części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 FL ALL ] Nastawniki... Komu stukają przy rozruchu?

Gość

Post autor: Gość » 16 paź 2015, 15:41

Tak. Wszystkie sie róznią w srodku. Nie bede wskazywał palcem bo nie pamiętam który mechanik mi to pokazywał ale chyba ktos od nas....

Pół biedy jak sie nastawnik rozkicha i zacznie po kilku tys rzępolić ale niejeden przypadek był że padając uszkodziły głowice,gwarancja na zamienniki w zasadzie nie istnieje i jedynie co sie dawało wynegocjowac to wymiane na drugi....ale nie zawsze. Pan z okolic Lubina udowodnił że ma pojęcie gwarancji głeboko w powazaniu i tu na forum napisał trylogie powodów dla których padaja nastwaniki dopiero co wymienione.

W skrócie zrozumiałem tyle że aby chinol pracował ok trza uprzednio wyremontować silnik :D

lukasz88
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukasz88 » 17 paź 2015, 07:45

Ja jednak myślę że Lubin i Inowrocław to ta sama produkcja tylko ceny inne ale... może się mylę i nikt tego nie wie na pewno oprócz samych sprzedających także nie upierajmy się.
Apophis pisze:Pan z okolic Lubina udowodnił że ma pojęcie gwarancji głeboko w powazaniu i tu na forum napisał trylogie powodów dla których padaja nastwaniki dopiero co wymienione.
A co do tego to miał trochę racji. Bo co po wymianie samych nastawników jeżeli ktoś nie wymienił od razu tych zaworków zwrotnych a przede wszystkim oleju i filtra no i oczywiście jakieś czyszczenie misy. Myślę że klient który zajedzie na warsztat z nastawnikami z aso to sam powie mechanikom o tym że trzeba zrobić wszystko tak jak trzeba no a niestety jak ktoś kupi zamiennik ze względu na koszta to nie zada sobie tyle trudu aby wykosztować się na te rzeczy i niestety tak się dzieje. Pozdrawiam jak mi padną nastawniki oczywiście napiszę.
łukasz88

Gość

Post autor: Gość » 17 paź 2015, 09:39

lukasz88 pisze:Ja jednak myślę że Lubin i Inowrocław to ta sama produkcja tylko ceny inne ale..
Moge cie zapewnic że widziałem oba i nie jest to to samo.
lukasz88 pisze:A co do tego to miał trochę racji. Bo co po wymianie samych nastawników jeżeli ktoś nie wymienił od razu tych zaworków zwrotnych a przede wszystkim oleju i filtra no i oczywiście jakieś czyszczenie misy. Myślę że klient który zajedzie na warsztat z nastawnikami z aso to sam powie mechanikom o tym że trzeba zrobić wszystko tak jak trzeba no a niestety jak ktoś kupi zamiennik ze względu na koszta to nie zada sobie tyle trudu aby wykosztować się na te rzeczy i niestety tak się dzieje. Pozdrawiam jak mi padną nastawniki oczywiście napiszę.
Zapomniałes o łańcuchach,płukance silnika,może i koła zebate a najlepiej wałki,to juz głowice robimy,jak zwalamy miske to czemu nie panweki i pierścionki...
Pan z Lubina sam wymieniał też jednemy gościowi z moich okolic i nie przezyło to 3 miesięcy i oczywiście gwarancji nie uznał bo klient nie chciał remontu silnika :)

Awatar użytkownika
Preston81
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Preston81 » 17 paź 2015, 09:52

łukasz ja kupiłem nastawniki w aso , zakładał mi to mechanik z aso , zapytaj o metodyke wymiany nastawnika w aso zobaczymy czy zaproponuja ci zaworki itd :) no i zastanow sie nad czynnikami wplywajacymi zuzycie sie nastawnikow to dojdziesz do wniosku ze to co napisales nie ma sensu :]
bądź sobą, wariatów też lubią

lukasz88
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukasz88 » 17 paź 2015, 10:10

