części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 94 4.2PB ] głośniki w tylne półce dudnią gdy grają bas

PiotrGo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 4.2PB ] głośniki w tylne półce dudnią gdy grają bas

Post autor: PiotrGo » 16 gru 2012, 18:16

Witam,

Od jakiegoś miesiąca coś się stało z car audio w moim A8, tz tylne głośniki w półce zaczęły strasznie dudnić gdy grają bas.
Stało się to bez wyraźniej przyczyny, zwyczajnie któregoś dnia się ten problem ujawnił, wcześniej było OK.

Dudnienie narasta wraz z czasem dziania radia, tz zaraz po włączeniu jest to ledwo słyszalne, by po kilku minutach narosnąć do stanu, że się słuchać nie daje.

Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.

Osobiście stawiałbym na uszkodzoną końcówkę mocy wzmacniacza w bagażniku, ale zanim go rozbiorę chętnie poznaj wasze opinie na ten temat.
Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 16 gru 2012, 18:42

PiotrGo pisze:Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Głośniki Nokia czy Bose ??
Jak nokia to zjarałeś je , takie moje zdanie . ;-)

Gość

Post autor: Gość » 16 gru 2012, 18:43

Gdybyś potrzebowal wzmaka to mam za dobrą flaszke ;)

Awatar użytkownika
Simone331
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Simone331 » 16 gru 2012, 18:50

A ja mam i wzmaka i głośniki BOSE. :)

PiotrGo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: PiotrGo » 16 gru 2012, 19:23

mdamian pisze:
PiotrGo pisze:Mój zestaw to standardowy bose, oryginalne radio kaseciak + wzmacniacz w bagażniku, głośniki standard.
Głośniki Nokia czy Bose ??
Jak nokia to zjarałeś je , takie moje zdanie . ;-)
Czy możesz doprecyzować? Zakładając że mam głośniki nokia (bo tego nie jestem pewny - sprawdzę przy najbliższej okazji), to co się w nich uszkadza? Same głośniki jeszcze grają.
Na aledrogo jest w sprzedaży jakiś specjalny wzmacniacz do nich:
http://moto.allegro.pl/wzmacniacz-glosn ... 28843.html

Czy to właśnie to mogło się uszkodzić?

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 16 gru 2012, 19:38

PiotrGo pisze:wzmacniacz do nich:
One mają wzmacniacz w sobie , a Bose ma osobno wzmacniacz ,
głośniki Nokia + wzmacniacz + wzmacniacz Bose ;-) .
Mogły się głośniki "skończyć"
Mogła też membrana się odkleić (oderwać ) i temu charczą .

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 19 gru 2012, 20:10

Jeśli nie masz na maskownicy wyrażnego napisu BOSE to masz głośniki Nokia biorąc też pod uwagę rocznik auta .Od spodu głośnika jest obudowa , odkręcasz ją i ukazuje ci się płytka czyli ten wzmacniacz . Głośniki demontujesz od strony bagażnika , odłączasz kostkę i możesz obejrzeć w jakim stanie masz głośniki , ewentualnie możesz dać jakiemuś elektronikowi do sprawdzenia .Kilka minut roboty, ja odkręcałem to przy pomocy małej wkrętarki . A jeśli chcesz sprawdzić co masz na wyposażeniu auta to zajżyj tu http://www.vagclub.pl/viewtopic.php?f=261&t=2912 tu dostaniesz wszystkie dane na temat twojego auta łącznie z typem głośników.

PiotrGo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: PiotrGo » 19 gru 2012, 23:00

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Sprawdzę wszystko wg powyższego jak tylko wyzdrowieje (bo mnie jakieś chróbsko dopadło).
mdamian pisze:Mogła też membrana się odkleić (oderwać ) i temu charczą
W tym problem że one nie charczą, poznałbym uszkodzenie membrany lub tarcie cewki o magnes, miałem już z tym styczność nie raz.

Dźwięk ciężko jest opisać słowami; ale to przypomina efekt gdy np w trakcie rejestrowania dźwięku źle ustawimy poziomy, źródło jest zbyt głośnie i urywa górki przebiegów - brakuje skali do ich zarejestrowania.
Jak ktoś np nagrywał głośną imprezę w dyskotece lub koncert, to właśnie te basy podobnie brzmią, jak na takich nagraniach.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy z tym efektem może mieć coś wspólnego odłączenie fabrycznej zmieniarki CD. Bo taką wytargałem z auta, z powodu że CD nie używam, a chciałem mieć większy schowek z boku na różne graty. Już nie pamiętam kiedy to dokładnie zrobiłem (przed czy po nastaniu dudnienia), ale mniej więcej w skali miesiąca nakłada się to na opisywany problem.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 20 gru 2012, 20:18

Czyli głośniki masz prawdopodobnie w porządku ,podłącz wekslarke i zobaczysz czy efekt zniknie. Pozdrawiam i WRACAJ SZYBKO DO ZDROWIA ,BO KASKĘ TRZA ZARABIAC :lol:

PiotrGo
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: PiotrGo » 15 kwie 2013, 20:55

Temat trochę przeleżał, bo pogoda nie sprzyjała zbytnio naprawom.
Już wcześniej wymontowałem głośniki i podłączyłem do domowego amplitunera, nie było wątpliwości, oba głośniku charczały.

Nie chcą ryzykować kupna uszkodzony głośników używanych, dzisiaj kupiłem w pobliskim sklepie z car audio 2 głośniki 16,5 cm Carpower CRB-165PP - z współosiowymi tweeterami (zbędnymi).
Zamontowałem i wg mnie gra OK. Zresztą one tam nie wiele mają do roboty, bo tylko "umsają" ;)

Torochę trzeba było przerobić maskownicę głośników, bo tweetery wadziły o jej wystające elementy.

Awatar użytkownika
sokolasty
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: sokolasty » 20 lip 2013, 08:14

podepnę się pod temat, a czy wzmacniacz bose który znajduje się chyba pod zmieniarka da rade pociągnąć jakaś skrzynkę w bagażniku oczywiście uprzednio odłączyłbym głośniki z półki i na to miejsce wpiął skrzynkę, czy trzeba montować osobny wzmak żeby to grało konkretnie, bo tak naprawdę to więcej basu dają przednie drzwi niż ta półka.

Awatar użytkownika
Tomas5
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Tomas5 » 12 lip 2015, 08:46

Podepnę się pod temat bo pasuje idealnie.
Czyli jak mam głośniki NOKIA w których poszła mi membrana, nie ma problemu z wymienieniem głośnika na inny 16cm i podpięcia go z powrotem pod ten wzmacniacz noki??

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 12 lip 2015, 09:45

Hm ... 16 cm to nie wszystko , jeśli rozmontujesz obudowę tyłu głośnika ukarze ci się płytka itp. sprawdź ile masz miejsca na magnes głośnika bo te NOKII są cienkie .

Awatar użytkownika
Tomas5
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Tomas5 » 12 lip 2015, 12:25

No dobra czyli najpierw rozmontowanie i pomiary a później kupno... Ale z wyciągnięciem głośnika i rozmontowaniem tego aby został ten sam wzmacniacz nie ma większych problemów?

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 13 lip 2015, 09:31

Wszystko szybko rozmontujesz od spodu z kufra ,kilka minut i po robocie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl