faktycznie godne przemyslenia haha +40kunia za 20tys? super mody...Apophis pisze:przyrosty że żope urywa
![]() |
![]() |
![]() |
[inne] Uturbienie 4,2 V8 z gwarancja - badanie rynku
-
- Super Klubowicz
- Lechu
- Super Klubowicz
Nie koniecznie to co doczytasz z ecu to asm , wszystko zależy od architektury, mogli zaprojektować własne urządzenia, choć w co wątpie bo po co wyważać otwarte drzwi. To co odczytasz z rejestrów ecu to będzie chinski pomieszany z jezykiem majów i czerwców
. Jesteś w stanie to odczytać i przeanalizować o ile będzie to dla Ciebie zrozumiałe (architektura), ale ile czasu to Ci zajmie to nie pytaj. Kodu jako takiego w samochodzie nie ma, ale na pewno to on istnieje i podejrzewam, że jest to znany język z napisanymi oddzielnie bibliotekami. Nie wierze, że w 2000 roku by trzaskali softy w czystym asm. Od dawien dawna jak kupujesz czystą elektronikę to zawsze jest programowalna pochodną C
ecu jest programowany od razu językiem wynikowym (zrozumiałym dla CPU).
Oczywiście wszystkie modyfikacje są robione na zasadzie podmiany sygnałów, innego sposobu (prostszego) nie ma. I pytanie jest o jakość takich modyfikacji. Gdyż jeżeli powstanie sytuacja (sygnałowa), która nie została przewidziana to jesteś w dupie . I to jest ten minus kiedy nie masz wglądu do kodu nie wiesz jak auto (ECU i inna elektronika) się zachowa. Zasada automatyki jest taka układ musi być stabilny i to jest najważniejsze, a niestety tunerzy nie wszystko wiedzą i nie są w stanie niektórych sytuacji przewidzieć ponieważ nie wiedzą o wszystkich jakie mogą zaistnieć.
NIe ukrywam, że zaciekawił mnie ten temat i chętnie bym w ten jezyk majow spojrzał

ecu jest programowany od razu językiem wynikowym (zrozumiałym dla CPU).
Oczywiście wszystkie modyfikacje są robione na zasadzie podmiany sygnałów, innego sposobu (prostszego) nie ma. I pytanie jest o jakość takich modyfikacji. Gdyż jeżeli powstanie sytuacja (sygnałowa), która nie została przewidziana to jesteś w dupie . I to jest ten minus kiedy nie masz wglądu do kodu nie wiesz jak auto (ECU i inna elektronika) się zachowa. Zasada automatyki jest taka układ musi być stabilny i to jest najważniejsze, a niestety tunerzy nie wszystko wiedzą i nie są w stanie niektórych sytuacji przewidzieć ponieważ nie wiedzą o wszystkich jakie mogą zaistnieć.
NIe ukrywam, że zaciekawił mnie ten temat i chętnie bym w ten jezyk majow spojrzał

- VanDyke
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
- FOSS
- Super Klubowicz
hmmm... SPORTMILE ??olozwirski pisze:I jeszcze nawiążę do dyskusji o nowych technologiach, seryjnych sterownikach, w grupie VAG jak Genowefa Garage nie ogarnie tematu to nikt nie ogarnie.
FOSS motorsport *[/URL] (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
- Forum Audi A8
-
- Super Klubowicz
Ha ha - no na pewno tylko "Genowefa" jest w PL i to tylko ona ogaryna takie rzeczy, bez jaj - tam to tylko projekt - Cordoba - jest na plus.olozwirski pisze:Konkluzja jak zwykle, tuning nie jest opłacalny, chyba ze dla tunera.
I jeszcze nawiążę do dyskusji o nowych technologiach, seryjnych sterownikach, w grupie VAG jak Genowefa Garage nie ogarnie tematu to nikt nie ogarnie.
- emil
- Forum Audi A8
Apophis, czyli ten twój projekt, swap już też trochę trwa
Co do sprzęgła, to radzę tam zajrzeć bo masz coś zyebane.
Kto obijał tarczę kewlarem?Docisk też wysyłałeś razem z tarczą?
Dziwi mnie to, że u mnie daje radę przy 400hp i 550Nm a nie jeżdżę jak emeryt
To co ma u Ciebie do przeniesienia to nic innego jak seriia w S4B5.
Kewlar spokojnie starcza na 550Nm. U Ciebie pewnie jest z 200Nm mniej.

