![]() |
![]() |
tyle, że co to Castrol tam był? 15W40 czy może tylko naklejka Castrol na oleju z beczki :mrgreen: a w beczce made in russiakuczlaw pisze:Widziałem zdjętą głowice 1.8T po ok 100 tys km, tragedia :shock:cerbera pisze:koledzy a czemu tak o castrolu mowicie???
mazur6662 pisze:ja też zalewam do każdego autka castrola i nie narzekam, aktualnie ósemke zalałem castrol edge sport 0w40 i jest gitnie bierze ani grama oleju i nic nie stuka po odpaleniu
jeśli chodzi o Miska to odpowietrzenie silnika (mgiełka olejowa) - rurka odpowietrzająca była podłączona pod filtr powietrza.colln pisze:Nie mam aż takiej wiedzy o braniu oleju. Czy ta przypadłość to tylko uszczelniacze zaworowe czy pierścienie zgarniające też niedopasowane wsadzali :?:
mam podobnie Mobil 10W40Maciex pisze:Mój pali średnio 0,2L/1000km w trybie mieszanym. Olej 5W50 Mobila, zdaje się że to norma.
Widziałem na własne oczy (jak trafię jeszcze raz to wkleję) publikację naukową (a nie jakieś tam plotkowanie na forach), olej trzyma parametry do 5 tys. km, do 10 zjeżdża lekko w dół, po 12 leci pionowo w dół.martab99 pisze:Głowna poprawa w przypadku silnika N/A płynąca z tego faktu to samopoczucie właściciela :mrgreen:tutenhamon pisze:Tak w nawiasie dodam że są pasjonaci co w swoich autkach wymieniają oleum co 5 tyś. km
ja leje tylko tego Motula do eSki http://www.tanie-oleje.pl/produkt/motul ... ynthese-1l i jestem zadowolonyMotoRider pisze:u mnie tez troszke bierze ale tragedii nie ma lecz w spalinach wyczuwam olej (po wywaleniu katów bo wczesniej chyba tak nie bylo czuc) zwlaszcza na zimnym to czuc
leje ktoś motula?? co myslicie o tym?
http://www.tanie-oleje.pl/produkt/motul ... ynthese-1l
aha tylko tu piszą że to syntetyk a ja mam zalenego mobila 10w40 polsyntetyka
Ja leję motula już od ładnych kilku lat...MotoRider pisze:leje ktoś motula??
Ciekawe jakimi kryteriami kierowali sie badajacy :shock: .. 5 tys km mozna zrobic w 40-50 godz jadac na urlop do Portugalii, a mozna rowniez zrobic w 300 godz. jezdzac podczas urlopu np. po Wawie czy Krakowie :mrgreen: :mrgreen: napewno olej w jednym jak i w drugim przypadku nie bedzie w tej samej kondycji mimo identycznego przebiegu..stan pisze:Widziałem na własne oczy (jak trafię jeszcze raz to wkleję) publikację naukową (a nie jakieś tam plotkowanie na forach), olej trzyma parametry do 5 tys. km, do 10 zjeżdża lekko w dół, po 12 leci pionowo w dół.
a jaki polecacie do silnika z wiekszym przebiegiem ? ten model ktory podalem moze bedzie lepszy? kiedys kumpel jechal moim a8 a ja za nim i jak zrobil kick-down to z rury lekko poszlo troszke dymu wiec jednak troszke juz spalaFOSS pisze:Ja leję motula już od ładnych kilku lat...MotoRider pisze:leje ktoś motula??
do wszystkich swoich 8-mek lałem/leję pełen syntetyk Motul 8100 X-Cess 5W-40
Polecam.