paweldzwo pisze:- V71stoi w miejscu, po rozebraniu faktycznie silniczek słychać a klapy stoją w miejscu, przyczyna? Coś pęka,jakiś trybik, jest jakaś reguła co się dzieje najczęściej z klapami?
Jak zdiagnozowałeś, że silniczek pracuje a klapy stoją?... Co rozebrałeś?...
Pytam ponieważ akurat ten silniczek jest tak schowany, że do jego wymiany lub też nawet samej oceny metodą "organoleptyczną" trzeba targać deskę rozdzielczą.
Tam jest silniczek + cięgno
Najczęściej padają silniczki... same w sobie bądź po prostu połączenie elektryczne na kostce czy samej wiązce.
Mogło też spaść samo cięgno chociaż to raczej rzadki jest przypadek.
paweldzwo pisze:- V68 pracuje w zakresie od 89 do 159 , przy czym większość pracuje od około 30 do ponad 200, fakt nie wyrzuca błędu tak jak w przypadku V71 ale z tego co czytałem to inny fakt że nie przy A8 mający problem z v68 właśnie uskarżali się na częste grzanie na maxa lub nie grzanie w ogóle, czy faktycznie to może być przyczyną czy on takie wartości to jego nominalny zakres pracy bo nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji
Usterka tej klapy ma istotny wpływ na poprawne ustawienie temperatury bo ... jest to właśnie klapa od temperatury.
paweldzwo pisze:- v102 zakres od 73 do 179 czy wartości poprawne czy jednak nie?
To następna klapa od temperatury.
Czy wartości są poprawne (zakres) to nie pamiętam ale to akurat możesz podejrzeć przecież na VCDS - w trakcie robienia testów on podaje zakres w jakim powinna się dana klapa poruszać.
No chyba, że nie robisz typowo testów albo nie wiesz jak te bloki w trakcie testów czytać.
paweldzwo pisze:Po całym teście wyrzuca mi jeszcze jeden z błędów który mnie najbardziej interesuje to 00066 po prawej stronie ogrzewania tylnej wnęki na nogi (Z43)- przerywany obwód 012 - usterka elektryczna, jak sobie z tym poradzić, identyczny dotyczy strony lewej.
Z42 oraz Z43 - typowe błędy i typowe usterki dla D3, wiele samochodów ma ten problem
Co można zrobić?...
- Jeżeli uszkodzone są moduły grzewcze same w sobie to pozostaje tylko je wymienić... na nowe bądź używane sprawne. Innej metody naprawczej nie znam a wierz mi, ten temat starałem się poznać trochę głębiej.