części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ - ] Myć silnik czy nie?

Wszystko co związane z pielęgnacją i kosmetyką nadwozia oraz wnętrza auta.
martab99
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: martab99 » 19 maja 2012, 20:08

Nigdy nie myłem w żadnym aucie i nie mam specjalnej potrzeby tego zmieniać ;)
Marcin

4WD + 1WD

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 20 maja 2012, 16:24

tutenhamon pisze:A mój i bez mycia wygląda tak...
Nie wierzę... plastiki jak nic musiałeś przecierać... no chyba że jeździsz tylko w weekendy i tylko wtedy kiedy świeci słońce i nie ma żadnej kałuży :lol:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
Mucholejkolator
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Mucholejkolator » 20 maja 2012, 22:35

A ja myję sobie silnik suchą parą wodną pod ciśnieniem 9-10 barów :-> Akurat tak się złożyło, że kupiłem profesjonalną myjkę parową do mycia aut ale z myślą o czyszczeniu jachtów. Mycie komory silnikowej tym sposobem jest zdecydowanie bardziej bezpieczne niż myjka wodną, wysokociśnieniową :-> Para dociera do wszystkich zakamarków i bardzo fajnie wyjaławia powierzchnię. W przypadku silnych zabrudzeń można zastosować specjalną chemię. Potem szmatka z mikrofibry, żeby zebrać brud i silniczek jak malowany :mrgreen: Polecam skorzystać z takiej usługi.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 03 cze 2012, 13:20

Ha ha oczywiście że plastiki przecieram ale tylko ; Plakiem nic poza tym , nie przeżył bym jak by były zakurzone .

bunga bunga
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: bunga bunga » 10 cze 2012, 21:12

I umyłem. Dzisiaj przed deszczem na myjni ciepłą wodą ze środkiem do mycia aut. Lancą z bezpiecznej odległości i na włączonym silniku. Przy okazji umyłem felgi. Silnik był chłodny jak zaczynałem bo do myjni mam ok 3 km. Odpaliłem też przed chwilą i wszystko git. Także będę częściej, bo bez obaw powtarzał mycie silnika. Koszt całe 5 zyli. Zdążyłem akurat przed deszczem. Jutro umyję nadwozie. Na marginesie na myjniach nie można myć silników. Tzn tych które nie mają separatora ścieków. Ale i tak to wszyscy olewają.

8-)

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 10 cze 2012, 21:22

zrób jeszcze raz tak samo ale użyj chemi do silników bedzie lepszy efekt 8-)

bunga bunga
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: bunga bunga » 10 cze 2012, 21:33

Właśnie tez tak pomyślałem. Wszystkiego nie zmyło. Szczególnie kilku plam centralnie na osłonie silnika. Ale plastiki, gumę i metalowe części domyło. Jaki środek polecasz i jak sie go stosuje?

8-)

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 11 cze 2012, 11:00

zawsze myłem PLAKIEM do silników kiedyś załatwiłem sobie płyn do mycia asfaltu po wypadkach od strażaków no ten plyn robi robote byłem w szoku teraz kupiłem 10 litrów koncentratu do silników i bede go dopiero testował

Antek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Antek » 11 cze 2012, 11:59

A ja polecam DIMER. Tylko oczywiscie w odpowiednim rozcienczeniu. Efekt mistrzowski. Plastiki nie sa wyplowiale a caly smar, oleje i syf rozpuszczony i wymyty idealnie. Mozna gorsze elementy po psiknieciu dimerem przeleciec szczoteczka zeby wszystko do zera rozpuscic i tylko potem delikatnie splukac :)

bunga bunga
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: bunga bunga » 11 cze 2012, 19:09

Dziś w hurtowni kupiłem tenzi

http://www.tenzi.sklep.pl/tenzi-super-g ... -p-45.html

i

http://www.tenzi.sklep.pl/tenzi-leder-clean-p-220.html

Fotele już sprawdzałem, myje normalnie. Mleczko mam carvalet. Zestaw ok nie powala i nie rozczarowuje. Może dlatego, że mam jasna skórę i muszę bardziej uważać. Do mycia komory zabiorę się ponownie w weekend. Wtedy dam znać o tym środku. Ale maja podobno zajebisty zestaw do mycia karoserii i nabłyszczania. Kilku etapowy z 2-3 środków i podobno wytrzymuje kilka m-cy. Jakoś jestem z dystansem do tego nastawiony. Ale chyba się skuszę bo mają szeroką ofertę i normalne ceny. Nadawali mi różnych psikaczy i katalogów gratis. Polska firma ze Szczecina pewnie komponenty bierze z Polic i sama blenduje swoje receptury. Następnym razem wezmę też do domu chemii. Mają tego od pyty.

8-)

SpongoFear
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: SpongoFear » 21 cze 2012, 12:02

Wielokrotnie myłem silniki i nigdy nic sie złego nie działo. Tym bardziej nie ma sie o co bać gdy silnik jest dobrze obudowany. Płyn do mycia silników, piana aktywna itp, gąbka, na końcu spłukać Karcherem, wytrzeć lekko na sucho i poczekac 10 min zeby obsechł. Unikał bym jedynie tego zabiegu w wypadku nieudolnie zainstalowanych instalacji gazowych z odsłoniętymi kablami na wierzchu silnika...ale to są skrajne przypadki ;)

[ Dodano: 2012-06-21, 12:08 ]
moim zdaniem do odświeżania plastików jest preparat firmy KENOTEK. Dobrze czyści, nie jest zbyt tłusty, można nim bez obaw nacierać skórzaną tapicerkę i na dodatek bardzo ładnie pachnie:) środek kosztuje w granicach 20zł. Plak jest jak dla mnie stanowczo za tłusty, deska sie świeci jak psu jajca.

Awatar użytkownika
as-met
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: as-met » 06 paź 2013, 13:04

Wczoraj jak polerowalem reflektory przy otwartej masce ,troche pasty z polerki dostalo sie na komore silnika i wyschlo , pojechalem na myjnie i zrobilem to samo co Marcin, mylem z 5 minut na odpalonym silniku i wyjechalem o wlasnych silach.

Zabek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

mylem silniki kilka razy, zadnych problemow

Post autor: Zabek » 15 mar 2014, 12:53

Zawsze mylem silniki w swoich samochodach, z reguly raz do roku po okresie zimowym.
Tylko raz z Volvo V70 mialem przypadek ze po umyciu silnika rozlaczyl sie uklad STC (kontrola trakcji) Po kilkukrotnym przedmuchaniu wszystkich wtyczek w komorze silnika sprezonym powietrzem i ponownym uruchomieniu silnika bylo wszystko w porzadku.

beyer28
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: beyer28 » 15 mar 2014, 15:10

Ja osobiście nigdy tego nie robiłem z obawy, że zaleję silnik <tjaa> a widać, że to zabieg powszechnie stosowany u kolegów ;)

Awatar użytkownika
danielos8
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danielos8 » 15 mar 2014, 17:32

ja tylko raz myłem po dość dużym nagłym wycieku oleju przez czujnik ciśnienia oleju i było troche uwalone od spodu wszystko ale ogolnie mechanik co mi to robił nie polecał mi tego mycia na przyszłość ale jak to jest to ja niewiem :D
dare to be great

ODPOWIEDZ

Wróć do „Auto Detailing”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl