[ALL] Na jakich oponach jeździcie?
Nie chcę tutaj ani wrogów sobie robić ani nakręcać atmosfery ale to co robicie jest nieodpowiedzialne. Pisząc "bezpieczeństwo" miałem na myśli drogę hamowania. Opona letnia vs. zimowa o o wiele bardziej miękiej mieszance jest bezkonkurencyjna. Na oponach letnich jeździło się w latach 90, kiedy to był ciężki dostęp, nie każdego było stać. To że nie możecie ruszyć w zimę tak jak w lato, już powinno dać do myślenia, co będzie w przypadku hamowania, lub trzymania bocznego? Co się stanie kiedy będę nagle musiał zrobić unik? Wozicie się limuzynami, drogimi w utrzymaniu, prawie każdy się cacka aby wybierać jakościowo drogie części, ale na opony, nawet używane, powiedzmy dwuletnie, po 200 - 250 zł sztuka za zimówkę już nikogo nie stać. Ciekawe co byście powiedzieli, kiedy naprawdę staaby się nie daj Boże tragedia, bo np. trzeba by mocno zahamować a nie było czym. Róbcie jak chcecie ale moim zdaniem nie postępujecie właściwie, wręcz egoistycznie. Sorry za ostrość ale tak to postrzegam.
I`m the LPG master
Naiwnościa jest jechać na zimowej starej oponie myśląc ze jest to własciwe. Jechales kiedys na takiej starej zimówce wiosną w deszczu? Jak po lodzie. jechałes letnią na sniegu? Slisko. Jechałes letnią zimą na mokrej drodze? Normalne zachowanie w przeciwieństwie do starej zimówki. Letnia zima na suchej drodze-normalne zachowanie.
Nie neguje zastosowania zimowek ale tylko i wyłacznie do 5 lat max. Jak ktos jeździ duzo to jak najbardziej mu sie opłaca kupić jak ktos robi 15k rocznie to po 5 latach zimówka bedzie miała ze 6mm albo lepiej i bedzie juz nic nie warta.
Nawet prezydent sie o tym przekonał
Nie neguje zastosowania zimowek ale tylko i wyłacznie do 5 lat max. Jak ktos jeździ duzo to jak najbardziej mu sie opłaca kupić jak ktos robi 15k rocznie to po 5 latach zimówka bedzie miała ze 6mm albo lepiej i bedzie juz nic nie warta.
Nawet prezydent sie o tym przekonał
Dlatego komplet pirelek lezy i czeka na zime
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG
Dla mnie jeśli opona ma powyżej 6 lat (również zalecenia producentów), to tylko nadaje się do taczek lub wozu konnego.
Przyznam się do jednego i po dziś dzień biję się w piersi - w tamtym roku miałem założone dunlopy, z bieżnikiem 4 - 5mm. Nieświadomy, niedouczony jeździłem w zimę i kiedy je ściągałem zobaczyłem, że są z 2008 roku. Po dziś dzień nie wiem czemu mnie nie korciło aby spojrzeć na datę. Tu popełniłem kardynalny błąd. W tym roku nowe albo zajebiste używki, koniec dziadostwa. Nawiasem muszę przyznać że pokręciłem się po parkingu w śniegu na letnich a potem z tymi starymi oponami. Różnica kolosalna na korzyść dunlopów. Na mokrej drodze nie szlałem więc nie wiem.
Komplet nowych zimówek, ze średniej półki na obręcze 18 cali kosztuje 1500 zł - spokój na 5, 6 lat. Poza tym w kwestiach bezpieczeństwa uważam że nie powinno to stanowić problemu.Apophis pisze:Jak ktos jeździ duzo to jak najbardziej mu sie opłaca kupić
Przyznam się do jednego i po dziś dzień biję się w piersi - w tamtym roku miałem założone dunlopy, z bieżnikiem 4 - 5mm. Nieświadomy, niedouczony jeździłem w zimę i kiedy je ściągałem zobaczyłem, że są z 2008 roku. Po dziś dzień nie wiem czemu mnie nie korciło aby spojrzeć na datę. Tu popełniłem kardynalny błąd. W tym roku nowe albo zajebiste używki, koniec dziadostwa. Nawiasem muszę przyznać że pokręciłem się po parkingu w śniegu na letnich a potem z tymi starymi oponami. Różnica kolosalna na korzyść dunlopów. Na mokrej drodze nie szlałem więc nie wiem.
I`m the LPG master
-
- Super Klubowicz
hahaha dokladnie mam ten sam zestaw jezeli chodzi o Barumy to juz moj drogi komplet od nowosci i nie moge powiedziec nic zlego na te oponki jestem zadowolonygregor044 pisze:Ja sezon letni śmigałem na Barum Bravuris 3HM . Jak na ten budżet to jest super przyczepność na suchym jak i na mokrym bez zastrzeżeń. Na zimę zakupiłem hankook winter i*cept evo2 w320 jeszcze nie zmontowane więc dopiero się przekonam czy się do czegoś nadają.
Natomiast Hankoki to nowosc tak wiec zobaczymy po zimie
Od kilkunastu dni śmigam na tych
Są to opony letnie, ale z homologacją zimową. Ktoś powie, że jak to tak.... A no tak, że ostatnie zimy były lekkie więc nie przewiduję aby ta następna była inna. Poza tym nawet jakby była, to ze specyfikacji tej opony wynika, że powinna sobie poradzić. Trochę drożej, ale w końcu jest to 2 w 1.
Są to opony letnie, ale z homologacją zimową. Ktoś powie, że jak to tak.... A no tak, że ostatnie zimy były lekkie więc nie przewiduję aby ta następna była inna. Poza tym nawet jakby była, to ze specyfikacji tej opony wynika, że powinna sobie poradzić. Trochę drożej, ale w końcu jest to 2 w 1.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2020, 13:27 przez jazzm, łącznie zmieniany 1 raz.
- tutenhamon
- Super Klubowicz