Dlugie

![]() |
![]() |
![]() |

samym vcds ? mi z kolei wydaje sie ze swiecą za nisko , zawsze myslałem ze przy xenonnie i samo poziomowaniu nic sie nie adaptuje i ze to sie samo poziomujePoza tym warto pamiętać, że prawidłowe ustawienie reflektorów odbywa się przy użyciu programu diagnostycznego typu VCDS czy VAS.

Obawiam się, że część SKP nie posiada sprzętu diagnostycznego a nawet jak posiadają to nie zawsze mają właściwą wiedzę aby przeprowadzić tą regulację poprawnie.michalwruszak pisze:Jedz na SKP , niech ustawia Ci swiatla na ich maszynie a później zakoduj tą pozycje jako zero

Cos malo 25-30m.Apophis pisze:Stary przepis mówił że światła mijania powinny oświetlac drogę 25-30m przed autem. I tak każde auto ustawiałem by linia odcięcia była nie mniej jak te 25m.

z tego co napisałeś (powinny oświetlać drogę co najmniej 40 m) to mogłyby świecić 80m...150m...300m""Korton pisze:Cos malo 25-30m.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, światła mijania (popularnie zwane krótkimi) powinny oświetlać drogę co najmniej 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza. W przypadku świateł drogowych (tzw. długich) przepisy mówią o zasięgu minimum 100 m.
Obawiam się, że część SKP nie posiada sprzętu diagnostycznego a nawet jak posiadają to nie zawsze mają właściwą wiedzę aby przeprowadzić tą regulację poprawnie.FOSS pisze:michalwruszak pisze:Jedz na SKP , niech ustawia Ci swiatla na ich maszynie a później zakoduj tą pozycje jako zero

Nie jest to moj wymysl, tylko z atykulu o swiatlach - takie sa przepisy.panton pisze:z tego co napisałeś (powinny oświetlać drogę co najmniej 40 m) to mogłyby świecić 80m...150m...300m""Korton pisze:Cos malo 25-30m.
Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia, światła mijania (popularnie zwane krótkimi) powinny oświetlać drogę co najmniej 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza. W przypadku świateł drogowych (tzw. długich) przepisy mówią o zasięgu minimum 100 m.