Przypomnę - auto kupiłem w Niemcowni z informacją że rozrząd do zrobienia dosłownie słyszałem wtedy 2 określenia: Zahnriemen (pasek rozrządu) i Steuerkette (łańcuch rozrządu) - których używają zamiennie (zwłaszcza prywatne osoby nie z branży) auto jeździło, ale po takiej informacji przywiozłem na lawecie żeby nie kusić
Silnik pracował ale nie idealnie, czekając na termin w warsztacie wymieniłem olej, świece, posprawdzałem cewki. Kupiłem w AutoPartner komplet rozrządu z pompą i profilaktycznie łańcuszki na wałki po tym info że skoro pasek ok to może faktycznie łańcuszki lub coś pod pokrywami (w razie nie potrzebne mogę zwrócić) i odwiozłem do warsztatu informując żeby wymienili te łańcuchy skoro chciałem by auto mi dłużej posłużyło.
Dalej już opisane: początkowo otrzymałem info że 1 nastawnik i 2 zębatki lub wałki do wymiany.
Wspólna decyzja że jak jeden nastawnik kuleje to może to czekać drugiego więc nie było dyskusji warsztat w moim imieniu zakupił 2 nowe nastawniki. Z wałkami i wyciskaniem kółek zębatych jak wcześniej opisałem uważam że to nie było dobre posunięcie ale w końcu ileś lat robią więc uznałem że wiedzą co robią.
W wątku skupiłem się na tych różnicach w banku 93 ale po rozmowach z zaprzyjaźnionymi osobami z branży motoryzacyjnej zdania były dość jednoznaczne że to nie byłoby przyczyną puch puch. Przeanalizowałem wtedy wszystko i wyszła kwestia tego przeskoczenia łańcuszka w trakcie naprawy. Mój wniosek że ta informacja którą przeoczyłem a otrzymałem o przeskoczeniu łańcuszka była bardzo istotna !!
Na 99% jest to przyczyną że silnik obecnie kuleje i robi puch puch - to przeskoczenie łańcuszka w trakcie naprawy mogło być spowodowane np nie odblokowaniem nowych nastawników i próba uruchomienia silnika co też by potwierdzało że na koniec dostałem podliczenie gdzie jest już mowa o 3 zębatkach a nie 2-ch.. a po tym jak auto wróciło 2-gi raz na serwis info że na kilku cylindrach nie ma już kompresji po 14 tylko 9
Dostałem zwrot wymienianych części i np zębatki wyglądają teraz tak:
Te ząbki nie są normalnie wytarte - dochodzę do wniosku że mogły się ukruszyć podczas tego przeskoczenia a zawory spotkać z tłokami
Zgadzacie się z tym ?