paweldzwo pisze:Każdemu się zdarza pomylić
Sorry, o tej porze jednym okiem patrzę już na łóżko ale robię coś innego co zajmie mi pewnie czas nawet do rana
paweldzwo pisze:przerabiałeś może temat co może być przyczyną jeśli mam takie objawy że silnik chodzi a klapy stoją? Czy to indywidualna sprawa?
Może wyrobiło się na mocowaniu przy silniczku... nie wiem, raczej indywidualna sprawa.
Najczęściej jednak jest to usterka elektryczna ale skoro silniczek się rusza to coś innego się stało.
Rozbierz, akurat przy tym nie ma dużo roboty.
Zdejmujesz tylko górę z klapami i silniczkiem, z boku odkręcasz obudowę silniczka i masz wszystko jak na dłoni.
paweldzwo pisze:Miałem wrażenie że w blokach pozycja 1 to pozycja aktualna , druga to pozycja do jakiej powinien dojść a 3 i 4 to maksymalne jakie zostały uzyskane,a z twojej wypowiedzi jeśli dobrze rozumiem to 3 i 4 wskazują maksymalną i minimalną wartość jaką osiąga klapa... Nie rozumiem tylko wartości w klapie V71 której błąd wyrzuca, mianowicie np na pozycji 1 wartość 79, 2 wartość 84, a pozycja 3 i 4 wartość 79, w innych na pozycji 3 i 4 jest jakiś przedział od... do... a tutaj są dwie wartości stałe, dlaczego...?
Jeżeli już to jest tak...
- na pozycji 3 i 4 są wyuczone wartości graniczne w których mniej więcej powinien silniczek się poruszać
- na pozycji 1 i 2 jest wartość zadana w jakiej sterownik w danej chwili każe się silniczkowi ustawić
(wartości te zwyczajowo są większe niż wartości wyuczone tak aby silniczek rzeczywiście osiągnął swoją pozycję krańcową) oraz oczywiście podgląd na rzeczywistą pozycję silniczka w danym momencie
Co do testów to wygląda to tak:
- jeżeli silniczek nie osiąga wartości granicznych zbliżonych do tych wyuczonych i to jest źle
- jeżeli stoi w miejscu w pozycji innej niż wymusza sterownik to jest źle
- jeżeli pływa cały czas pomimo tego, że sterownik wymusza jedną konkretną pozycję to jest źle
- jeżeli pokazuje permanentnie 0 albo 255 to jest źle
(w przypadku klimy 2-strefowej jeden silniczek od tylnego nawiewu zawsze stoi na 255 i tak ma być)
paweldzwo pisze:Czy mółbyś mi podać jakiś numer tych grzałek jeśli znasz oczywiście, żebym mógł ogarnąć ile taka przyjemność kosztuje.
4E0819013A - strona lewa
4E0819014A - strona prawa
Nowe w ASO jakieś 830pln