części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 03 4.2MPI/LPG ] Gumy/tuleje drążka stabilizatora

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 18 paź 2015, 19:09

lukasz88 pisze:
FOSS pisze:Jeżeli chodzi o D3 to nie, nie można nigdzie kupić samych gum stabilizatora bo taka część osobno bez drążka nie występuje.
Proszę to jest zrzut zdjęcia z hurtowni w której zapatruję się w części na sklep http://www.fotosik.pl/zdjecie/cb403d35f577680b i bez problemu można u nich kupić gumy według katalogu audi a8 d3 widać to na zdjęciu. to że w aso nie występuje to ja wiem ale w nie których sklepach można je kupić między innymi u mnie pozdrawiam
Nie sugeruj się takimi katalogami, tam wszystko napiszą i nie koniecznie coś co ma wspólnego z rzeczywistością.

Mierzyłeś swój stabilizator?..... bo wg. mnie w D3 ma średnicę jakieś 31mm...
pytam bo wg. twojego katalogu gumy które tam można kupić mają średnicę 27mm...
to do jakiego auta są te gumy z katalogu??? <faktycznie>

Podpowiem....
Te 27mm to do A8D2 z zawieszeniem zwykłym komfortowym.
S8D2 z zawieszeniem sportowym ma stabilizator 29mm
Chcesz informacji pewnej to pytaj ludzi co wiedzą co jest co <faktycznie>
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

lukasz88
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukasz88 » 19 paź 2015, 07:08

Ok nie będę się sprzeczał ja kupiłem i sam sobie założyłem i jest ok nie miałem z tym problemu
łukasz88

ShelbyShn
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ShelbyShn » 19 paź 2015, 13:40

Tez u siebie znalazłem takie gumy jak pokazuje lukasz88 i kosztują 10 zł za sztukę. Możecie podać numer tych od S8D2? Są one dostępne poza ASO? Bo jeżeli tak to zamówię te i te i sobie porównam.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 19 paź 2015, 16:29

Guma 27mm do stabilizatora 29mm: 4D0 411 327H
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

ShelbyShn
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ShelbyShn » 23 sty 2016, 12:50

Jako że pytałem się w tym temacie o gumy napiszę co z tym w końcu zrobiłem.

Na początku skrzypienie było sporadyczne i nie zbyt uciążliwe więc odpuściłem chwilowo temat, ale jak przyszły mrozy to już nie było do wytrzymania. Najgorzej było przy temp koło -1/-3 C, o dziwo gdy było wiecej niż -10 już nie było tak źle.

Z racji tego ze moje A8 miało wymieniony cały drążek z gumami z ASO nie chciałem pochopnie podejmować decyzji bo ktoś nieźle się wykosztował. Poluzowałem śruby trzymające gumy na drążku i naprawdę porządnie wysmarowałem powierzchnię miedzy gumą a drązkiem i gumą a mocowaniem smarem firmy Tunap przeznaczonym właśnie do smarowania gum drążka stabilizatora i na razie jest efekt. Zobaczymy tylko jak długo się utrzyma.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 23 sty 2016, 13:12

ShelbyShn pisze:Z racji tego ze moje A8 miało wymieniony cały drążek z gumami z ASO nie chciałem pochopnie podejmować decyzji bo ktoś nieźle się wykosztował. Poluzowałem śruby trzymające gumy na drążku i naprawdę porządnie wysmarowałem powierzchnię miedzy gumą a drązkiem i gumą a mocowaniem smarem firmy Tunap przeznaczonym właśnie do smarowania gum drążka stabilizatora i na razie jest efekt. Zobaczymy tylko jak długo się utrzyma.
No nie chciałbym cię martwić ale jeżeli "naprawdę porządnie wysmarowałem powierzchnię miedzy gumą a drązkiem" to nie wiem kiedy ten drążek był zmieniany na nowy ale wg. standardów producenta jest już zepsuty i na rynku wtórnym nie prezentuje już żadnej większej wartości.

Dlaczego?...

Ponieważ fabrycznie guma z drążkiem jest zwulkanizowana i nie ma fizycznej możliwości aby na tym połączeniu cokolwiek nasmarować :)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2016, 16:31 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

ShelbyShn
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: ShelbyShn » 23 sty 2016, 13:21

Też tak właśnie pomyślałem. Ale stwierdziłem że jeżeli wymienię na te z D2 to i tak nie będą zwulkanizowane po całości, czyli dam szansę tym co mam teraz bo jeszcze się do końca nie rozwulkanizowały. Delikatnie podważałem gumy i wciskałem tam rurkę od smaru i wchodziło jej około 2-3mm dalej nie chciało więc nasmarowałem tylko tam gdzie dałem radę dojść rurką (chodzi o powierzchnię miedzy drążkiem a gumami). Nie wiem w jakim stopniu u mnie to już się ,,rozkleiło'' bo nie wiem jak jest w nowym drążku.

Drążek wymieniany na nowy jakieś 30 tyś km temu ale czasowo trochę minęło bo kilka lat, ciężko mi teraz określić ile (3/4 lata).

Thomaspl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Thomaspl » 15 gru 2016, 11:27

WItam na forum , dla zainteresowanych jest mozliwość wymiany samych "gum" stabilizatora w d3 ,co prawda nie z gumy ale macie
http://poliuretany.olkusz.pl/pl/tuleje- ... -2szt.html
zgodnie z wymiarem drążka 31 mm nieco droższe bo komplet chyba coś koło 100 kosztuje ale za to trwalsze...Pozdrawiam

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 15 gru 2016, 11:34

O ile się nie mylę to jest temat zakupu grupowego u nich kompletu poliuretanowego. A Gumy w D3 można zmienić jak się ktoś uprze... Ja mam z S8 D2 i jest dobrze :P
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

pepu12
Forum Audi A8
Forum Audi A8

gumy stabilizatora

Post autor: pepu12 » 11 mar 2017, 18:29

http://poliuretany.olkusz.pl/pl/tuleje- ... -2szt.html
To jest chyba najlepsze rozwiązanie
pepu12 Audi A8 4,0 tdi