Co do sprzęgła, to radzę tam zajrzeć bo masz coś zyebane.
Kto obijał tarczę kewlarem?Docisk też wysyłałeś razem z tarczą?
Dziwi mnie to, że u mnie daje radę przy 400hp i 550Nm a nie jeżdżę jak emeryt

To co ma u Ciebie do przeniesienia to nic innego jak seriia w S4B5.
Kewlar spokojnie starcza na 550Nm. U Ciebie pewnie jest z 200Nm mniej.
390hp 550Nm będzie więcej
Jest więcej 445hp/646Nm
Jest więcej 445hp/646Nm
Nie trwa bo autem zrobiłem już z 15tyś km albo lepiej. Dawałem docisk z tarczą i niestety seryjne sprzegiełko z rs4 jest slabe co z tego że w rsce daje rade jakoś(3-4 strzały i do wymiany) jak u mnie jest większa masa auta. Rozpytywałem o opinie posiadaczy rsek kazdy mowi to samo. Jesli mu wbije strzała z 5tys obr to nie ma bata że sie nie uslizgnie 
Przestudiowałem juz ten temat i do NOSa bedzie trza mocniejsze i takie sa bez problemu. Ale do dalszych modów trza najpierw hajsu miec potem bede myslał.
Soft to nie jest kłopot ja sie do innej charakterystyki pracy pedału gazu przyzwyczaiłem i nawet moja zona bez problemu sobie radzi z autem.
Zrobie przy okazji mam juz wsio tylko trza mi dostep do kompa z programem i chwile czasu

Przestudiowałem juz ten temat i do NOSa bedzie trza mocniejsze i takie sa bez problemu. Ale do dalszych modów trza najpierw hajsu miec potem bede myslał.
Soft to nie jest kłopot ja sie do innej charakterystyki pracy pedału gazu przyzwyczaiłem i nawet moja zona bez problemu sobie radzi z autem.
Zrobie przy okazji mam juz wsio tylko trza mi dostep do kompa z programem i chwile czasu

- emil
- Forum Audi A8
Apophis, nadal nie napisałeś kto robił sprzęgło? Ile zapłaciłem za obicie kewlarem?
Zapewne pytałeś się właścicieli pomodzonych RS4 na 500+ i 600Nm+ wtedy się zgodzę że ma prawo nie dać rady.
Większość pomodzonych S4 lata na takim sprzęgle.
Nie raz strzelam , nie raz dostawała ostre baty.
Sprzęgło ma się dobrze
Do tej mocy jest idealne.
Ale z tą mocą co masz teraz ,to jak spacer z dzieckiem.
Tak z ciekawości ile waży twoja A8?
Ps. Ztymi 3-4 strzłami to poleciałeś i to grubo
Zapewne pytałeś się właścicieli pomodzonych RS4 na 500+ i 600Nm+ wtedy się zgodzę że ma prawo nie dać rady.
Większość pomodzonych S4 lata na takim sprzęgle.
Nie raz strzelam , nie raz dostawała ostre baty.
Sprzęgło ma się dobrze

Ale z tą mocą co masz teraz ,to jak spacer z dzieckiem.
Tak z ciekawości ile waży twoja A8?
Ps. Ztymi 3-4 strzłami to poleciałeś i to grubo

Ostatnio zmieniony 23 paź 2016, 21:30 przez emil, łącznie zmieniany 1 raz.
Qrde nie pamietam tej firmy to z Łodzi było chyba. Mi się juz myli bo miałem kilku podwykonawców heheh. Pytałem włascicieli seryjnych i kazdy mówił że sie sypia szybko jak lubisz postrzelać. Ile wazy ósemka? Ze mna spokojnie ma 1800.
ja 2x strzeliłem i miało uslizg ze 3 razy robiłem agresywna redukcje i łapało uslizg zapaszek był ale na normalnej jeździe sie to nie odbiło wcale-lata ok.
Wyczaiłem juz że jak chce gwałtownie ruszyc to musze złapac obroty momentu a nie za dużo ani za mało i jest wystart bez poslizgu.
Ale ok to nie temat o moim swapie ten jest gdzie indziej
ja 2x strzeliłem i miało uslizg ze 3 razy robiłem agresywna redukcje i łapało uslizg zapaszek był ale na normalnej jeździe sie to nie odbiło wcale-lata ok.
Wyczaiłem juz że jak chce gwałtownie ruszyc to musze złapac obroty momentu a nie za dużo ani za mało i jest wystart bez poslizgu.
Ale ok to nie temat o moim swapie ten jest gdzie indziej