[D2 94 4.2PB ] głośniki w tylne półce dudnią gdy grają bas
[D2 94 4.2PB ] głośniki w tylne półce dudnią gdy grają bas
Witam,
Od jakiegoś miesiąca coś się stało z car audio w moim A8, tz tylne głośniki w półce zaczęły strasznie dudnić gdy grają bas.
Stało się to bez wyraźniej przyczyny, zwyczajnie któregoś dnia się ten problem ujawnił, wcześniej było OK.
Dudnienie narasta wraz z czasem dziania radia, tz zaraz po włączeniu jest to ledwo słyszalne, by po kilku minutach narosnąć do stanu, że się słuchać nie daje.
Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Osobiście stawiałbym na uszkodzoną końcówkę mocy wzmacniacza w bagażniku, ale zanim go rozbiorę chętnie poznaj wasze opinie na ten temat.
Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał.
Od jakiegoś miesiąca coś się stało z car audio w moim A8, tz tylne głośniki w półce zaczęły strasznie dudnić gdy grają bas.
Stało się to bez wyraźniej przyczyny, zwyczajnie któregoś dnia się ten problem ujawnił, wcześniej było OK.
Dudnienie narasta wraz z czasem dziania radia, tz zaraz po włączeniu jest to ledwo słyszalne, by po kilku minutach narosnąć do stanu, że się słuchać nie daje.
Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Osobiście stawiałbym na uszkodzoną końcówkę mocy wzmacniacza w bagażniku, ale zanim go rozbiorę chętnie poznaj wasze opinie na ten temat.
Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał.
Głośniki Nokia czy Bose ??PiotrGo pisze:Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Jak nokia to zjarałeś je , takie moje zdanie . ;-)
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Czy możesz doprecyzować? Zakładając że mam głośniki nokia (bo tego nie jestem pewny - sprawdzę przy najbliższej okazji), to co się w nich uszkadza? Same głośniki jeszcze grają.mdamian pisze:Głośniki Nokia czy Bose ??PiotrGo pisze:Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Jak nokia to zjarałeś je , takie moje zdanie . ;-)
Na aledrogo jest w sprzedaży jakiś specjalny wzmacniacz do nich:
http://moto.allegro.pl/wzmacniacz-glosn ... 28843.html
Czy to właśnie to mogło się uszkodzić?
One mają wzmacniacz w sobie , a Bose ma osobno wzmacniacz ,PiotrGo pisze:wzmacniacz do nich:
głośniki Nokia + wzmacniacz + wzmacniacz Bose ;-) .
Mogły się głośniki "skończyć"
Mogła też membrana się odkleić (oderwać ) i temu charczą .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Ps:
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Jeśli nie masz na maskownicy wyrażnego napisu BOSE to masz głośniki Nokia biorąc też pod uwagę rocznik auta .Od spodu głośnika jest obudowa , odkręcasz ją i ukazuje ci się płytka czyli ten wzmacniacz . Głośniki demontujesz od strony bagażnika , odłączasz kostkę i możesz obejrzeć w jakim stanie masz głośniki , ewentualnie możesz dać jakiemuś elektronikowi do sprawdzenia .Kilka minut roboty, ja odkręcałem to przy pomocy małej wkrętarki . A jeśli chcesz sprawdzić co masz na wyposażeniu auta to zajżyj tu http://www.vagclub.pl/viewtopic.php?f=261&t=2912 tu dostaniesz wszystkie dane na temat twojego auta łącznie z typem głośników.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Sprawdzę wszystko wg powyższego jak tylko wyzdrowieje (bo mnie jakieś chróbsko dopadło).
Dźwięk ciężko jest opisać słowami; ale to przypomina efekt gdy np w trakcie rejestrowania dźwięku źle ustawimy poziomy, źródło jest zbyt głośnie i urywa górki przebiegów - brakuje skali do ich zarejestrowania.
Jak ktoś np nagrywał głośną imprezę w dyskotece lub koncert, to właśnie te basy podobnie brzmią, jak na takich nagraniach.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy z tym efektem może mieć coś wspólnego odłączenie fabrycznej zmieniarki CD. Bo taką wytargałem z auta, z powodu że CD nie używam, a chciałem mieć większy schowek z boku na różne graty. Już nie pamiętam kiedy to dokładnie zrobiłem (przed czy po nastaniu dudnienia), ale mniej więcej w skali miesiąca nakłada się to na opisywany problem.
Sprawdzę wszystko wg powyższego jak tylko wyzdrowieje (bo mnie jakieś chróbsko dopadło).
W tym problem że one nie charczą, poznałbym uszkodzenie membrany lub tarcie cewki o magnes, miałem już z tym styczność nie raz.mdamian pisze:Mogła też membrana się odkleić (oderwać ) i temu charczą
Dźwięk ciężko jest opisać słowami; ale to przypomina efekt gdy np w trakcie rejestrowania dźwięku źle ustawimy poziomy, źródło jest zbyt głośnie i urywa górki przebiegów - brakuje skali do ich zarejestrowania.
Jak ktoś np nagrywał głośną imprezę w dyskotece lub koncert, to właśnie te basy podobnie brzmią, jak na takich nagraniach.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy z tym efektem może mieć coś wspólnego odłączenie fabrycznej zmieniarki CD. Bo taką wytargałem z auta, z powodu że CD nie używam, a chciałem mieć większy schowek z boku na różne graty. Już nie pamiętam kiedy to dokładnie zrobiłem (przed czy po nastaniu dudnienia), ale mniej więcej w skali miesiąca nakłada się to na opisywany problem.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Temat trochę przeleżał, bo pogoda nie sprzyjała zbytnio naprawom.
Już wcześniej wymontowałem głośniki i podłączyłem do domowego amplitunera, nie było wątpliwości, oba głośniku charczały.
Nie chcą ryzykować kupna uszkodzony głośników używanych, dzisiaj kupiłem w pobliskim sklepie z car audio 2 głośniki 16,5 cm Carpower CRB-165PP - z współosiowymi tweeterami (zbędnymi).
Zamontowałem i wg mnie gra OK. Zresztą one tam nie wiele mają do roboty, bo tylko "umsają"
Torochę trzeba było przerobić maskownicę głośników, bo tweetery wadziły o jej wystające elementy.
Już wcześniej wymontowałem głośniki i podłączyłem do domowego amplitunera, nie było wątpliwości, oba głośniku charczały.
Nie chcą ryzykować kupna uszkodzony głośników używanych, dzisiaj kupiłem w pobliskim sklepie z car audio 2 głośniki 16,5 cm Carpower CRB-165PP - z współosiowymi tweeterami (zbędnymi).
Zamontowałem i wg mnie gra OK. Zresztą one tam nie wiele mają do roboty, bo tylko "umsają"
Torochę trzeba było przerobić maskownicę głośników, bo tweetery wadziły o jej wystające elementy.
podepnę się pod temat, a czy wzmacniacz bose który znajduje się chyba pod zmieniarka da rade pociągnąć jakaś skrzynkę w bagażniku oczywiście uprzednio odłączyłbym głośniki z półki i na to miejsce wpiął skrzynkę, czy trzeba montować osobny wzmak żeby to grało konkretnie, bo tak naprawdę to więcej basu dają przednie drzwi niż ta półka.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
- tutenhamon
- Super Klubowicz