[D2 ALL] Tarcze & klocki (przód)
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
do roku prod.: 09/1998
Typ tarczy hamulcowej: wentylowany, żr.: 314 mm, Grubosć tarczy hamulcowej [mm]: 30 mm, Min. grubożć: 28 mm, Il. otworów: 10
od roku prod.: 10/1998
Typ tarczy hamulcowej: wentylowany, żr.: 323 mm, Grubosć tarczy hamulcowej [mm]: 30 mm, Min. grubożć: 28 mm, Il. otworów: 10
PS - z przodu
Typ tarczy hamulcowej: wentylowany, żr.: 314 mm, Grubosć tarczy hamulcowej [mm]: 30 mm, Min. grubożć: 28 mm, Il. otworów: 10
od roku prod.: 10/1998
Typ tarczy hamulcowej: wentylowany, żr.: 323 mm, Grubosć tarczy hamulcowej [mm]: 30 mm, Min. grubożć: 28 mm, Il. otworów: 10
PS - z przodu
Black Cars Matters
Ja miałem u siebie tarcze textar i klocki ferodo tarcze sie nie sprawdziły bo kilku ts km już wibrowały póxniej załozyłem tarcze ATE i klocki textara tarcze pochodziły trochę dłużej może z 15 ts km i też przy ostrym hamowaniu wibrują a klocki textara piszczą. teraz chyba kupie jakieś zwykłe tarcze BRP za 120 zł szt i pewnie tyle samo mi wytrzymają.
WITAM, JA 2 RAZY ZAKLADALEM ATE TARCZEI KLOCKI, PORAZKA TOTALNA ZERO HAMULCOW I NADODATEK BIJA, NAWIAZALEM KONTAKT Z FIRMA LEWIAN Z POLSKI PRZEDSTAWICIEL ZIMMERMANA, SPRAWDZALEM W NIEMCZECH (DZWONILEM OSOBISCIE) GOSCIU DZIALA DOSC DLUGO NA RYNKUI BAWI SIE W SPORTY SAMOCHODOWE WIEC WIEDZE POSIADA, ZAPROPONOWAL MI TARCZE ZIMERMANA NAWIERCANE PRZOD I TYL ORAZ KLOCKI MINTEXA. ZWRÓCIŁ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA MONTAŻ TARCZ NA PIASTĘ ORAZ SPOSÓB DOCIERANIA NOWYCH KLOCKÓW DO TARCZ ( DOSTAŁEM NAWET INSTRUKCJE JAK TO ROBIĆ). JESTEM BARDZO ZADOWOLONY, FAKTEM JEST ZE PRZEZ NAWIERCANE TARCZE KLOCKI IDA SZYBCIEJ I SLYSZE CHARAKTERYSTYCZNY SZUM PODCZAS HAMOWANIA ALE WARTO. DOCIERANIE KTORE MI GOSCIU POLECIL TEZ SIE SPRAWDZILO, CZESTO POPELNIANY BLAD TO SZYBKIE DOCIERANIE DUZA PREDKOSC I OSTRE HAMOWANIE. POWODUJE TO PRZEGRZANIE TARCZ W PEWNYCH MIEJSCACH OSLABIENIE MATERIAŁU
MorgothV8: następny post wielkimi literami i będzie ostrzeżenie.
MorgothV8: następny post wielkimi literami i będzie ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2010, 06:56 przez polmarko, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze AUDI!
Witam serdecznie klubowiczow ;-) ,mam pytanko a mianowicie czy moglby mi ktos dobrac rozmiar tarcz przednich i jakiej firmy najlepiej zalozyc?dzwonilem do serwisu to powiedzieli mi ze oryginalne to sa 323/30,nr czesci 4DO615301J tylko ze koszt 1-szt to 630 zl.kola zimowe mam 16 calowe a letnie 18 cali.I przy okazji jakie klocki mam dobrac,bo nie chce miec pozniej problemow z drganiami :-?
posiadam audi a8 z 99 roku,4.2,310km
posiadam audi a8 z 99 roku,4.2,310km
Jazda a8 to sama przyjemnosc :-))
Ja wymieniałem miesiąc temu , ponieważ tarcze chodź były grube , biły podczas hamowania.
Sądzę że były przegrzane i pokrzywiło je.Teraz mam :
-Tarcze BREMBO - 320 zl za 1szt.(323.5mm)
-Klocki nie pamietam jakij marki ale kosztowły 330zł komplet
Na poczatku hamulec był troche taki sztuczny ale po przejechaniu ok 500km dotarły sie klocki i jestem bardzo zadowolony.Problem polega na tym że w naszych Audi jest to dość czeste zjawisko krzywienia sie tarcz. Trzeba uważać gdy hamujemy dość ostro i na dodatek pada albo wjedziemy w dziurę z wodą lub kałuże może wtedy pokrzywić nam tarcze.
Sądzę że były przegrzane i pokrzywiło je.Teraz mam :
-Tarcze BREMBO - 320 zl za 1szt.(323.5mm)
-Klocki nie pamietam jakij marki ale kosztowły 330zł komplet
Na poczatku hamulec był troche taki sztuczny ale po przejechaniu ok 500km dotarły sie klocki i jestem bardzo zadowolony.Problem polega na tym że w naszych Audi jest to dość czeste zjawisko krzywienia sie tarcz. Trzeba uważać gdy hamujemy dość ostro i na dodatek pada albo wjedziemy w dziurę z wodą lub kałuże może wtedy pokrzywić nam tarcze.
Ludzie mówią że jak nie chcesz mieć problemów to kup oryginalne... Ja mam ATE + Klocki Textar... tarcze walą i są pofalowane... a klocki piszczą... wcześniej miałem ATE + ATE klocki i piszczało i pyliło tak że praktycznie po jednym dniu jazdy fele były aż czarne z przodu...
Ludzie kombinują z Tarczami EBC ale są drogie... i jak mówisz oryginał 630... to chyba oryginał taniej cię wyjdzie oryginał niż cudowanie i kupowanie szajsu... ale ja osobiście nie kupowałem oryginałów więc niczego ci nie powiem na ten temat...
Niektórzy tutaj polecają ZIMMERMAN... ja nie miałem z nimi styczności ale czytałem też wiele negatywnych opinii na ten temat...
Ludzie kombinują z Tarczami EBC ale są drogie... i jak mówisz oryginał 630... to chyba oryginał taniej cię wyjdzie oryginał niż cudowanie i kupowanie szajsu... ale ja osobiście nie kupowałem oryginałów więc niczego ci nie powiem na ten temat...
Niektórzy tutaj polecają ZIMMERMAN... ja nie miałem z nimi styczności ale czytałem też wiele negatywnych opinii na ten temat...
"Musisz zaakceptować ewentualność, że Bóg nie lubi Cię, nigdy Cię nie chciał, i prawdopodobnie Cię nienawidzi."
hm,wlasnie masz racje wlasnie ogladalem sobie te tarcze z tej aukcji:
http://moto.allegro.pl/item885351730_ta ... 323mm.html
moze akurat sa dobre chociaz sam juz niewiem :-x
Jazda a8 to sama przyjemnosc :-))
na te akurat ludzie narzekają, że lubią pękać. Jak Zimmermanny to tylko lite.GANCAR25 pisze:hm,wlasnie masz racje wlasnie ogladalem sobie te tarcze z tej aukcji: