Aż dziwne że nie można wyłączyć testów. Np w e38 można było wyłączyć niechciane testy, np podswietlenia tablicy rej czy inne gdzie sie wsadzało ledy. W D3 widocznie nie można nie wiedzieć że coś się przepaliło

![]() |
![]() |
Nie zawsze jest H11 w halogenie. W D3 jest to zależne od tego jaką jest jego wersja. Ale owszem jeśli ma halogen z soczewka to będzie H11Marcin2013 pisze:W D3 masz H11Damias pisze:Ja mam chyba h3 choć jeszcze nie sprawdzałem ale mam halogeny okrągłe z soczewką.
Jeśli chodzi o wysokość montażu dziennych to nie powinno byc problemu ponieważ podają 25cm. np. w Skodach i Pasatach są dzienne w halogenie podwójna lampa na dole.
Wydaje mi że halogenach z soczewką nie ma przesłony. Te przesłony są na pewno w halogenach w których światło rozchodzi się z odbłyśnika i wtedy taka przysłona musi "obciąć" tą część światła która idzie do góry. Soczewka daje skupione światło i tam przesłona jest nie potrzebna. Tak mi sie przynajmniej wydajeApophis pisze:Wydaje mi się że z racji iz halogeny przeciwmgielne musza swiecic w dół i posiadaja zwykle przesłonki to żadna ledówka nie wejdzie bo sa za długie. trza owa przesłonke wywalić a moc LEDowego świetlika dla widoczności powinna być ok 7-15W
Nie.Damias pisze:Czyli reasumując w przypadku kodowania kanadyjskiego przy ustawieniu włącznika świateł na AUTO po odpaleniu auta zapalają mi się halogeny (z ledami), postojówki przednie i postojówki tylne a wnętrze działa w trybie jakby światła były wyłączone. Po zmroku zapalają się xenony, podświetlenie wnętrza i gasną halogeny. Dobrze to zebrałem do kupy?![]()
Nie, nie da się.Damias pisze:Czy da się vcdsem wyłączyć testowanie żarówek w halogenach?
Nie prawda, jest zupełnie odwrotnie.Damias pisze:Wydaje mi że halogenach z soczewką nie ma przesłony. Te przesłony są na pewno w halogenach w których światło rozchodzi się z odbłyśnika i wtedy taka przysłona musi "obciąć" tą część światła która idzie do góry. Soczewka daje skupione światło i tam przesłona jest nie potrzebna. Tak mi sie przynajmniej wydajeNo ale nawet jeśli ta przesłona jest to w przypadku żarówek H11 nie powinno być problemu bo ledy H11 mają takie same wymiary lub mniejsze od zwykłych H11
W przypadku H3 faktycznie ledy są zazwyczaj dłuższe i mogą się nie zmieścić ale przy H11 jest ok
Trzeba tylko poszukac takich sprzedawców którzy podają wymiary ledów i dobrać odpowiednie.
To ja polecam sprawdzić temat wnikliwie, najlepiej wieczorem włącz tylko pozycyjne + przeciwmgielne przednie i wtedy zobaczysz co się świeci w rzeczywistości i w jakim trybie to oświetlenie działa bo za dnia to po prostu nie widzisz podświetlenia klamek czy zegarówdrago_o pisze:Ne świeci się podświetlenie wnętrza i zegarów gdy palą się halogeny na AUTO. Mam tak zakodowane wiec info z pierwszej ręki ;P
Z tego co ja wiem to różnicy nie ma, czy kodowanie czy ręczne włączenie całość podświetlenia działa tak samo.Damias pisze:Jak się włączy ręcznie pozycyjne to na pewno zapali się wnętrze. Ale może jeśli zapalenie pozycyjnych wynika z kodowania dziennych to wnętrze się nie zapali![]()