części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL] Tarcze & klocki (przód)

Wszystko dotyczące układu hamulcowego.
Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 29 wrz 2012, 11:19

yasio pisze:
Judo pisze:No więc tym razem zamiast tarcz Zimmerman zaufałem ATE + klocki zostały te co wcześniej czyli Ferodo Premier- jestem w trakcie docierania, więc cackam się z nimi :) , dodatkowo wymieniłem płyn hamulcowy na ATE SL6 , tył cały zmieniłem w zeszłym miesiącu na tarcze ATE + klocki Brembo , więc mam słodką nadzieje, że heble po dotarciu będą przyzwoite :D
Dam cynk jak się hamuje za jakiś czas, a jeszcze za jakiś na ile tkm mi wystarczyły... :roll:
kolego ja w S mam większe tarcze wymieniałem taki kpl. jak ty kupiłeś i po jakiś 2 miesiącach ok 3tys przejechane już czuje ze zaczyna bić może trafiłeś na lepszą partie ;-)
powodzenia
Tak to już bywa z tarczami nieznanego pochodzenia. Ciężko mi wgl znaleźć informację na temat tego kto produkuje te tarcze.

Jakub
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jakub » 06 paź 2012, 13:58

Tarcze Black Diamond przód nacinane tył gładkie

Klocki Hamulcowe EBC Yellow Stuff przód i tył

po docieraniu (nie wiem jak to przeżyłem skrzypiało piszczało tarło)

plusy to nigdy przedtem nie miałem tak dobrych hamulców

minus po dogrzaniu czuć nacięcia w pedale hamulca
Świetny zestaw,sam się nad takim zastanawiałem,wybrałem EBC Turbo Groove i Red Stuff,jest dobrze.

Awatar użytkownika
Detter
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Detter » 22 maja 2013, 17:55

Koledzy, założyłem zestaw na przód: tarcze Bosch i klocki Texar - piszczą z każdym kilometrem coraz głośniej... fakt, zmuszony byłem je trochę na początku przegrzać: ze 140 do 0 - od tego momentu zaczęły piszczeć.... od tego czasu przejechałem 600km - jest masakra... wstyd hamować....
Myślicie że zedrze się przypalona warstwa i przestaną piszczeć?
Czy należało by ponownie szukać jakichś klocków?

ew. jakie klocki polecacie do tarcz bosha? Tak żeby nie piszczały :)
ponoć tarcze bosh są twarde, klocki texar również...
więc może jakieś miękkie klocki dać?

smoczek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: smoczek » 29 lip 2013, 03:12

ferodo kup,
pyla ostro, ale hamuja super i od kiedy je mam nie uslyszalem ani piskniecia.
[ tylko u mnie polift, i klocek lata z tarczami nacinanymi+nawiercanymi+wentylowanymi]
było super, ale po ok 10 kkm pojawiają się bicia, gdy zestaw się dobrze rozgrzeje.
zawias nowy lem, zapewne tarcze siadają :roll:

ps sorry za grzanie kotleta sprzed 2 miesięcy :-)
nie looknalem na date.
ale info mysle ze przydatne, tez meczylem się z piszczeniem.

Tomek_1988
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Tomek_1988 » 09 sie 2013, 19:46

Witam,

Jestem obecnie na etapie wymiany tarczy i klocków na przodzie w swoim A8 4.2 quattro, 1997r., silnik ABZ.

Przeczytałem cały ten wątek i mam już nieco mętlik w głowie więc piszę.
Zdecydowałem wybrać tarcze AET 314mm, takie: http://allegro.pl/ate-tarcze-przod-audi ... 18792.html

Natomiast większy problem mam z wyborem klocków. Rozważam:
- ATE, takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=34 ... d00be2ff62
- Ferodo, tylko nie wiem jakie
- EBC Yellow, z tym że też nie wiem które wybrać bo jest kilka rodzai http://www.ebcbrakeshop.co.uk/audi_c291 ... _34398.htm

I moje pytanie, czy ktoś stosował już któreś z poniższych zestawień i ma jakieś opinie? Chcę aby dobrze hamowały i nie piszczały oraz żebym nie zbankrutował.

Będę wdzięczny za odpowiedź
Pozdr
Tomek_

Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 10 sie 2013, 22:33

Tomek_1988 pisze:Witam,

Jestem obecnie na etapie wymiany tarczy i klocków na przodzie w swoim A8 4.2 quattro, 1997r., silnik ABZ.

Przeczytałem cały ten wątek i mam już nieco mętlik w głowie więc piszę.
Zdecydowałem wybrać tarcze AET 314mm, takie: http://allegro.pl/ate-tarcze-przod-audi ... 18792.html

Natomiast większy problem mam z wyborem klocków. Rozważam:
- ATE, takie: http://allegro.pl/show_item.php?item=34 ... d00be2ff62
- Ferodo, tylko nie wiem jakie
- EBC Yellow, z tym że też nie wiem które wybrać bo jest kilka rodzai http://www.ebcbrakeshop.co.uk/audi_c291 ... _34398.htm

I moje pytanie, czy ktoś stosował już któreś z poniższych zestawień i ma jakieś opinie? Chcę aby dobrze hamowały i nie piszczały oraz żebym nie zbankrutował.

Będę wdzięczny za odpowiedź
A może Zimmermann ? Cenowo powinno wyjść podobnie a może nawet taniej a pod względem jakości sporo lepiej wypada. Do tego klocki Ferodo i dobry zestawik w dobrej cenie :)

Pozdrawiam

Tomek_1988
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Tomek_1988 » 08 wrz 2013, 11:13

Witam,

Jestem już po wymianie tarcz i klocków więc się podzielę, może się komuś przyda.

Zamontowałem tarcze ATE gładkie (koszt 500zł za dwie) + klocki Jurid (koszt 140zł za komplet).

Przejechałem już ok 1000 km i jak na razie jestem zadowolony. Nie piszczą, nie grzeją się nadmiernie i hamują jak należy. Mam nadzieję że z czasem nie zaczną piszczeć...
Pozdr
Tomek_

Awatar użytkownika
Mikigd
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Mikigd » 11 wrz 2013, 19:32

Ja mam zestaw TARCZE + KLOCKI BOSCH.
- Nie piszczą
- Nie pylą

I cenowo wyglądają bardzo dobrze.

Gdyby ktoś potrzebowal klocki BOSCH- mam takie do sprzedania w DZIALE OGŁOSZENIA, bądxź na Allegro cena 159zł/ kpl

Polecam
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Lukas134
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lukas134 » 15 wrz 2013, 10:27

U mnie w D2 miałem zawsze problem z piszczeniem, najlepiej dla mnie wypadały klocki TRW. Założyłem nowy zestaw tarcze ATE + klocki TEXTAR to była tragedia jeden wielki pisk, zamówiłem klocki TRW, a TEXTARY zareklamowałem i odziwo wynik był pozytywny pieniążki zostały mi zwrócone. Ale powiem tarcz nigdy nie przegrzałem, ani nie wsadziłem się w wodę i po 15-20 tys km tarcze miały ranty jak moje stare oryginalne tarcze oraz zaczynały bić już :/ dodam, że sam zakładałem i wszystko pod tarczę było wyczyszczone na błysk zaciski też nasmarowane na prowadnicach wyczyszczone wszystko na tip top naprawdę się przyłożyłem, a robię to na codzień więc pojęcia troszkę mam :/
Najlepsze fora internetowe samochodowe w Polsce:
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.

pitak73
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: pitak73 » 23 wrz 2013, 21:43

Pracuję w warsztacie i na co dzień ma styczność z układami hamulcowymi i niestety muszę powiedzieć z doświadczenia, że od pewnego czasu tarcze i klocki boscha są kiepskiej jakości, miałem już kilka reklamacji w dużo mniejszych autach, właśnie chodzi o bicie po przejechaniu nie dużej ilości kilometrów. Textar przed połączeniem z boschem był bardzo dobry ale teraz jakość ta sama co bosch, moim skromnym zdaniem nie warto kupować tych firm. Ja zmieniam na komplet TRW.

dono
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: dono » 04 paź 2013, 13:18

Ja założyłem do swojej tarcze Zimmermann i klocki brembo. Hamuje bardzo dobrze jednak teraz hamulce bardzo piszczą przy delikatnym hamowaniu jak są rozgrzane. Na pewno ich nie spaliłem bo przez około 600 kilometrów bardzo delikatnie używałem hamulca. Teraz po około 1000 kilometrów od wymiany jakby było troszkę ciszej :-P , a i jeszcze co jakiś czas zapala się kontrolka zużycia klocków gaśnie po umyciu kół :-?

Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 04 paź 2013, 13:45

dono pisze:Ja założyłem do swojej tarcze Zimmermann i klocki brembo. Hamuje bardzo dobrze jednak teraz hamulce bardzo piszczą przy delikatnym hamowaniu jak są rozgrzane. Na pewno ich nie spaliłem bo przez około 600 kilometrów bardzo delikatnie używałem hamulca. Teraz po około 1000 kilometrów od wymiany jakby było troszkę ciszej :-P , a i jeszcze co jakiś czas zapala się kontrolka zużycia klocków gaśnie po umyciu kół :-?

Następnym razem polecił bym jakieś lepsze klocki, bo tu jak widzisz dwa kłopoty, jeden z mieszanką bo piszczy, drugi z czujnikiem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 05 paź 2013, 10:06

dono pisze:Ja założyłem do swojej tarcze Zimmermann i klocki brembo. Hamuje bardzo dobrze jednak teraz hamulce bardzo piszczą przy delikatnym hamowaniu jak są rozgrzane...
Trzeba było do mnie podjechać albo chociaż zadzwonić - zaproponowałbym tarcze ATE i klocki TRW i nie usłyszałbyś żadnego piszczenia.
Ja mam w swoim D3 taki zestaw i z przodu i z tyłu i jest super - zero piszczenia i małe pylenie pomimo raczej dynamicznego stylu jazdy.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 05 paź 2013, 14:58

FOSS pisze:
dono pisze:Ja założyłem do swojej tarcze Zimmermann i klocki brembo. Hamuje bardzo dobrze jednak teraz hamulce bardzo piszczą przy delikatnym hamowaniu jak są rozgrzane...
Trzeba było do mnie podjechać albo chociaż zadzwonić - zaproponowałbym tarcze ATE i klocki TRW i nie usłyszałbyś żadnego piszczenia.
Ja mam w swoim D3 taki zestaw i z przodu i z tyłu i jest super - zero piszczenia i małe pylenie pomimo raczej dynamicznego stylu jazdy.
Klocki TRW na pewno byłyby lepsze od Brembo. Ale jeśli chodzi o tarcze to jednak Zimmermann wypada lepiej, w połączeniu z klockami TRW na pewno nie miałby tych problemów o których pisze.

Hesher

Post autor: Hesher » 05 paź 2013, 23:16

moim zdaniem klocki valeo

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl