdym nowym samochodzie od 2015 r. to wymysł niemieckiego parlamentu, który wystąpił do Komisji Europejskiej o przygotowanie odpowiednich przepisów.
Jezdzac po europie i swiecie robimy duzo zdjec podczas jazdy i mamy w planie tez taka kamere. I jak to sie ma do rzeczywistosci?
Stefan.
Z tego co wiem to od 01.01.2004 wFOSS pisze:To samo w Holandii i Belgii.dice111 pisze:W durnej Francji nawet navi z zaznaczonymi radarami mieć nie można.
Już pisałem w innym wątku ale w tych krajach posiadanie antyradaru jest przestępstwem i teoretycznie za jego używanie można pójść za kraty.
Jak jest w praktyce to nie wiem - nie znam nikogo kto by tam spędzał "przymusowy urlop" i ja też nie miałem tej (nie)przyjemności
Hoalndii jak i Belgii można mieć takie urządzenie ,ale nie w samochodzie , jeżeli przy kontroli będzie włączony to jest kara 250 euro (minimum) i spzręt jest konfiskowany , a najgorsze w tym wszystkim jest to że policja Holenderska posiada urządzenia które wykrywają takie zabawki zamontowane w aucie(gdy ich używamy)
No ale chyba włączają jakieś sygnały czy tablicę sygnałową?.... bo jak nie to ja już ze 3 razy im uciekłemApophis pisze:Jeszcze co do Niemiec to na autobahnach kontrola odbywa sie czasami w nietypowy dla nieznajacego sie sposób. Wyprzedzaja nas i jada rowno przed nami oczywiście z dystansem-trza uważac by nie probowac ich czasem wtedy wyprzedzić bo bedzie smród
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-