maciek.bielsko pisze:Szczelność przewodu przy poduszce sprawdzałem i gdzieś w okolicach podłączenia przewodu lub zakończenia poduszki u góry ucieka powietrze...
Co to znaczy "gdzieś w okolicach" ?
Przewód doprowadzający powietrze do poduchy jest widoczny jak na dłoni i raczej nie ma problemu żeby sprawdzić czy powietrze ucieka właśnie na tym podłączeniu.
To oczywiście w kontekście twojego wcześniejszego pytania o zużytym oringu.
Jeżeli na przewodzie nie ucieka tzn. że oring jest OK a skoro tak to problem leży w samej poduszce.
Ja amorków nie rozbierałem na części pierwsze - te które były nieszczelne oddawałem do regeneracji.
Jeżeli masz w sobie tyle samozaparcia możesz to rozebrać ale do poprawnego złożenia potrzeba chyba trochę więcej narzędzi niż podręczna walizka w samochodzie i trochę więcej wiedzy niż zwykły użytkownik auta
maciek.bielsko pisze:... gdzieś w okolicach podłączenia przewodu lub zakończenia poduszki u góry ucieka powietrze, ale tylko pod obciążeniem.
Co to znaczy "tylko pod obciążeniem"?
Jeżeli przeszedłeś poprawnie proces adaptacji zawieszenia to rozumiem, że czujniki są sprawne więc jeżeli wciąż masz problem z tym, że w tym konkretnym kole powietrze jest cyklicznie pompowane i upuszczane to raczej jest tam jakaś nieszczelność.
Tu kłania się również diagnostyka...
Piszesz o adaptacji więc jak rozumiem posiadasz VCDS'a więc należy przyjrzeć się wnikliwie temu co pokazuje również komputer.
maciek.bielsko pisze:Nie jeżdżę tak samochodem, aby nie zajechać kompresora
Raczej nie wiesz o czym piszesz bądź też nie zrozumiałeś co ja napisałem.
Generalnie twój styl jazdy ma tylko połowiczny wpływ na kompresor - tu ważniejsza jest sprawność zawieszenia a w szczególności właśnie jego szczelność.
Zawieszenie adaptacyjne ma to do siebie, że pracuje cały czas, niezależnie od tego czy chcesz czy nie - pracuje nawet na postoju, jak zamkniesz auto pod domem i pójdziesz na obiad.
Jeżeli w układzie jest nieszczelność to układ, co sam zresztą zauważyłeś, częściej niż zwykle reguluje/uzupełnia powietrze w układzie - zbyt częsta praca kompresora powoduje jego przegrzanie a więc i szybsze jego zużycie.
maciek.bielsko pisze:Podpowie ktoś jak zrobić test kompresora i sprawdzić resztę potrzebnych reczy, aby zweryfikować stan zawieszenia?
Tu ponownie kłania się diagnostyka...
VCDS jest wystarczającym narzędziem aby dosyć wnikliwie sprawdzić podzespoły tego zawieszenia - oczywiście mówię tu o układzie pneumatyki a nie elementach stricte mechanicznych jak wahacze itp.