Apophis pisze:Moge cie zapewnic że widziałem oba i nie jest to to samo.
No ok jeśli tak to ok. Napisałem że tylko tak myślę.
Apophis pisze:Zapomniałes o łańcuchach,płukance silnika,może i koła zebate a najlepiej wałki,to juz głowice robimy,jak zwalamy miske to czemu nie panweki i pierścionki..
Płukanka silnika owszem. Co do reszty to chyba nie do końca: bo są to elementy pośrednio pracujące z napinaczem (może łańcuchy ale one pracują na ślizgach także takie nie do końca bezpośrednie). Tylko olej jest bezpośrednio w napinaczu. Zresztą sorry niech każdy zakłada co chce.
preston81 pisze:ukasz ja kupiłem nastawniki w aso , zakładał mi to mechanik z aso , zapytaj o metodyke wymiany nastawnika w aso zobaczymy czy zaproponuja ci zaworki itd no i zastanow sie nad czynnikami wplywajacymi zuzycie sie nastawnikow to dojdziesz do wniosku ze to co napisales nie ma sensu
Czyli że co wystarczy wymienić sam napinacz i będzie ok?? To może jak olej się wymienia to filtra można starego zostawić?? Albo jak ktos robi remont skrzyni to można zalać z powrotem stary olej- bo miesiąc wcześniej był zmieniany?? No prosze <faktycznie>
łukasz88

lukasz88
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukasz88 » 17 paź 2015, 10:12

preston81 pisze:łukasz ja kupiłem nastawniki w aso , zakładał mi to mechanik z aso
Mechanik ci wymieniał gdzie w aso czy prywatnie u siebie??
łukasz88

Gość

Post autor: Gość » 17 paź 2015, 10:34

lukasz88 pisze:Płukanka silnika owszem. Co do reszty to chyba nie do końca: bo są to elementy pośrednio pracujące z napinaczem (może łańcuchy ale one pracują na ślizgach także takie nie do końca bezpośrednie). Tylko olej jest bezpośrednio w napinaczu. Zresztą sorry niech każdy zakłada co chce.
Ja napisałem to z ironią bo takie były twierdzenia owego pana speca co tym handluje.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 18 paź 2015, 10:28

każdy nastawnik ma ileś tam wytrzymać i padnie bo tak jest
ale niekiedy pada z winy oleju syfu itp
to wtedy po wymianie jest jak jest
Dlatego raz jest ok a raz nie -chinole to temat rzeka i raczej bardziej to na sprzedanie niż do jazdy w niektórych przypadkach to nawet do dojechania do giełdy

lukstorpeda
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukstorpeda » 18 paź 2015, 13:29

Chinole temat rzeka ale jak juz pisalem kilka miesiecy temu ja takze kupilem "niemieckie" w Inowroclawiu wraz z lancuchami i do dzisiaj nic sie nie dzieje i jezdze na castrolu 10w40 od samego poczatku ( takim olejem byl zalany motor jak go kupilem ) i wszystko smiga takze NIE TAKI DIABEL STRASZNY jak LUKASZ88 go maluje .Poza tym co jest napisane na forum od kilku ladnych miesiecy nie zauwazylem takze aby ktos na te "niemieckie " z Inowroclawia narzekal .
Ja juz mam na nich przejechane grubo ponad 55 tys km ( mysle ze blizej nawet 65 tys km ) takze nawet jakby mi padly do tej pory i musialbym wymieniac ponownie to i tak bardziej oplacaloby mi sie jednak te " niemieckie" niz oryginalne.Sasiad tez kupil z Inowroclawia i zaraz po wymianie pojechal swoim autem do Turcji i wrocil bez zadnych problemow ( fakt ze zrobil "tylko ok 7 tys km ) ale pojechal w ciemno na ryzyko bez zadnych porzadnych jazd probnych itd....i jezdzi do dzisiaj. Jak ktos wymieni nastawnik wraz z lancuchem , olej filtry itd to bedzie chodzil bez problemow

