części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 4.0TDI ] Silnik gaśnie przy niskich temperaturach

mgg73
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D3 04 4.0TDI ] Silnik gaśnie przy niskich temperaturach

Post autor: mgg73 » 10 sty 2016, 22:17

Witam,
jak w temacie silnik gaśnie prosto mówiąc jak jest zimno. Przy zeszło tygodniowych mrozach zaczął gasnąć jak był zimny ale także po nagrzaniu - choć zdecydowanie rzadziej. Co ciekawe:
- po ponownym przekręceniu kluczyka odpala bez problemu,
- problem pojawia niezależnie od tego czy auto stoi, przyśpiesza czy też hamuje silnikiem,
- na obrotach odpala ponownie samoczynnie rozpoznać można jedynie po zapalających lampkach w zegarach.
- w komputerze silnika żadnych błędów, w innych sterownikach też bez błędów...
Wymieniony filtr paliwa, zrobiony test wydajności pomp. Pompy dają więcej paliwa niż określone w teście z ELSA (miało być ok 500ml w rzeczywistości 750 ml w 15s.) Wyczyszczone wszystkie styki przekaźniki etc.
Wygląda na to że komputer silnika traci na moment zasilanie z niewiadomych przyczyn. Za każdym razie po zgaśnięciu silnika komputer diagnostyczny traci połączenie z komputerem silnika.... Przejrzałem puszkę elektryczną pod komputerami silnika. Wyczyszczone wszystkie styki przekaźniki etc. Zaczyna mi brakować mi pomysłów. Może ktoś z Was miał podobny problem? Podobno mrozy znowu idą ... <boisie>
pzdr, mg
Ostatnio zmieniony 10 sty 2016, 23:21 przez mgg73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 11 sty 2016, 09:02

Sprawdzałeś błędy?
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 11 sty 2016, 09:39

mgg73 pisze:- w komputerze silnika żadnych błędów, w innych sterownikach też bez błędów...
krzychu ;)

A może to wina samego komputera? Jeden czy oba tracą połączenie? (jest taki błąd? bo powinien jeśli traca połaczenie)

Dobra, po nockach już się nie będę udzielał na łamach Forum :P
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 14:34 przez drago_o, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

mgg73
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mgg73 » 16 paź 2016, 16:51

drago_o pisze:
mgg73 pisze:- w komputerze silnika żadnych błędów, w innych sterownikach też bez błędów...
krzychu ;)

Niestety w komputerach innych też żadnych błędów. No zrobiło się zimno i zabawa od początku. Chyba wyciągnę suszarkę i zacznę ogrzewać poszczególne podzespoły <bezradny>

[ Dodano: 2016-10-16, 16:51 ]
Witam,
Odgrzewam temat - niestety robi się zimno i problem powrócił.
Po kilku testach doszedłem do wniosku, iż jedyne co pomaga to podgrzanie sterownika silnika (podrzędnego). Wówczas nawet przy niskich temperaturach zewnętrznych wszystko działa poprawnie. I tu prośba o pomoc w kwestii wymiany sterownika. Jaki kupić i czy jest szansa na to że będzie działał bez dodatkowej adaptacji? I ewentualnie czy da się to ogarnąć we własnym zakrasie?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
pzdr,
Marcin
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016, 06:23 przez mgg73, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 16 paź 2016, 17:17

kupisz i musisz adoptować raczej u jaiegos majstra

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 16 paź 2016, 18:37

Nowy czy używany sterownik na pewno trzeba będzie zaprogramować i skonfigurować pod auto.

mgg73
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mgg73 » 21 paź 2016, 22:17

Kupiłem używany sterownik niestety mam problem z odczytaniem kodu PIN z ECU. Próbowałem VAG CAN Commander 3.6 niestety nie czyta eprom. Łączy się wprawdzie ze sterownikami ale w samym programie nie ma opcji zczytania kodu dla EDC16. Czy ktoś moze mi coś podpowiedzieć? Jakiego programu użyć? A może da się ustalić pin na podstawie VIN?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

witanus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: witanus » 20 gru 2016, 13:24

Patrząc po dacie pewno już rozwiązałeś problem ale - ja bym robił w sposób następujący - zakupić MPPS na alledrogo.pl. Jeżeli masz komunikację - jesteś wygrany - ściągasz program ze swojego kompa ( slave ) i wgrywasz go do tego co zakupiłeś. Unikniesz kodowania kompa - nie jest to proste na 100% masz inny VIN - już problem, dalej immo....
Jak nie masz MPPS a nie mieszkasz daleko od Pszczyny - mogę pomóc.

D.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl