części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 05 4.2MPI ] Jaki płyn do wspomagania kierownicy?

Awatar użytkownika
dice111
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Imię: AHC by MTM

Post autor: dice111 » 26 wrz 2014, 18:58

Apophis pisze:DO D3 nie zaleca się FEBIego ponieważ czesto słyszy się że mimo specyfikacji nie pracuje poprawnie. WIele problemów ucichło po zalaniu oryginalnego oleju z ASO.
A czy przekładnia w D3 jest jakaś magiczna ? Nie wiem co kto leje, ale nie spotkałem się z w/w podrobionym płynem do wspomagania.
Black Cars Matters

Gość

Post autor: Gość » 26 wrz 2014, 19:00

dice111 pisze:A czy przekładnia w D3 jest jakaś magiczna ?
A ja tego nie wiem przyjacielu ale nawet FOSS pisał gdzies tu o tym że FEBI nie do końca się w D3 spisuje. Szczegółów nie znam. Olej w ASO ponoć majatku nie kosztuje więc jesli ceny podobne to po co kupować febi?

tommy47
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tommy47 » 27 wrz 2014, 13:56

... panowie wspomaganie dziala super , zaraz po zalaniu oryginalu z Aso pompa ucichła.
Morda odrazu sie cieszy . Definitywnie nie polecam Febiego do D3 . pozdro! <hura>
CARPE DIEM

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 28 wrz 2014, 02:59

dice111 pisze:A czy przekładnia w D3 jest jakaś magiczna ? Nie wiem co kto leje, ale nie spotkałem się z w/w podrobionym płynem do wspomagania.
Nie wiem czy magiczna ani nie znam szczegółowo specyfikacji płynów oryginalnego i tego FEBI'ego ale nie po raz pierwszy już to sprawdzono w praktyce, że magiel w D3 na FEBI poprawnie nie pracuje.

Teorię tą sprawdziłem kiedyś także na swoim aucie dlatego z takim przekonaniem ją przedłużam.
A kolega powyżej również tą tezę sprawdził osobiście na swoim aucie i pozostaje mieć nadzieję, że nic mu się z tym wspomaganiem dziać później nie będzie bo krótko na FEBI jeżdził.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

aro51
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: aro51 » 29 wrz 2014, 08:23

To nie tylko a8 d3 na febiego tak reaguje. Reszta audi takze. Febi to szrot i jak najbardziej odradzam wlewanie go do jakiegokolwiek auta.

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 29 wrz 2014, 22:36

aro51 pisze:To nie tylko a8 d3 na febiego tak reaguje. Reszta audi takze. Febi to szrot i jak najbardziej odradzam wlewanie go do jakiegokolwiek auta.
To ja w D2 latałem właśnie na febim i złego słowa nie mogę powiedzieć. <niewiem>

Gość

Post autor: Gość » 30 wrz 2014, 07:11

123mielony pisze:To ja w D2 latałem właśnie na febim i złego słowa nie mogę powiedzieć. <niewiem>
No ja też latam ale cos tam słysze tylko że moja pompa miała kiedyś cięzkie chwile podczas awarii servotronika

Motostacja

Post autor: Motostacja » 11 lis 2014, 10:38

ja wlałem kiedys i wypłukałem udkład w c5 febim i powiem ze zaczoł mi hałasować a zrobiłem wszystko zgodnie ze sztuka <niewiem>

do d3 zatem kupie ori , a ile kosztuje taki płyn ?

zlewacie cały na sucho , czy na podmiankę strzyawką? jak lepiej ?

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 11 lis 2014, 10:58

raftor pisze:kupie ori , a ile kosztuje taki płyn ?
Około 45zł.
raftor pisze:zlewacie cały na sucho , czy na podmiankę strzyawką? jak lepiej ?
Co prawda w D2 ale wykręcam przewód powrotny z maglownicy i wkładam w butelkę 1,5l oraz zaślepiam stoperem wejście do chłodnicy. Uruchamiam silnik na 2-3sekundy i szybko wyłączam. Dolewam płynu pod sam korek i ponownie włączam silnik na 2-3sekundy.

Bezpieczniej jest wyssać wszystko strzykawką, odkręcić i wyjąć zbiorniczek aby ładnie go z szlamu wyczyścić w środku nie zapominając o sitku. Warto wypsikać go zmywaczem np a potem wysuszyć sprężonym powietrzem :)

Pamiętaj nie odpalaj auta na pustym zbiorniku, lub jak w 1 procedurze nie trzymaj go dłużej bo pompa wyda ostatnie tchnienie.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Motostacja

Post autor: Motostacja » 12 lis 2014, 17:50

krzychu22.p1i pisze:
raftor pisze:kupie ori , a ile kosztuje taki płyn ?
Około 45zł.
raftor pisze:zlewacie cały na sucho , czy na podmiankę strzyawką? jak lepiej ?
Co prawda w D2 ale wykręcam przewód powrotny z maglownicy i wkładam w butelkę 1,5l oraz zaślepiam stoperem wejście do chłodnicy. Uruchamiam silnik na 2-3sekundy i szybko wyłączam. Dolewam płynu pod sam korek i ponownie włączam silnik na 2-3sekundy.

Bezpieczniej jest wyssać wszystko strzykawką, odkręcić i wyjąć zbiorniczek aby ładnie go z szlamu wyczyścić w środku nie zapominając o sitku. Warto wypsikać go zmywaczem np a potem wysuszyć sprężonym powietrzem :)

Pamiętaj nie odpalaj auta na pustym zbiorniku, lub jak w 1 procedurze nie trzymaj go dłużej bo pompa wyda ostatnie tchnienie.
dzieki za info :)

ale chyba zrobie na podmianke 2 litrami bo koszt mały , odpalac auta sie boje bo kumpel raz tak zarżną pompe tzn zaczeła mi hałasować a narazie mam i tak troche rzeczy do poinwestowania w aucie

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 12 lis 2014, 20:40

Ja jak wymieniałem to nie odpalałem auta tylko lekko je podniosłem i córka kierą kręciła prawo lewo i płyn ładnie ściekał do pojemnika a ja tylko dolewałem do zbiorniczka.
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
http://chomikuj.pl/orkaskawina
VCDS , ODIS-s -e

Motostacja

Post autor: Motostacja » 13 lis 2014, 20:47

orkaskawina pisze:Ja jak wymieniałem to nie odpalałem auta tylko lekko je podniosłem i córka kierą kręciła prawo lewo i płyn ładnie ściekał do pojemnika a ja tylko dolewałem do zbiorniczka.
Postawiles na kobylki auto ? Tez myslalem wlasnie o tym sposobie .

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 13 lis 2014, 21:56

raftor pisze:Postawiles na kobylki auto ?
Dokładnie mam takie regulowane i delikatnie podniosłem co by lżej kiera chodziła.
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
VCDS , ODIS-s -e

Motostacja

Post autor: Motostacja » 14 lis 2014, 15:01

orkaskawina pisze:
raftor pisze:Postawiles na kobylki auto ?
Dokładnie mam takie regulowane i delikatnie podniosłem co by lżej kiera chodziła.
podstawiałeś pod progi ? było stabilnie tez mam 2 kobyłki i 2 żaby ?

ile płynu kupic 2 l starcza? na przepłukanie i zalanie?

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 14 lis 2014, 16:34

Mi 2 litry wystarczyły nawet zostało, a kobyłki to pod wahacz podkładam.
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
VCDS , ODIS-s -e

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl