[ALL] Obszywanie Kierownicy
- djdemon_pl
- Forum Audi A8
[ALL] Obszywanie Kierownicy
Elementy drewniane już zdjęte i w piątek zawożę je o Grudziądza na Hydrografikę.
Chciałbym jednak korzystając z okazji, że samochód i tak będzie chwilę stał - obszyć kierownicę.
Kolor skóry jak i wnętrza to ciemny granat.
Mam chęć obszycia w jednej części skórą "dziurkowana" a resztę pełną.
Cos podobnego znalazłem tu:
Zastanawiam się czy jednak ten sposób obszywania nićmi będzie pasował do Audi ?
Może macie jakieś namiary na dobrych fachowców od obszywania kierownic?
Chciałbym jednak korzystając z okazji, że samochód i tak będzie chwilę stał - obszyć kierownicę.
Kolor skóry jak i wnętrza to ciemny granat.
Mam chęć obszycia w jednej części skórą "dziurkowana" a resztę pełną.
Cos podobnego znalazłem tu:
Zastanawiam się czy jednak ten sposób obszywania nićmi będzie pasował do Audi ?
Może macie jakieś namiary na dobrych fachowców od obszywania kierownic?
"Wierny Ideałom"
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05
- djdemon_pl
- Forum Audi A8
kierownice oddałem chłopakowi na giełdzie na żeraniu. Za moją dałem 180zł chyba bo dwa rodzaje skóry i nitka czerwona.djdemon_pl pisze:A gdzie robiłeś ??
Może macie jakieś namiary na sprawdzonych "obszywaczy" ?
Deskę robił mi tapicer w Zielonce ale nie chciałbym go polecać bo mi robił z eko-skóry i w paru miejscach nie wyszło idealnie podobno jak z normalnej to byłoby OK.
Deska kosztowała 1300zł a jeżeli w skórze normalnej to 1800zł tylko że u mnie w tej cenie była "naprawa" deski.
Mi też bardzo podoba się ,,obszywana'' deska, ale zgadzam się z and808, że musi to zrobić fachowiec. Ponadto według mnie nie każda deska nadaje się bezpośrednio do obszycia skórą - chodzi mi o deski o skomplikowanych kształtach. Naturalnym podejściem stosowanym przez tapicerów jest uszycie ze skóry pokrowca, który następnie naciąga i nakleja się na deskę. W przypadku skomplikowanej deski może się okazać, że zbyt duża liczba szwów będzie psuła cały efekt. Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki.
Ja w moim audi 100 C4 przymierzałem się do samodzielnego obszycia skórą deski i boczków (mi zajęłoby do dużo dłużej niż tapicerowi, ale efekt byłby dokładnie taki, jaki chciałem osiągnąć), jednakże ostatecznie kupiłem A8, a żonie która jeździ C4 jest wszystko jedno (deska i boczki przeznaczone do obszycia leżą teraz w piwnicy i się kurzą :-/ ). W moim A8 tapicerki wyglądają dużo lepiej i na razie nie mam w planach ich obszywania, ale może kiedyś :-D
Jedna uwaga, która może się przydać, jeżeli ktoś się skusi na obszywanie deski. W C4 (w A8 deska jest miękka, ale może być podobnie) tapicerki (mam na myśli boczki i deskę) są wykonane z plastiku, na który jest naklejony swego rodzaju skaj czy eko skóra. W C4 grubość tej warstwy jest zbliżona do grubości skóry. Dlatego też najlepszy efekt uzyska się zdzierając tą warstwę i nakładając skórę bezpośrednio na plastik, który trzeba byłoby oczyścić i wyrównać (nie wiem jak na to będą się zapatrywać tapicerzy).
Ja w moim audi 100 C4 przymierzałem się do samodzielnego obszycia skórą deski i boczków (mi zajęłoby do dużo dłużej niż tapicerowi, ale efekt byłby dokładnie taki, jaki chciałem osiągnąć), jednakże ostatecznie kupiłem A8, a żonie która jeździ C4 jest wszystko jedno (deska i boczki przeznaczone do obszycia leżą teraz w piwnicy i się kurzą :-/ ). W moim A8 tapicerki wyglądają dużo lepiej i na razie nie mam w planach ich obszywania, ale może kiedyś :-D
Jedna uwaga, która może się przydać, jeżeli ktoś się skusi na obszywanie deski. W C4 (w A8 deska jest miękka, ale może być podobnie) tapicerki (mam na myśli boczki i deskę) są wykonane z plastiku, na który jest naklejony swego rodzaju skaj czy eko skóra. W C4 grubość tej warstwy jest zbliżona do grubości skóry. Dlatego też najlepszy efekt uzyska się zdzierając tą warstwę i nakładając skórę bezpośrednio na plastik, który trzeba byłoby oczyścić i wyrównać (nie wiem jak na to będą się zapatrywać tapicerzy).
w modelach D3 deska rozdzielcza jest tak obszyta, ze widac szwy. nawet jest specjalnie obszyte miejsce na airbag pasazerasznink pisze:.... Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki..
Nie miałem na myśli całkowitego pozbycia się szwów. Są one elementem ozdobnym, ale jak ze wszystkim według mnie nie należy z nimi przesadzać. W przypadku deski fabrycznie ,,obszywanej'' szwy można zaprojektować i tak skonstruować element, aby szwy znajdowały się w miejscach, które wyznaczył designer:and808 pisze:w modelach D3 deska rozdzielcza jest tak obszyta, ze widac szwy. nawet jest specjalnie obszyte miejsce na airbag pasazerasznink pisze:.... Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki..
przykład 1
przykład 2
W przypadku gotowego elementu nieprzystosowanego do ,,obszywania'' niestety nie ma takiego pola manewru.
Ja swoją kiere obszywałem w Dąbrowie Górniczej, Gość co niedziele ma stoisko na giełdzie samochodowej w Gliwicach. cena 150zł. Duży wybór ma na miejscu już gotowych, więc przynosisz starą a po chwili wychodzisz z nową
..............................
..............................