[D2 95 4.2PB ] Czy tak powinien chodzić silnik
łańcuszek rozrządu jeżeli jest wyciągnięty chrobocze przez kilka sekund po odpaleniu, potem działają już napinacze i robi się cisza (przerabiałem już to i skończyło się na zerwaniu łańcuszka). wydaje mi się że to jest dźwięk po zalaniu złego oleju tak jak kolega wyżej napisał, mój silnik tak pracował jak poprzedni właściciel w ramach oszczędności zalał go minerałem porażka jakaś, odrazu zalałem syntetyk i nastała pełna cisza
daro72 pisze:Może to być problem z łańcuchem rozrządu. Jest on od tyłu silnika od strony przegrody. Jest tam bodaj jakiś napinacz i to od niego może być problem.
chwila chwila... ale kolega datelos ma silnik 4.2V8 PB MPI :roll:mazur6662 pisze:łańcuszek rozrządu jeżeli jest wyciągnięty chrobocze przez kilka sekund po odpaleniu, potem działają już napinacze i robi się cisza...
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Tak wiem że ma PB, ale i w naszych PB jest łańcuszek rozrządu. Znajduje się on z tyłu i napędza strony naszych Vałek. Rysunek przedstawia właśnie właśnie silnik Pb z 2003 roku.FOSS pisze:chwila chwila... ale kolega datelos ma silnik 4.2V8 PB MPI :roll:
Może to być też spowodowane złym zalanym olejem jak wspomniał wyżej kolega.
Dążenie do doskonałości.
tam jest z tyłu taki łańcuszek a nawet dwa po jednym na głowice tym łańcuchem są połączone wałki z tyłu zamiast zembatek ( np: 2.5 tdi takie zembatki ma) a cały rozrząd jest na paskachdaro72 pisze:Tak wiem że ma PB, ale i w naszych PB jest łańcuszek rozrządu. Znajduje się on z tyłu i napędza strony naszych Vałek. Rysunek przedstawia właśnie właśnie silnik Pb z 2003 roku.FOSS pisze:chwila chwila... ale kolega datelos ma silnik 4.2V8 PB MPI :roll:
daro72 pisze:Tak wiem że ma PB, ale i w naszych PB jest łańcuszek rozrządu. Znajduje się on z tyłu i napędza strony naszych Vałek...
aaaa no to to ja wiem... przyznaję że nie dopatrzyłem się na rysunek bo jakoś od razu zrozumiałem że chodzi o łańcuch rozrządu... a wy mówicie o Vanosach czyli zmiennych fazach rozrządu.badyl pisze:tam jest z tyłu taki łańcuszek a nawet dwa po jednym na głowice tym łańcuchem są połączone wałki z tyłu zamiast zembatek...
Ale o ile dobrze pamiętam to ewentualne grzechotanie tych łańcuchów nie jest raczej spowodowane ich rozciąganiem a raczej wycieraniem się krzywek po któryh one pracują oraz zużyciem napinaczy... ale jeśli już te krzywki są powycierane albo napinacze źle działają to będzie się to przekładało na pracę silnika... szczególnie przy dynamicznym przyspieszaniu i kręceniu silnika na wyższe obroty bo właśnie w tym pomagają Vanosy.
Ale usterki w obrębie tamtych łańcuchów są podobno raczej rzadkością :roll:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
u mnie też jak odpale po nocy to silnik przez 05-1 sek. zanim rozprowadzi się wszędzie olej chodzi głośniej normalnedatelos pisze:Łańcuszek to to nie będzie sytuacja pojawia się przez 1/2 s do 1 s podczas rozruchu potem jest wszystko ok. A podczas pełnej radości z jazdy nic niepokojącego się nie dzieje, no poza spalaniem. :lol:
U mnie tak samo przy odpaleniu słychać i to nie zawsze dość głośne klekotanie które ustepuje po max 1 sek. W zimę kiedy były mrozy to objaw występował zawsze. Zauważyłem że w cieplejsze dni nie słychać tego efektu. Tak jak kolega wyżej napisał mam nadzieję że ten typ tak ma i nic złego się nie stanie.
Pozdrawiam.
Dan.
Pozdrawiam.
Dan.
Witam wszystkich :-) zapewniam koedzy ze wszystkie tak maja zastuka i po sekundzie spokuj.Co do pracy silnika to tez normalne nie tak glosno jak na tym filmiku ale przy zamknietej pokrywie choc to silnik benzynowy to slychac delikatny mily grzechot zblizony do pracy dieselka.Jestem pewny bo moj brat ma tak samo pytalismy w warsztacie audi,powiedzieli ze to normalna praca silnika.(Garaz w Paryzu) slynacy z dobrej renomy. :lol:
tak apropo ten rysunek na górze przedstawia silnik 4.0 tdi a nie 4.2 mpidaro72 pisze:Tak wiem że ma PB, ale i w naszych PB jest łańcuszek rozrządu. Znajduje się on z tyłu i napędza strony naszych Vałek. Rysunek przedstawia właśnie właśnie silnik Pb z 2003 roku.FOSS pisze:chwila chwila... ale kolega datelos ma silnik 4.2V8 PB MPI :roll: