części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Co dzisiaj zrobiłem w swojej A8 ??

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
Gumi191
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Gumi191 » 31 paź 2018, 23:24

Heja, a u mnie uszczelnienie kolektora, zaworki zwrotne i uszczelka, oczywiście z czyszczeniem wg instrukcji Marcina (chwała CI za to, mechanior jechał krok po kroku wg Twojego manuala) niestety sam nie mam warunków na takie pieszczoty

https://photos.app.goo.gl/GtEVzGYD6R9oPSRw7

wtrysk do gazu jak widać... (kupiłem już z gazem) no ale działa poprawnie :)

zestaw hebli 330mm na tył już jedzie od Michała <chura>

plan na grudzień - luty: napinacze i magiel, może w końcu się uda zrobić wspomaganie na 100%

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 01 lis 2018, 07:01

A ja wczoraj walczyłem od 9.00 do 20.30 przy aucie, myślałem że pójdzie szybciej ale niestety, przód musiałem, zdjąć i odchylic chłodnice do zmiany:
-paska osprzętu
-wszystkich rolek
-napinacz paska
-pasek i rolka napędu pompy paliwa

Dodatkowo mając tak sporo rozebrane postanowiłem wyjąć alternator, więc dodatkowo wypadł intercoler z auta.
W alternatorze wskoczyły nowe łożyska, regulator napięcia, bierznia komutatora idealna więc została.

Został mi jeszcze jeden regulator napięcia NOWY gdyby ktoś potrzebował oddam w dobrej cenie.

ernesto

Post autor: ernesto » 01 lis 2018, 11:08

FOSS pisze:
ernesto pisze:A ja nie zrobiłem nic :D
Ty leniu - chociaż byś ją odkurzył :D
No dobra przekonałeś mnie :D
Zapodałem sobie lato
19 8.5j ET40 plus dystanse 20mm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

J@ck
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: J@ck » 03 lis 2018, 23:06

wymieniłem pompę wspomagania
A,B,B+E,C,C+E, ADR + Cysterny, HDS
Zawsze w drodze, od motocykla po ciężarówkę

pb41ns
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pb41ns » 04 lis 2018, 00:08

a ja unieruchomiłem auto , podwiesiłem silnik i wytargałem sanie, poszły do piaskowania i w ocynk , wpadną tuleje z alu , zobaczymy co z tego wyjdzie <faktycznie>
przy okazji zostanie zregenerowany rozrusznik bo pare razy przepuścił, dostęp bez sań idealny :]
Doceniaj co masz..., walcz o co pragniesz....

Michal_ST
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Michal_ST » 04 lis 2018, 10:29

Zapodałem sobie lato
19 8.5j ET40 plus dystanse 20mm
Rolka dwa cale wyżej :) pogratulować <brawo>

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 04 lis 2018, 22:58

ernesto, Paaanie piękności, sporo się pozmieniało na + :)
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

ernesto

Post autor: ernesto » 08 lis 2018, 16:35

Dzieki :D
Teraz nie wiem co z zimą zrobić, czy zostawić avusy czy czegoś poszukać.
Dziś krowę zaprowadziłem na wymianę butli lpg. Butla trafi w koło 72l

Inter32
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Inter32 » 08 lis 2018, 16:56

Jaki koszt takiej butli?

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 10 lis 2018, 12:09

Wczoraj przy okazji wymiany klocków zajrzałem profilaktycznie do silniczków ręcznego (na szczęście w porę). Wszystko pracowało jak trzeba, ale tak mnie coś naszło spojrzeć... Okazało się, że w obu silniczkach mam pęknięte i obudowy &#129320; Klocki wymieniłem, a silniczki wymontowalem, wtyczkę zakleiłem i koła spowrotem na auto, aby było gotowe do jazdy. Dzisiaj rano wziąłem się za silniczki, miałem początkowo ne pospawać plastikiem, ale ścianka jest cienka, nie znam oznaczeń materiału i nie chciałem ryzykować odkształcenia obudowy. Ścisnąłem obudowe aby szpara się zeszła i lutownicą delikatnie zgrzałem aby została w tej pozycji. No i wycieczka do sklepu budowlanego poszukać kleju, który będzie mocny a zarazem elastyczny by nie pękał (coś na wzór kleju do szyb i o nim myślałem początkowo). Kumpel polecił mi taki produkt jak CX80 HYBRYCX, podobno właściwości kleju do szyb, duża wytrzymałość i łatwy w aplikacji (tubka jest wypełniona gazem sprężonym, jest "spust" do aplikacji kleju, i bardzo wygodny w użyciu muszę przyznać. Sam produkt ma konsystencję silikonu i łatwo się formuje, przy tym nie spływa z powierzchni. Jeszcze nie wiem jak będzie po wyschnięciu, ale na pewno dam znać. Zauważyłem że obudowy pękają, ponieważ w miejscu gdzie się łączął z zaciskiem jest oring, pod którym utlenia się materiał co powoduje zwiększanie średnicy w efekcie czego pęka obudowa silnika. Ja wszystko Rozebralem, multiszlifierka ze szczotką do ręki i wyczyscilem wszystko. Następnie wazelina techniczna i oring spowrotem na miejsce. Oba mechanizmy silniczków obficie wyplłukalem wd40 a następnie zmywaczem do hamulców usunąłem resztki wd40, i nałożyłem smaru, oraz dodałem trochę smaru w sprayu do łańcuchów. Podałem jeszcze zasilanie na piny aby trochę smar się ładnie rozprowadził po całym mechanizmie.

Polecam zajrzeć tam jeśli jeszcze tego nie robiliście, bo przez to pękniecie dostaje się woda i prędzej czy później mechanizm stanie i będą większe koszty. Co do zastosowanego kleju dam znać jutro. Poniżej kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Michal_ST
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Michal_ST » 10 lis 2018, 16:23

Zatankowałem auto :)

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 10 lis 2018, 18:58

Michal_ST pisze:Zatankowałem auto :)
Ja też Ja też <brawo>
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
http://chomikuj.pl/orkaskawina
VCDS , ODIS-s -e

Awatar użytkownika
drago_o
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: drago_o » 10 lis 2018, 20:11

Dołączam do klubu :P pod sam korek :D
Moje D3:
http://www.fotosik.pl/u/dragonek1990/album/1562323
Chomik pełen informacji, instrukcji (EN/PL):
http://chomikuj.pl/drago_o/VAG

Marcin2013
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Marcin2013 » 10 lis 2018, 20:38

Pczester pisze:Zauważyłem że obudowy pękają, ponieważ w miejscu gdzie się łączął z zaciskiem jest oring, pod którym utlenia się materiał co powoduje zwiększanie średnicy w efekcie czego pęka obudowa silnika.
Parę dni temu przy wymianie silniczków na nowe wleciały prawie nowe zaciski ładne czarne i na zdjęciu widać postępy utleniania o czym mówił Kamil

Obrazek

Pczester
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Pczester » 10 lis 2018, 21:08

Marcin2013 pisze:
Pczester pisze:Zauważyłem że obudowy pękają, ponieważ w miejscu gdzie się łączął z zaciskiem jest oring, pod którym utlenia się materiał co powoduje zwiększanie średnicy w efekcie czego pęka obudowa silnika.
Parę dni temu przy wymianie silniczków na nowe wleciały prawie nowe zaciski ładne czarne i na zdjęciu widać postępy utleniania o czym mówił Kamil

[url=https://images90.fotosik.pl/71/04f5402132cfd3d9.jpg]Obrazek[/URL]
Masz może ten zacisk pod ręką, tak aby zmierzyć średnicę tego elementu zabezpieczonego pierścieniem? Na nim siedzi oring od wewnątrz, którego średnicę i grubość próbuje namierzyć, tak aby kupić go przed demontażem zacisku, i podać dokładny wymiar dla potomnych bo temat jest dość powszechny.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl