nieeRDc pisze:czy jeśli mam zarobić więcej o 500zł jak mam teraz to czy gra warta świeczki ?

![]() |
![]() |
Marcin, czytaj dokładnie. Chyba że znalazłeś jakiś przepis, którego nie znam (a przyznaję, nie znam wszystkich i może coś mi umknęło), więc gdybyś podesłał mi link, byłbym wdzięczny.martin_rs4 pisze:No co Ty, serio...? Bo ja czytałem ostatnio, że zakładając firmę na warunkach wyżej opisanych, jeśli pracodawca opłaca ZUS za Ciebie, to nie możesz świadczyć usług firmie w której jesteś zatrudniony a szczególnie w zakresie działalności tej firmy... (...).pebo pisze:jeśli jest taka możliwość, abyś przez jakiś czas pracował na podstawie umowy o pracę a jednocześnie rozpocznij działalność - w ten sposób pracodawca będzie za Ciebie opłacać składki a Tobie zostanie opłata tzw. wypadkowego (jeśli chodzi o ZUS), to pozwoli na mniej stresujące rozpoczęcie i rozkręcenie działalności. Oczywiście, nie przeszkadza to w niczym (w większości przypadków) abyś pracował i tej samej firmie świadczył usługi jako podwykonawca.
bo np w przypadku faktur zakupowych na kwote powyzej 15kPLN, wylacznie za sprawa platnosci dokonanych w formie przelewow zakupy mozna uznac jako koszt, inna mozliwosc nie wchodzi w gre, tak Nas ustawil To nie jest forum polityczne !maciu pisze:odnośnie konta firmowego w nest czy gdziekolwiek indziej... po co w ogóle konto tzw firmowe
w dzg?