[D2 95 4.2PB/LPG ] Maź w zbiorniczku płynu chłodniczego
Uważam, że najpierw należy sprawdzić chłodniczkę oleju (wymontować, sprawdzić ciśnieniowo).
Ponieważ wymiana uszczelek pod głowicami to spore koszty.
Poza robocizną.
Dla silnika ABZ:
2x uszczelka ~2*150 zł szt.
2x planowanie głowicy ~2*60 zł
wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych ~200 zł
2x zestaw śrub do głowicy ~2*100 zł
2x uszczelka wydechu ~2*70 zł
2x uszczelka ssący ~2*60 zł
2x łańcuszek napędu wałka rozrządu ~2*34 zł
1154 zł... + robocizna
Ponieważ wymiana uszczelek pod głowicami to spore koszty.
Poza robocizną.
Dla silnika ABZ:
2x uszczelka ~2*150 zł szt.
2x planowanie głowicy ~2*60 zł
wymiana uszczelniaczy trzonków zaworowych ~200 zł
2x zestaw śrub do głowicy ~2*100 zł
2x uszczelka wydechu ~2*70 zł
2x uszczelka ssący ~2*60 zł
2x łańcuszek napędu wałka rozrządu ~2*34 zł
1154 zł... + robocizna
riki76 pisze:Mazut....hmmm ta maź w zbiorniczku jest taka jasna, może... Sprawdzę
Przy czym jak płyn chłodniczy za pomocą strzykawki i wężyka pociągnęłem ze zbiorniczka to ma normalny kolor.
olej maz w zbiorniczku a tym bardziej jej kolor, ważne skąd się wzięła ,a mogła z reduktora nie koniecznie z UPG.
Sprawdź czy nie czuć gazu w płynie, a jak widzę była burza mózgów ijjuz masz plan działania . Najpierw to co najmniej kosztowne a prawdopodobne, a na końcu zwalaj czapki.
Sorki za znaki ,pisze z tel
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, 21:26 przez Pepeka, łącznie zmieniany 1 raz.
Złego diabli nie biorą ...
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Zanim zwalisz głowice to poprawnie zdiagnozuj bo może uszczelki są OK a to gdzieś indziej popuszcza... np. przez tą nieszczęsną chłodniczkę oleju bo taki przypadek też już widziałem.
Najpierw diagnoza a robota od najmniejszych i najłatwiejszych rzeczy poczynając.
Najpierw diagnoza a robota od najmniejszych i najłatwiejszych rzeczy poczynając.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Cześć.
Zauważyłem dzisiaj jakiś olej w zbiorniczku wyrównawczym.
4 dni temu dolałem olej, płyn chłodniczy bo Pan od LPG za małe trójniki wstawił.
Przejechałem 500km dziś sprawdzam a tu olej w płynie chłodniczym.
Odkąd kupiłem auto czyli już rok w zbiorniczku cały czas robiła się jakby piana kremowa.
Czyściłem zbiorniczek węże bo myślałem że tak zaniedbał a tu niespodzianka... olej w układzie...
Auto nie dymi ani na biało ani na niebiesko.
Myślę że to uszczelka pod głowicą, mam racje? Czy może dostać się tam inaczej olej? Bo czytam na forum i zauważyłem że jest jakaś chłodnica ASB czy jakoś tak czy nawet USP czy jakoś tak ;p
Ktoś już robił tą chłodniczke? Jak to najprościej sprawdzić.
Pozdrawiam
Michał
Zauważyłem dzisiaj jakiś olej w zbiorniczku wyrównawczym.
4 dni temu dolałem olej, płyn chłodniczy bo Pan od LPG za małe trójniki wstawił.
Przejechałem 500km dziś sprawdzam a tu olej w płynie chłodniczym.
Odkąd kupiłem auto czyli już rok w zbiorniczku cały czas robiła się jakby piana kremowa.
Czyściłem zbiorniczek węże bo myślałem że tak zaniedbał a tu niespodzianka... olej w układzie...
Auto nie dymi ani na biało ani na niebiesko.
Myślę że to uszczelka pod głowicą, mam racje? Czy może dostać się tam inaczej olej? Bo czytam na forum i zauważyłem że jest jakaś chłodnica ASB czy jakoś tak czy nawet USP czy jakoś tak ;p
Ktoś już robił tą chłodniczke? Jak to najprościej sprawdzić.
Pozdrawiam
Michał
Regulamin! Nie wolno reklam. ( Zrozumiałem )
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Tak grzeje mi się lecz w zbiorniczku wyrównawczym mam olej. Nie kopci Dziunia, odpala i jeździ normalnie. Ale płyn i olej uciekają A od roku jak ją kupiłem robi się w zbiorniczku jakby masło / piana na ściankach czy jakoś tak to nazwijmy A od wczoraj olej w układzie.
Regulamin! Nie wolno reklam. ( Zrozumiałem )