![]() |
![]() |
![]() |
[D2 preFL ALL ] Zmiana zegarów i błąd airbag
-
- Super Klubowicz
[D2 preFL ALL ] Zmiana zegarów i błąd airbag
Kupiłem używany licznik, bo w moim wysiadł wyświetlacz i po podłączeniu nie gaśnie kontrolka Airbag.
VCDS pokazuje błąd:
01025 - Trigger for On Board Diagnostic Lamp: Malfunction
31-00 - Open or Short to Ground
Wkładając stare zegary, kontrolka zachowuje się prawidłowo i nie ma błędu.
Czy zegary trzeba jakoś dodatkowo zakodować?
VCDS pokazuje błąd:
01025 - Trigger for On Board Diagnostic Lamp: Malfunction
31-00 - Open or Short to Ground
Wkładając stare zegary, kontrolka zachowuje się prawidłowo i nie ma błędu.
Czy zegary trzeba jakoś dodatkowo zakodować?
- danishow
- Super Klubowicz
Wygląda na to że zakupiony używany licznik jest po prostu uszkodzony, tutaj znalazłem wypowiedź na zagranicznym forum odnośnie podobnego problemu...
The problem was 100% a malfunctioning Instrument Cluster. After replacing the Instrument
Cluster and starting the car the airbag light stayed one for about 3 minutes and then went away.
The problem was 100% a malfunctioning Instrument Cluster. After replacing the Instrument
Cluster and starting the car the airbag light stayed one for about 3 minutes and then went away.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
-
- Forum Audi A8
Czesc. Czy przypadkiem mie zalozyleś licznika z animacjami otwartych drzwi? Zajrzyj tutaj
https://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-wy ... vt4466.htm
https://www.a8team.pl/d2-96-42pb-lpg-wy ... vt4466.htm
- dice111
- Moderator
Chris, pytanie, Ci ktoś przypadkiem instalacji nie przerabiał w samochodzie pod ten Twój, skoro już był zmieniany. Tak jak pisałem Ci w Twoim pierwszym temacie, animacje otwartych drzwi na FISie miałeś już od drugiej połowy 97 roku i taki licznik pasuje do Twojego roku modelowego.
Ten który masz obecnie (99 a preFL) jest w ogóle jakaś fanaberią. Trzeba by było zajrzeć do ELSY i zobaczyć na schematy PINów i instalacji.
Ten który masz obecnie (99 a preFL) jest w ogóle jakaś fanaberią. Trzeba by było zajrzeć do ELSY i zobaczyć na schematy PINów i instalacji.
Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz
Niestety, nie pamiętam. Ale z dokumentacji fabrycznej wynikało, że są dwa (przed erą CAN) modele. Jeden z wejściem bezpośrednio na żarówkę (starszy) drugi z wejściem na żarówkę jak w starszym) do tego dodatkowo (w zegarach) elektroniczny układ z wejściem sterującym na pinie 25 kostki zielonej. Brak podłączenia tego pinu w starej instalacji (wisi w powietrzu) skutkuje włączeniem tejże żarówki poprzez sam zegar a Airbag zgłasza błąd.
Kot też jest Quattro
- dice111
- Moderator
Wychodzi na to, ze jednak trzy - w drugiej D2 z 97r wsadzono licznik z eSy z 98r (ikonka drzwi FIS) i nie trzeba bylo kombinowac (plug'n'play) ze zworkami, co rownieez temat tarczek by potwierdzal: https://www.a8team.pl/d2-prefl-all-licz ... t24993.htmUkaniu pisze:Niestety, nie pamiętam. Ale z dokumentacji fabrycznej wynikało, że są dwa (przed erą CAN) modele.
Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz
- dice111
- Moderator