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 18 paź 2015, 13:45

lukasz88 pisze:Czyli że co wystarczy wymienić sam napinacz i będzie ok??
ja wymienielem oba napinacze "niemiecko-chinskie" z Inowroclawia bez wymiany lancuchow i na jedym jezdze juz prawie 1,5 roku na drugim dopiero pare miesiecy, i powiem tak ze jak komus sie rozrzad zbliza to mozna wymienic komplet. Mi do rozrzadu jeszcze troche brakuje wiec zostawilem i jest ok.
Oczywiscie olej i czystosc w silniku to podstawa.

lukstorpeda, to ladnie natrzaskales tych kilometrow od wymiany <faktycznie> Ale tak jak mowisz nawet jak teraz by padly to bardziej sie oplaca wymienic na te z Infowrocka niz dawac 5000zl na ori nastawniki... <cicho>
to nie jest zwykły napęd...to

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 18 paź 2015, 14:03

martin_rs4, z allegro zamawiałeś ?? widziałem już tego gościa z Inowrocławia - i w opisach na aukcjach ma wypisane coś w stylu że: "To nie są te sławne słabe zamienniki chińskie ...itp. Gwarantuje jakość swoich sprzedawanych zamienników" :)

Zaraz chcę tam zamówić - tylko potrzebuję WASZEGO ZEZWOLENIA <jezyk> :]
Uszczelki pokryw już mam - tylko brakuje uszczelki nastawnika, którą też zamówię <okok>

Zgadza sie?

ps: olej ponownie wymieniany niedawno po płukance silnika i oczywiście Valvoline MaxLive 5w40 .... ale znów wymienie w razie co filtr oleju przy wymianie nastawnika :)
+ poleci też filtr powietrza (bo taki jakiś brudny jest <jezyk2> )

pps: AHA i musze dla spokoju sprawdzić ciśnienie oleju !!! :D
Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
CINEK
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: CINEK » 18 paź 2015, 14:20

ManiekJames pisze:martin_rs4, z allegro zamawiałeś ??
tak z Allegro zamawialem i u niego ta uszczelke tez dostaniesz.

Jesli o mnie chodzi to masz moje blogoslawienstwo do kupna tych nastawnikow <hihi>

Mariusz a jakie uszczelki pod pokrywy brales? tzn. jakiej firmy?
to nie jest zwykły napęd...to

lukstorpeda
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: lukstorpeda » 18 paź 2015, 14:55

ja osobiscie bralem komplet z uszczelkami pod kapy zaworowe ( made in germany ) ale nie pamietam jakiej firmy sa ale na pewno na uszczelkach jest made in germany.w komplecie byly tez te blaszki ( uszczelki ) pod nastawniki i lancuchy. domawialem jeszcze u nich takze caly kompletny rozrzad na czesciach INA i pasek gates . Ja ogolnie jestem zadowolony i mam cicha nadzieje , ze zdaze sprzedac auto zanim bede znowu musial zagladac pod maske.

Awatar użytkownika
ManiekJames
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: ManiekJames » 18 paź 2015, 15:25

martin_rs4, no to dzięki <okok> jeszcze dziś idzie zamówienie do tego Pana :D

A co do uszczelki to zamawiałem razem z zaworkami olejowymi i uszczelkami pod kolektor dolotowy u MichalWruszak i nie bardzo pamiętam jaka marka - ale na niebieskim tle bo w bagaju jeździ sobie - czyli chyba VictorReinz :)

No to czeka mnie ostra zabawa z głowicą i nastawnikiem <boisie> <muzyka>

ps: kupić jeszcze ze 3 szt. tych popychaczy hydraulicznych zaworowych ??
i profilaktycznie wymienić jak bedzie który podejrzany ????

pps: a ktoś wie czy da się zauważyć że taki popychacz jest zepsuty ?????? <bezradny>
Pozdrawiam !!

Gunner
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gunner » 18 paź 2015, 15:28

ManiekJames pisze: nie bardzo pamiętam jaka marka - ale na niebieskim tle bo w bagaju jeździ sobie - czyli chyba VictorReinz :)
Tak to na 100% Reinz <okok> Też je kupowałem, ogólnie dużo osób je poleca.

Zablokowany

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl