Jeśli chodzi o moją przypadłość to widziałem już kilka automatów w grupie VW w ostatnim czasie i a4 i pheatona i passata i stare a4 i praktycznie w każdym występowały dźwięki przy załączaniu poszczególnych biegów, mój gość od skrzyń do którego pojechałem jako pierwszego powiedział jasno, auto ma prawie 300tyś więc nie licz że będzie wszystko działało jak nowe, po prostu wszystko się zużywa.
Oczywiście uspokoił mnie stwierdzeniem że 99 procent skrzyń w takich przebiegach na identyczny objaw ale wtedy mu sie wierzyłem myśląc że po prostu mnie zbywa, faktycznie w kilku innych autach jest podobny objaw jak nie identyczny, olałem temat i jak na razie jeżdżę i problem się nie pogłębia, tylko jak postoi kilka dni i przy pierwszym wrzuceniu D czy R jest lekkie bujnięcie autem potem widocznie jak już się olej w skrzyni ładnie rozejdzie to już po kilkunastu sekundach przy zmianie biegów bujnięcie nie występuje pozostają tylko odgłosy ze skrzyni.
Jeśli chodzi o szarpanie z 2-3 bieg to wgranie softu trochę pomogło ale nie można powiedzieć że było idealnie, ja miałem robioną całą procedurę razem z adaptacją skrzyni biegów w salonie Audi, za całość zapłaciłem około 700zł, niestety problem delikatnie pojawił mi się teraz z 5 na 6 bieg odczuwam lekkie szarpnięcie
Nie chce się wymądrzać ale jeśli twój mechanik po obejrzeniu oleju jest w stanie stwierdzić że olej był jeszcze w miarę ok, to chyba warto zmienić mechanika, bo głupi olej w silniku jeśli zmienimy i pojeździmy jakieś 5tyś to nie jesteśmy w stanie powiedzieć czy jeździł on w aucie 5 czy 50tyś km,no chyba że był to olej świeżo zalany to oczywiście jego kolor będzie inny ale może twój mechanik jest jakiś wyjątkowo uzdolniony w co wątpię
Sama wymiana oleju to nie jest spuszczenie i nalanie nowego, tak jak to w serwisie Audi i mój skrzyniarz powiedział jest to cała procedura, gdzie najpierw powinna zostać nalana płukanka a dopiero potem właściwy olej co więcej po każdorazowej wymianie oleju powinna zostać przeprowadzona ponowna adaptacja skrzyni gdyż nowy olej zmienia nam parametry pracy skrzyni co więcej tego oleju który był pierwotnie zalany w audi a8 d3 już po prostu nie ma, został zastąpiony innym o innych parametrach ( takie info usłyszałem w serwisie audi, opowieść była dłuższa ale już jej nie pamiętam)i zamiast pomóc może nam pogorszyć sprawę.
Reasumując sprawę odnośnie oleju to wymiana oleju w skrzyni biegów w audi a8 d3 w serwisie AUDI to koszt około 5tyś zł, więc ja się pytam dlaczego w każdym jednym serwisie do którego zadzwoniłem powiedzieli mi jasno, OLEJU W SKRZYNI NIE WYMIENIAMY JAKO STANDARDOWA PROCEDURA podczas serwisu,chyba że na mocne uparte życzenie klienta bo oni to ODRADZAJĄ więc skoro oni tak mówią mimo że by mogli zgarniać na prawdę zdrową kasę to po jaką cholerę tyle osób wymienia ten olej w skrzyniach w a8.... ???????? Ja mam wrażenie że trochę jesteśmy nadgorliwi....