części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 94 4.2PB/LPG ] Czujnik położenia wału korbowego

bartez83
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 2001
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Bartek

Post autor: bartez83 » 04 sty 2019, 21:44

Kalina pisze:ale on tez ma kwadratowa wtyczke i numer na końcu 112 nie 111, to nie ten.
Rety POMOCY!
Ale będzie pasować.To jest z ABZ ze skrzynią 4hp z 1995rok

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 04 sty 2019, 22:07

A numer podwozia bo były inne te czujniki do różnych literek.
np. od: 4d .... x ... oocos tam
a ja tam gdzie x mam s. I tych różnych od x czy v jest sporo a bosch z końcówka 111 był do ...t..., czyli moje ...s... sie łapało. Krećka można dostac.
To ma znaczenie?

[ Dodano: 2019-01-04, 22:07 ]
jak by na pewno pasowało to prosze cene na PW :)

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 04 sty 2019, 23:57

Wg OE które podałaś masz prostokątną wtyczkę i długi czujnik. Mam chyba gdzieś taki, jak znajdę mogę Ci za darmo dać, z demontażu stan nie wiem jaki, jedyne co to opory mogę pomierzyć co na niewiele się zda, bo da informację jak się czujnik ma w temperaturze otoczenia. Jeśli masz wtyczkę owalną to ktoś założył wiązkę serwisową i czujnik z uj wie czego i to by trzeba poszukać takiego samego/dłuższego (i dać tulejkę dystansową). Jedyne co mogę powiedzieć to wsadź tam cokolwiek co ma opór ~900 ohm i długość +/- jak OE. W sumie to na LED'a (ewentualnie oscyloskopem) kręcąc rozrusznikiem jeszcze możesz sprawdzić działanie posiadanego.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 06 sty 2019, 07:26

zaryzykuję prostokątną wtyczkę i ew. przeróbkę, kolega z forum ma sprawny czujnik, wysle mi.
Diagnozowanie 2 komputerami nie wykazało żadnych błędów...
Jak wymiana czujnika nie pomoże to będę prosić o pomoc kogoś z Was z okolic Warszawy, żeby auto uruchomić.
Paliwa jest ful, pompy już powymieniane, ciśnienie paliwa przy silniku ok. Immo też nie, bo z drugim kluczykiem to samo :( Zapala, gaśnie za 3 sekundy.

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 06 sty 2019, 10:12

Miałem podobnie, u mnie winny okazał się ulamani i skorodowany pin w sterownik silnika, może warto tam spojrzeć czy wszystkie piny sa
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 06 sty 2019, 10:18

dzięki przekażę. będziemy szukac igły w stogu siana zdaje sie.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 06 sty 2019, 11:32

Jeżeli czujnik obrotów wału jest kompletnie padnięty to raczej nie odpali w ogóle - a tu podobno odpala na 3 sek.

Poza tym, jeżeli czujnik obrotów wału jest kompletnie padnięty to chyba łatwo to zdiagnozować za pomocą komputera - przecież jest podgląd w odczyty z tego czujnika i przy rozruchu można podejrzeć co widzi sterownik.
Poza tym, jeżeli czujnik obrotów wału jest kompletnie padnięty to w sterowniku silnika najczęściej zapisuje się błąd czujnika G28 a tu, diagnozowane wielokrotnie i błędów podobnież brak.
Więc czy na pewno jest to czujnik obrotów wału?

Co do przeróbki czujnika z Opla... bo koleżanka raczej nie zrozumiała więc napiszę wprost...
Kupujesz nowy z Opla o numerach podanych powyżej. Obcinasz wtyczki ze swojego i tego nowego i do nowego lutujesz swoją starą wtyczkę.
I finalnie masz nowy czujnik ze swoją starą, pasującą do samochodu, wtyczką.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 06 sty 2019, 15:18

Tak wiem o przeróbkach, dzięki.
Komputer nic nie pokazuje w ogóle niczego.
"Konsylium mechaników" uznalo, że może błędnie nie pokazuje i warto zaryzykowac czujnik, lepiej niż spalić auto albo wywieźc na złom na wagę :(
Bo już nikt pomysłów nie miał, forum podczzytuje od pół roku, nie wypowiadałam się, ale skorzystalismy z porad dot. pomp, sprawdziliśmy immo, nic z tych rzeczy.
Spróbujemy czujnik, piny s sterowniku silnika jak pisał kolega powyżej a jak nie to to będe prosić kogoś z Was z Warszawy/Otwocka o pomoc :(

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 07 sty 2019, 20:34

FOSS pisze:Co do przeróbki czujnika z Opla... bo koleżanka raczej nie zrozumiała więc napiszę wprost...
Kupujesz nowy z Opla o numerach podanych powyżej. Obcinasz wtyczki ze swojego i tego nowego i do nowego lutujesz swoją starą wtyczkę.
I finalnie masz nowy czujnik ze swoją starą, pasującą do samochodu, wtyczką.
Nic nie obcina. Musi go tylko oszlifować u podstawy (co wydedukuje sama jak je porówna). Zresztą było to tu opisywane na forum.
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 07 sty 2019, 20:52

Pepek pisze:Nic nie obcina. Musi go tylko oszlifować u podstawy (co wydedukuje sama jak je porówna). Zresztą było to tu opisywane na forum.
A to przepraszam <papa2>
ABZ-tów nie ćwiczę już od dawna ;)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

peter5on
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: peter5on » 07 sty 2019, 22:14

Ja tylko napiszę może nie koniecznie na temat ale użytkownik Kalina nie jest kobietą, to jest taki myk że udają kobiety na forach żeby im w ogóle odpisać i pomóc. Bo wtedy nagle wszystkie spece się odzywają i są strasznie pomocni. Zauważyłem to już na nie jednym forum i to nie tylko motoryzacyjnym. Naprawdę ktoś wierzy że kobieta by rzucała nr części i sformułowaniami jak czujnik wałka i miała jakieś o tym pojęcie? Owszem znam jedną ładna co sama sobie audice ogarnia nawet roboty mechaniczne ale to jest ewenement.

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 08 sty 2019, 08:46

przepraszam peter5on ale takich głupot to dawno nie słyszałam, z Bartkiem z tego forum rozmawiałam telefonicznie, potwierdzi płeć haha :) A w dodatku jeden z "moich" mechaników to tez kobieta! Skąd u Ciebie takie złe zdanie o kobietach? Chyba nieodpowiednie spotkałes...
Na komputerach tez się znam lepiej niż niejeden facet :D
a numery części sa w google, żaden problem jak sie wie, jak używac klawiatury, nie rób z kobiet upośledzonych umysłowo istot, bo to bardzo obraźliwe jest. Jakmmechanik podaje mi numer, to go szukam, czy to wymaga jakichs ogromnych umiejetności i wiedzy?
Piłowac nie muszę, Bartek wysłał mi czujnik z abz, musimy tylko (nie JA ale mechanicy) zmienić wtyczkę z tej prostokątnej na półokragłą, jeśli będzie taka potrzeba, za jakieś 2-3 dni się okaże, czy to czujnik byl przyczyną. Jak nie, to te piny sterownika sprawdzimy (mechanicy, nie ja) i dam znać.
Jak nie to, to rozkładamy go na części chyba i sprzedajemy po kawałku, bo mi auto potrzebne do jazdy i wożenia dzieci, a to jakoś średnio się do jazdy nadaje stojąc na kanale.
dziękuję życzliwym za pomoc :)

[ Dodano: 2019-01-08, 08:46 ]
A auto miało być dla mnie na 40 urodziny, jak pisałam...mąż dal się namówic na Stare i Duże (najchętniej wpakowałby mnie w astrę czy inną corollę) ale chcialam Samochód z nie wozidło.
I teraz jest kłopot, bo nie mam auta :( i strach nim dalej jeździć, bo co rusz inna rzecz się psuje, stał długo w garażu, jak się go ruszyło to leci wszystko po kolei niestety. Fakt, jest piękny środek, przebieg oryginalny 213.000, ale nie trafiliśmy dobrze.
I teraz trzeba go uruchomic, sprzedac (z wielkim żalem) i kupimy coś, w co zapakuję się z 2 dzieci i 2 psami - może e-klasa, może voyager, zobaczymy.
szkoda mi bardzo tego audi, nawet na rajdzie youngtimerów bylismy nim, jeździ się wspaniale, brzmienie silnika nieporównywalne z żadnym innym ale cóż :(

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 08 sty 2019, 08:56

Z ciekawosci zapytam ile paliwa jest w baku? Proponuje kupic ze 2 litry i zalac. Moze kosz jest nieszczelny i dlatego zgasł? Czujnik z polokragla wtyczka jest normalnie dostepny w hurtowniach nr np vernet CS0359, febi 24446, hans preis 071 957 147
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Kalina
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kalina » 08 sty 2019, 09:09

widziałam ten czujnik ale ma inne numery, nie było go na liście zamienników do a8 d2...dlatego tu pytałam. I nie ma opisane, że jest do a8 4.2. A że jednak jestem kobietą, to się posługuję googlem i mądrościami ze stron internetowych - te czujniki sa do a4 tez i do a8 ale 2.8 a nie 4.2, więc załozyłam, że się czyms różnią, skoro nie było ich na liście części a8 4.2. Do abz potrzebuję. I chyba się długością różnią...
Paliwa jest ful, już to przerabialiśmy 4 m-ce temu ;)
Nic, poczekam na czujnik od Bartka, spróbujemy.
Dzieki

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 08 sty 2019, 12:42

moim zdaniem po co otwierać otwarte drzwi ?
Czujnik można podpatrzyć w blokach czy widzi odczyty

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl