części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 99 4.2PB ] chłodniczka

Awatar użytkownika
bobasgoleniow
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bobasgoleniow » 03 maja 2015, 17:00

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
„Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”

Awatar użytkownika
bobasgoleniow
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bobasgoleniow » 03 maja 2015, 17:02

Miałem podobnie koszt uszczelek w ASO niski dawno to już było więc nie pamiętam ile.
„Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”

maaster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: maaster » 03 maja 2015, 18:51

bobasgoleniow pisze:Miałem podobnie koszt uszczelek w ASO niski dawno to już było więc nie pamiętam ile.
dzieki za zdjecia a powiedz mi jak wygladala sprawa z woda u Ciebie??

ernesto

Post autor: ernesto » 04 maja 2015, 05:46

Ja tą tulejkę dorabiałem i tokarza. Wziąłem starą plastikową na wymiar. Dorobił mi z metalu i dodatkowo wystrugał mi dwa wyżłobienia na oringi. Następnie troszkę masy uszczelniającej Rainz i jest na wieki. Koszt u tokarza 20 zł za tulejkę i kilka groszy za oringi w sklepie rolniczym ;)

Gość

Post autor: Gość » 04 maja 2015, 10:00

Oczywiście że to pewniejsze ale przecie plastykowe tulejki wytrzymuja wiele lat :)

Awatar użytkownika
karol208
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D2
Rocznik: 1994
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Karol

Post autor: karol208 » 04 maja 2015, 10:13

maaster, tutaj masz więcej zdjęć z zabiegu chłodniczka oleju

http://a8team.pl/d2-97-42pb-lpg-wyciek- ... 0b4f78a3ef

maaster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: maaster » 04 maja 2015, 20:46

karol208 pisze:maaster, tutaj masz więcej zdjęć z zabiegu chłodniczka oleju

http://a8team.pl/d2-97-42pb-lpg-wyciek- ... 0b4f78a3ef
przestudiowałem juz ten post :) wlasnie kupilem dzisiaj cały pas z chlodnicami jutro jade zabrac sie za wyciaganie chlodniczki i oby pomoglo :)

a dalej nie uzyskalem jakiejkolwiek odpowiedzi co z woda w waszym przypadku czy pojawil sie w niej olej przy uszkodzeniu chlodniczki????

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 04 maja 2015, 21:23

maaster pisze: a dalej nie uzyskalem jakiejkolwiek odpowiedzi co z woda w waszym przypadku czy pojawil sie w niej olej przy uszkodzeniu chlodniczki????
Najczęstsza usterka chłodniczki oleju to uszkodzenie małej plastikowej rurki którą przepływa płyn chłodzący z bloku silnika do chłodniczki.
Skutek - wyciekający płyn chłodzący nie mający nic wspólnego z olejem.

Może jednak dojść do innej usterki - w środku w chłodniczce przepływa olej a uszczelnienia są na oringach. Jeżeli na tych oringach pojawi się nieszczelność to może dojść do mieszania się oleju z płynem chłodzącym.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

maaster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: maaster » 04 maja 2015, 22:29

Dzikei kolego FOSS za wyczerpująca odpowiedz, jutro zdam relacje co tam sie dzieje

Awatar użytkownika
Nyku
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radek

Post autor: Nyku » 05 maja 2015, 16:09

Jestem również bardzo ciekaw bo sam muszę się w końcu za to wziąć. Płyn już jest ciemny i raczej miesza się delikatnie z olejem który to natomiast jest czysty o kolorze złocisto-przezroczystym. Od postawienia auta wieczorem do rana (z sciągnietym pampersem) pod autem znajduje 2-4 kropki wielkości dużego paznokcia u dłoni. Im mniejsze wskazanie na bagnecie tym wydaje mi się że mniej ucieka. Jak mam minimum to leci niedużo jak zaleje do połowy to już jakby 2x więcej potrafi narzygać.

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 05 maja 2015, 21:50

Moze tak dodatkowo sprawdzic chłodnice, a raczej tą czesc która chłodzi olej ze skrzyni. Wszystkie przypadki mieszania wody z olejem zawsze były wynikiem uszkodzenia chłodnicy. Chłodniczka owszem cieknie ale nie miałem przypadku miesznia wody z olejem w tym miejscu.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

maaster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: maaster » 06 maja 2015, 07:28

Na obecna chwile praktycznie wszystko rozkręcone tylko mam problem z 2 śrubami zaraz za napinaczem paska mikro - niestety nie chcą puścić :( coś mi sie wydaje ze przy rozrządzie jakiś gebels dał cztery razy wiecej kleju niz ksiązka pisała :/ praktycznie ze wszystkimi śrubami był problem i muszę przyznac ze troche trzeba sie nagimnastykować z tą jedną srubą dam daleko ciemno i głęboko za kolektorem - wszystkie śruby oczywiscie na klej :)

Dzisiaj przyjdą mi uszczelki i króciec plastikowy.

Aktualne ceny to uszczelki 79zł oraz 43zł kruciec 22zł - JodkoSchiwe Świdnica salon VW. Czas realizacji 1d.

Wszystko na kobyłkach w garażowych warunkach ze ściągniętym pasem przednim za pomocą wysłużonego zestawu narzędzi 200el oraz śrubokręty.

Mam nadzieje ze puszczą te 2 sruby i złoże go dziisaj <amasz>

Awatar użytkownika
bobasgoleniow
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: bobasgoleniow » 06 maja 2015, 11:21

maaster pisze:
bobasgoleniow pisze:Miałem podobnie koszt uszczelek w ASO niski dawno to już było więc nie pamiętam ile.
dzieki za zdjecia a powiedz mi jak wygladala sprawa z woda u Ciebie??
Płyn był czysty wyciekał tylko olej.Wymień tylko to co ja wymieniłem i wtedy zobaczysz.
&#8222;Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej &#8211; szaleniec&#8221;

maaster
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: maaster » 06 maja 2015, 21:43

No wreszcie poddały sie sruby jedna wyszła a niestety jedna do samego konca trzyma sie bloku (zielone kółko ) Ale finał taki ze pokrywa ściagnieta.
Obrazek
Nastepnie wyszła chłodniczka i ząk ! chlodniczka praktycznie sucha <onie> jedynie przy krućcu woda uciekała i bo pękł i jednego symeringa nie bylo a olej... hmm... wyglada na to ze sączy sie z pod głowic. czerwonym kółkiem zaznaczylem miejsce gdzie zebrał sie świerzy olej nastepnie scieka po sciance rozrzadu i chlapie wszystko.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wziełem chłodniczke do płukania bo troche osadu sie w niej znalazło i jutro skrecam.

Odma też do wymiany uszczelki pod pokrywkami zaworow tez do wymiany.

Myślę zeby sprobowac podokrecac głowy jak tak to powiedzcie mi Panowie z jamim momentem ???

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl