mkbewe pisze:... jak chcecie to na Summers Car Party (jak się nic nie spier... to oczywiście będę) mogę wam pokazac, jak patrzeć na auta by zobaczyć różnice
bo to zazwyczaj jest tak że człowiek tego nie widzi do puki mu ktoś nie pokaze
Noi ja bym chętnie o tym pogadał
Gorzej, że nie planowałem w tym roku jechać na SCP ale może zmienię jeszcze te plany
panton pisze:Cieniują sąsiednie elementy partacze co nie potrafią dobrać lakieru / porządnie polakierować.
A ja słyszałem od jednego lakiernika, że sama technologia naprawy opisywana przez producentów aut mówi o cieniowaniu elementów.
panton pisze:Można lakierować na ostro i jak jest porządnie robota wykonana nie będziesz miał żadnej, nawet najmniejszej różnicy. W świetle dziennym (słońce), w świetle sztucznym (mocne lampy led, lampy na stacjach paliw).
Właściwie to przeczy to twojej teorii niedoskonałości bo skoro nawet fabrycznie tak źle są auta polakierowane to można zaryzykować twierdzenie, że na jednym aucie, fabrycznie są już różne odcienie. A skoro tak to jak tu lakierować na ostro skoro i tak może nie pasować do przylegających elementów
panton pisze:A gdzie Damianku to wyczytałeś? W ostatnim numerze gazetki "MOTOR"?
Chyba przydałaby ci się maść na ból ..., wiesz czego
Mi nigdy nie była potrzebna ale w internecie reklamują że pomaga
I kup lepiej od razu większą tubkę bo jakiś czas temu z moim udziałem robiony był również artykuł dla "gazetki" Auto Moto
panton pisze:W tym samym czasie schodziły z linii A8 D3, S8 D3 i W12 D3 z kodem lakieru LZ9Y i każdy mimo, że jest nowym autem, które nie widziało słońca będzie miał inny odcień czyli przykładając dwa elementy do siebie laik powie "to jest inny kolor/odcień czerni".
Bzdura.
Co do zasady to powinny być identyczne a jeżeli z przyczyn niedoskonałej technologii czy zaniedbań są różnice to i tak najczęściej są minimalne. I te minimalne różnice to rozpozna ktoś siedzący w lakierowaniu dłuższy czas a nie jakiś laik.
Laik to nie rozpoznaje różnicy pomiędzy Z9Y i Z9W - jakieś niuansy w odcieniach, tonach i niedoskonałości w technologii lakierowania to dla niego kosmos.
panton pisze:Ty tak poważnie czy sobie jaja robisz?
Pytanie podstawowe które zadał kolega zakładający ten temat:
Czy S8 miały inne palety barw nadwozia?
Ja odpowiedziałem:
Kod lakieru jest elementem podstawowym.
Ten sam kod lakieru to ten sam lakier niezależnie od modelu.
oraz:
Jak lakiernik kupuje oryginalny lakier to LZ9W to zawsze będzie taka sama czarna perła - nie musi się zastanawiać czy to A8 czy S8.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
No chyba, że zaczniesz udowadniać, że Z9W to czasem jest czarna perła a czasem szary metalik ale wtedy to nawet nie widzę sensu dalszej dyskusji
Na poparcie tego co napisałem są zresztą twoje słowa:
panton pisze:Porządny warsztat lakierniczy bez problemu dobierze prawidłowy odcień danego koloru (kodu lakieru) i marka/model nie ma znaczenia.
panton pisze:Podjedź do sensownego zakładu lakierniczego i niech ci pokażą wzorniki do LZ9Y a zobaczysz jaki to pliczek.
Niech pomyślę.... trochę lat już pracuję w tej branży więc.... tak, coś mi się wydaje, że już gdzieś coś takiego widziałem
panton pisze:Rozumiem, że spektrofotometr używają tylko do używanych aut i jak nówki sztuki nie śmigane zostaną porysowane bo laweciarz przyciągnął po krzaczorach to jadą po kodzie LZ9Y i nie ma najmniejszej różnicy?
No nie, oczywiście że nie - pewnie oprócz wzornika Z9Y biorą również Z9W, Z9X, Z7S i Z7Q bo przecież tam w fabryce mogli coś spierdzielić i na pewno nie zrobili dwóch w tym samym kolorze
panton pisze:maciu pisze:ej ale ten wzornik z wieloma odcieniami do jednego kodu to raczej po to aby dobrać
ton np do starego auta gdzie odcień może być już inny albo żeby dopasować
się do poprzednich napraw...
nic bardziej mylnego... jak sobie przyłożysz kilka takich wzorników do swojego lakieru to zobaczysz, że różnica jest nie tylko w odcieniu ale i ilości ziarna, jego wielkości
na podstawie wzornika dobierając odpowiedni lakier zobaczysz, że przykładając go do drugiego nowego auto z tym samym kodem lakieru będziesz miał różnicę... i to wyraźną
Noi jestem w kropce - czyli twój ukochany Z9Y będzie zawsze Z9Y czy wg. wzorników może to być czasem Z9W albo Z9X albo Z7S albo inny jakiś?
Pytam bo właśnie do tego sprowadzało się pytanie kolegi
denveco który ów temat założył.