sebos17 pisze:I jak tam udało się zamontować tłumik? jak wrażenia?
Pozwolę wypowiedzieć się w tej kwestii bo montowałem ten wydech koledze
Klon_84.
Powiem tak efekt jest, wyglada tak samo jak na zdjęciach wyżej, różnicę słychać, jednak jest o wiele ciszej jak w 4,2.
W tym konkretnym przypadku wydaje mi się że Klon_84 ma problem z katalizatorami ponieważ według mnie zarówno przed wymianą tłumika jak i po auto nie wkręca się na obroty tak jak powinno.
Uważam, że szczególnie w silnikach 2,8 (takie rozwiązanie słyszałem w innych autach Golf VR6, Audi A6 2.8) dla uzyskania naprawdę fajnego dźwięku i efektu. Zrobić dwie rzeczy - założyć mu filtr stożkowy (jest o wiele więcej miejsca niż w 4,2 i nie będzie problemu z temperaturą pod masą) spowoduje to naprawdę świetny dźwięk silnika.
Jeżeli chodzi o wydech koniecznie wyrzucić katalizatory większe ciśnienie dostanie tłumik końcowy i zacznie bardziej grać - dostanie więcej dźwięku w dolnym zakresie obrotów (bas).
U kolegi Klon_84 jeśli się zdecyduje wstawię nowe rury o większej średnicy od początku bez katalizatorów, jest tam podajże 50 mm a wstawimy np. 55 mm do łączenia się obu V a dalej jedna 65 mm do tłumika końcowego. Efekt powinien być naprawdę super.
Oczywiście jeśli wszystko z silnikiem będzie ok bo w tej chwili jeszcze nie doszliśmy co go zamula czy katy zapchane czy może serducho coś boli.
Wczoraj np.zrobiliśmy cały układ wydechowy dla mojego kolegi do Audi TT średnica zmieniona z 55mm na 65mm, wyrzucony katalizator, a w jego miejsce w pełni przelotowy tłumik sportowy, (w niego zamontowana druga sonda), środkowy tłumik wyrzucony, a końcowy dedykowany, pełen przelot.
Dźwięk zrobił się agresywny, a powera dostał niesamowitego. (również okazało się że katalizator był zapchany i kruszył się w środku).
Przed operacją niechętnie wkręcał się powyżej 5500 obr. w tej chwili wskazówka błyskawicznie wkręca się na 7500 obr i samochód zaczął zapier..lać,
oczywiście filtr zmieniony na K&N, teraz do pełni szczęścia kolegi będzie zmieniany program na 250 KM.