części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Obszywanie Kierownicy

Większe koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
Awatar użytkownika
djdemon_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[ALL] Obszywanie Kierownicy

Post autor: djdemon_pl » 17 mar 2011, 11:47

Elementy drewniane już zdjęte i w piątek zawożę je o Grudziądza na Hydrografikę.

Chciałbym jednak korzystając z okazji, że samochód i tak będzie chwilę stał - obszyć kierownicę.

Kolor skóry jak i wnętrza to ciemny granat.

Mam chęć obszycia w jednej części skórą "dziurkowana" a resztę pełną.

Cos podobnego znalazłem tu:

Obrazek

Zastanawiam się czy jednak ten sposób obszywania nićmi będzie pasował do Audi ?

Może macie jakieś namiary na dobrych fachowców od obszywania kierownic?
"Wierny Ideałom"
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05

Awatar użytkownika
and808
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: and808 » 17 mar 2011, 11:59

w niektorych modelach audi w wersjach s-line wystepuje perforowana kierownica. generalnie moge powiedziec, ze jest to fajne rozwiazanie - wg mnie lepiej sie trzyma kierownice, oraz nie widac kazdego zadrapania paznokciem.

bart_zaw
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bart_zaw » 17 mar 2011, 14:19

Ja robiłem w TT kierownice w dwóch rodzajach: dziurkowana i zwykła. Jestem bardzo zadowolony zarówno z wyglądu jak i trzymania. U mnie jeszcze poszła deska ale to oddzielny temat.

Obrazek
By null at 2010-09-26

Awatar użytkownika
djdemon_pl
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: djdemon_pl » 17 mar 2011, 15:46

A gdzie robiłeś ??

Może macie jakieś namiary na sprawdzonych "obszywaczy" ? :)
"Wierny Ideałom"
Było: A8 4.2 '95, A8 4.2 D2 FL '99,
Jest: A8 4.2 D3 FL '05

eXecutorR

Post autor: eXecutorR » 17 mar 2011, 16:46

a ja się podpytam też jakiego rzędu kwotę trzeba wydać na obszycie całej deski?

Awatar użytkownika
and808
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: and808 » 17 mar 2011, 17:02

moge tylko zachecic kolegow do "obszywania" deski. to rzeczywiscie bardzo ladnie sie prezentuje - pod warunkiem, ze robia to fachowcy

Grain
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Grain » 17 mar 2011, 18:30

Hej

ja obszywałem w poprzednim aucie kierownice w Bydgoszczy jest tam profesjional zakład, można do nich też kierownicę wysłać- polecam
Było S8....:(

bart_zaw
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bart_zaw » 17 mar 2011, 19:05

djdemon_pl pisze:A gdzie robiłeś ??

Może macie jakieś namiary na sprawdzonych "obszywaczy" ? :)
kierownice oddałem chłopakowi na giełdzie na żeraniu. Za moją dałem 180zł chyba bo dwa rodzaje skóry i nitka czerwona.

Deskę robił mi tapicer w Zielonce ale nie chciałbym go polecać bo mi robił z eko-skóry i w paru miejscach nie wyszło idealnie podobno jak z normalnej to byłoby OK.
Deska kosztowała 1300zł a jeżeli w skórze normalnej to 1800zł tylko że u mnie w tej cenie była "naprawa" deski.

sznink
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sznink » 18 mar 2011, 13:01

Mi też bardzo podoba się ,,obszywana'' deska, ale zgadzam się z and808, że musi to zrobić fachowiec. Ponadto według mnie nie każda deska nadaje się bezpośrednio do obszycia skórą - chodzi mi o deski o skomplikowanych kształtach. Naturalnym podejściem stosowanym przez tapicerów jest uszycie ze skóry pokrowca, który następnie naciąga i nakleja się na deskę. W przypadku skomplikowanej deski może się okazać, że zbyt duża liczba szwów będzie psuła cały efekt. Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki.

Ja w moim audi 100 C4 przymierzałem się do samodzielnego obszycia skórą deski i boczków (mi zajęłoby do dużo dłużej niż tapicerowi, ale efekt byłby dokładnie taki, jaki chciałem osiągnąć), jednakże ostatecznie kupiłem A8, a żonie która jeździ C4 jest wszystko jedno (deska i boczki przeznaczone do obszycia leżą teraz w piwnicy i się kurzą :-/ ). W moim A8 tapicerki wyglądają dużo lepiej i na razie nie mam w planach ich obszywania, ale może kiedyś :-D

Jedna uwaga, która może się przydać, jeżeli ktoś się skusi na obszywanie deski. W C4 (w A8 deska jest miękka, ale może być podobnie) tapicerki (mam na myśli boczki i deskę) są wykonane z plastiku, na który jest naklejony swego rodzaju skaj czy eko skóra. W C4 grubość tej warstwy jest zbliżona do grubości skóry. Dlatego też najlepszy efekt uzyska się zdzierając tą warstwę i nakładając skórę bezpośrednio na plastik, który trzeba byłoby oczyścić i wyrównać (nie wiem jak na to będą się zapatrywać tapicerzy).

Awatar użytkownika
and808
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: and808 » 18 mar 2011, 18:15

sznink pisze:.... Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki..
w modelach D3 deska rozdzielcza jest tak obszyta, ze widac szwy. nawet jest specjalnie obszyte miejsce na airbag pasazera

sznink
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sznink » 18 mar 2011, 23:35

and808 pisze:
sznink pisze:.... Dlatego według mnie najlepszym rozwiązaniem, w takich wypadkach, jest ukrycie szwów lub zastosowanie klejenia elementów obitych skórą, ale to wymaga większej gimnastyki..
w modelach D3 deska rozdzielcza jest tak obszyta, ze widac szwy. nawet jest specjalnie obszyte miejsce na airbag pasazera
Nie miałem na myśli całkowitego pozbycia się szwów. Są one elementem ozdobnym, ale jak ze wszystkim według mnie nie należy z nimi przesadzać. W przypadku deski fabrycznie ,,obszywanej'' szwy można zaprojektować i tak skonstruować element, aby szwy znajdowały się w miejscach, które wyznaczył designer:
przykład 1
przykład 2

W przypadku gotowego elementu nieprzystosowanego do ,,obszywania'' niestety nie ma takiego pola manewru.

Janek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Janek » 21 mar 2011, 21:02

ja swoją kiere obszywałem jedną skórą i czerwoną nitką w bydgoszczy ul. 3maja 9 tel 888-099-238 cana 200zł lepsza skóra a gorszą 160zł zapraszam na ich stronke

spartan
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: spartan » 04 sty 2012, 23:56

podaj ta stronke tego zakladu z bydgoszczy

markkato
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: markkato » 26 sty 2012, 11:09

Ja swoją kiere obszywałem w Dąbrowie Górniczej, Gość co niedziele ma stoisko na giełdzie samochodowej w Gliwicach. cena 150zł. Duży wybór ma na miejscu już gotowych, więc przynosisz starą a po chwili wychodzisz z nową

..............................

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 27 sty 2012, 19:36

a masz fotke jak to wygląda??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl