części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Nowy diesel Audi

Linkownia, ciekawostki, pogawędki nie tylko związane z Audi A8 i nie tylko związane z motoryzacją.
Awatar użytkownika
choros
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Nowy diesel Audi

Post autor: choros » 27 cze 2014, 18:13

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 27 cze 2014, 18:22

(...)zużywa przy tym jedynie niecałe 5,3 litra oleju napędowego na 100 km
Taa....

Nie wiem po co komu TDI w takim samochodzie, podobnie jak V12 TDI w Q7
Black Cars Matters

ernesto

Post autor: ernesto » 27 cze 2014, 18:34

A kiedyś tyle śmiechu było z elektyczego doładowania. Ciekawe jak to się sprawdsi w praktyce po pewnym przebiegu i czy auto będzie miało problemy okresu dojrzewania.
Diesle już jakiś czas siedzą w sporcie i chyba na dobre się zadomowili.
Pożyjemy zobaczymy.

Co do tego deklarowanego zużycia paliwa ostatnio był ciekawy artykuł w jakiejś gazecie motoryzacyjnej. Nie problem jest osiągnąć zużycie 3l/100 gdzie mierzone jest na torze testowym, po okręgu, bez korków,idealne warunki. A potem trafiają w korki i wychodzi szydło z worka.

Gość

Post autor: Gość » 27 cze 2014, 19:24

Im nowsze tym gorsze. Tyle na temat.

Awatar użytkownika
jacek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: jacek » 27 cze 2014, 19:40

$ivvy pisze:Ciekawe co na to BMW
BMW ma już w sprzedaży swojego super diesla w wersji M 50d montowany w x5 , x6 , moc 381KM 740NM .
Audi po prostu stara się dogonić czołówkę budując nowego mocnego diesla.

Awatar użytkownika
choros
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: choros » 27 cze 2014, 20:10

jacek pisze:BMW ma już w sprzedaży swojego super diesla w wersji M 50d montowany w x5 , x6 , moc 381KM 740NM .
Audi po prostu stara się dogonić czołówkę budując nowego mocnego diesla.
Ten silnik BMW ma już ponad 2 lata , miałem na myśli czy całkiem coś nowego pokażą w odwecie. M5 w dieslu ma 4,7 do 100 także mają pole do popisu ;D , chyba że wypuszczą ten silnik lekko zmodyfikowany w serii 4 . Pożyjemy zobaczymy

ernesto

Post autor: ernesto » 27 cze 2014, 20:16

A gdyby ta Audi wynalazło takiego diesla. Powiedzmy 1.9 i dołóżyło do niego turbo i intercoler. Nie musiał by mieć dużej mocy myśle że takie 90km by mu starczyło. Ale może okaże się hitem

Awatar użytkownika
choros
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: choros » 27 cze 2014, 20:21

1.9 za mało awaryjny , mało wtrysków , turbin itp. :D serwisy mogłyby zwariować

ernesto

Post autor: ernesto » 27 cze 2014, 20:37

Wiem może taki 2.5l 5ci cylintrowiec :D

Swoją drogą Audi stać na to by stworzyć świetnego diesla ale teraz jest walka o klienta, moc, osiągi, liczą się zera na końcie. Skończyły się czasy niezniszczalnych jednostek napędowych. Teraz ma zarabiać servis. Serce sie kraja dosłownie. Miejmy nadzieję że to się kiedyś zmieni .
Ogólnie auto pięknie, jak Audi prestiż i klasa sama w sobie.

giganteusz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: giganteusz » 27 cze 2014, 22:22

tak tak bmw ma swoje M power w dieslu tylko szkoda że ten super silnik nie trzyma mocy i na gwarancji wymieniają silniki. Na hamowni wypluwają 330-340 koni. Ale spokojnie BMW szykuje nowy silnik z palety M power 3.0 i do tego promocja!!! 4 turbiny i 407KM pewnie turbiny tak zrobią że do wymiany wszystkie jak padną heh.

Ale audi już ma przyszykowany nowy silnik
http://superauto24.se.pl/auto/audi-prez ... 98256.html

mocny będzie ale w serwisie
Po raz pierwszy w historii branży motoryzacyjnej zastosowany w nim katalizator magazynujący NOx, filtr cząstek stałych oraz wtryski SCR połączono w jeden zespół. Motor spełnia normę spalin Euro 6. Zredukowany został ciężar wydzielanego dwutlenku węgla średnio o 15 gramów, dzięki czemu silnik 3.0 TDI nosi miano "clean diesel".

i co myślicie że jak coś zrobili 1 pierwszy to będzie to działać ? pewnie jak pierwsze tdi v6

Gość

Post autor: Gość » 27 cze 2014, 22:28

Martwi mnie fakt że w mojej D2 tez jest jednorazowy silnik. Skończy sie kiedys i po zabawie. CO wtedy? Wstawiać 1,9? <jezu>

ernesto

Post autor: ernesto » 28 cze 2014, 08:19

Apophis pisze:Martwi mnie fakt że w mojej D2 tez jest jednorazowy silnik. Skończy sie kiedys i po zabawie. CO wtedy? Wstawiać 1,9? <jezu>
Póki są jednostki zamienne to nie ma się czym przejmować. Puki co my dajemy radę a przyszłość i dalszą część historii niech teraz piszą nowi właściciele nowoczesnych samochodów. Świat chce iść do przodu ale niestety odbija się to na właścicielach. Bo tak naprawdę to my jesteśmy królikami doświadczalnymi.
Ostatnio zmieniony 28 cze 2014, 14:10 przez ernesto, łącznie zmieniany 2 razy.

Gość

Post autor: Gość » 28 cze 2014, 11:36

ernesto pisze: krulikami
Ech Ty mój króliczku :P

Wspominam te czasy jak se kupiłem omege 2,3DTR 93r. i tez się okazało że ulep. Wyremontował mi kolega silnik hasała jak nówka. ASB przestało jechać...rozebraliśmy,wyczyściliśmy filter siatkowy zalaliśmy nowy olej i poszła :)

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 28 cze 2014, 14:01

giganteusz pisze:Ale spokojnie BMW szykuje nowy silnik z palety M power 3.0 i do tego promocja!!! 4 turbiny i 407KM pewnie turbiny tak zrobią że do wymiany wszystkie jak padną heh.
Ich to już do reszty posr**o <tjaa> W normalnym autku 1 turbinka to niezły wydatek nie napominając o tych z 2 a oni robią zamach na 4. No tylko, że dla nich auto przy 200tys. km nadaje się na złom.. :(
ernesto pisze:Puki
Póki kolega jest w szpitalu to nie czepiajmy się detali <hehe> <hehe>
Ostatnio zmieniony 28 cze 2014, 14:12 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

ernesto

Post autor: ernesto » 28 cze 2014, 14:09

:P dzięki Krzychu. Ale nie wiem czy ten telefon też chodzi prawidłowo bo włączył mi się słownik którego nie potrafie wyłączyć. A właściwie to jakieś durne przewidywanie pisowni. Ale nie mieszam. Chyba po proszę żonę żeby mi lapka przywiozła ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl