[D2 ALL ] Ogólna dyskusja techniczna
[D2 ALL ] Ogólna dyskusja techniczna
Czesc Trafiłem tutaj za pomocą ernesto
Przeglądam oferty A8 D2 jako że zawsze mi sie marzyło takie autko pod domem Aktualnie jeżdże Laguna 1 3.0 V6 24V która robi lekko ponad 7s do setki. Do tego wyniku chyba zbliża sie tylko wersja 4.2 quattro? Brać w ogóle inne jednostki pod uwage ze względu na zestawienie pojemność/moc/spalanie/radość z jazdy? Oczywiscie diesel nie wchodzi w gre. Czytając wasze posty na temat spalania raz mi stają dęba włosy a raz przecieram oczy ze zdumienia, bo 4.2 pali tyle co moje 3.0 w sporo lżejszym aucie
Jaki pewnik należy przyjąć ?
Przeglądam oferty A8 D2 jako że zawsze mi sie marzyło takie autko pod domem Aktualnie jeżdże Laguna 1 3.0 V6 24V która robi lekko ponad 7s do setki. Do tego wyniku chyba zbliża sie tylko wersja 4.2 quattro? Brać w ogóle inne jednostki pod uwage ze względu na zestawienie pojemność/moc/spalanie/radość z jazdy? Oczywiscie diesel nie wchodzi w gre. Czytając wasze posty na temat spalania raz mi stają dęba włosy a raz przecieram oczy ze zdumienia, bo 4.2 pali tyle co moje 3.0 w sporo lżejszym aucie
Jaki pewnik należy przyjąć ?
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, 17:23 przez maestro, łącznie zmieniany 1 raz.
jaka noga takie spalanie lubisz deptac do swiatel do swiatel to i ponad 30 L LPG lekko wezmie ... wolisz sie "wozic dostojnie" bez przesadnej brawury to mysle ze 17L pochlonie...przynajmniej u mnie tak jest.maestro pisze:Jaki pewnik należy przyjąć ?
Trasa....jak sie "tocze przepisowo" to raz mi sie udalo poniezj 12L (dokladnie 11,8 L ) a tak normalnie to ok. 14 L... nie ma tragedii
to nie jest zwykły napęd...to
Cały czas mowa o 4.2 quattro?
Aktualnie normalnie musze liczyć 14l w mieszanej jeździe. Górna jakaś granica to 16l bo nie ma za bardzo skąd wziąć więcej, ile można ruszać i sie zatrzymywać jak ciągle czerwone sie świeci
Martwi mnie że spalanie mnie pochłonie pomimo normalnej jazdy.
Druga sprawa to sama eksploatacja. Rozrząd, hamulce i inne wynalazkowe rzeczy (zawieszenie?).
PS. Widze że masz EPA. Bywasz sporadycznie czy jesteś cały czas żeby pomacać i obejrzeć autko?
Aktualnie normalnie musze liczyć 14l w mieszanej jeździe. Górna jakaś granica to 16l bo nie ma za bardzo skąd wziąć więcej, ile można ruszać i sie zatrzymywać jak ciągle czerwone sie świeci
Martwi mnie że spalanie mnie pochłonie pomimo normalnej jazdy.
Druga sprawa to sama eksploatacja. Rozrząd, hamulce i inne wynalazkowe rzeczy (zawieszenie?).
PS. Widze że masz EPA. Bywasz sporadycznie czy jesteś cały czas żeby pomacać i obejrzeć autko?
jeśli będzie wszystko dobrze poustawiane oraz jak wspomniałem noga stateczna a nie narwana to spokojnie 14L można przyjąć. Ja po mieście robie ok. 300km na 50L co wychodzi ok. 17-18L a kosztuje mnie to niecałe 120pl. (LPG tu jest po 2,39 )maestro pisze:Martwi mnie że spalanie mnie pochłonie pomimo normalnej jazdy.
no tu to juz będzie na pewno drożej niż w LAGUNIE ...chyba <niewiem> bo nie znam tych aut. ... ale same części to >maestro pisze:Druga sprawa to sama eksploatacja. Rozrząd, hamulce i inne wynalazkowe rzeczy (zawieszenie?).
rozrząd ok. 1500 / dobre hamulce to ok. 1000zl za kpl. / zawiecha miedzy 1700 - 2500...i tak by można cały dzień :p
maestro pisze:PS. Widze że masz EPA. Bywasz sporadycznie czy jesteś cały czas żeby pomacać i obejrzeć autko?
pochodze ze Świdnicy (DSW) a mieszkam obenie w Konstantynowie Łódzkim (EPA)
to nie jest zwykły napęd...to
No mi ostatnio zaczęło nie schodzić średnie 15l, za jakieś 90PLN robie 210-230km
Rozrząd bez zniżek do tej laguny wychodzi troche ponad tysiąc, więc Najbardziej strach w kwestii zawieszenia czy hamulców, o zaciskach już słyszałem że są jaja
No nic, trzeba sie bedzie porozglądać dalej, może A6 4.2? <jezu>
Siedze w Łasku, czasem jestem w Łodzi, może kiedyś znajdziemy chwile żeby sie styknąć.
Rozrząd bez zniżek do tej laguny wychodzi troche ponad tysiąc, więc Najbardziej strach w kwestii zawieszenia czy hamulców, o zaciskach już słyszałem że są jaja
No nic, trzeba sie bedzie porozglądać dalej, może A6 4.2? <jezu>
Siedze w Łasku, czasem jestem w Łodzi, może kiedyś znajdziemy chwile żeby sie styknąć.
Ale masz D3 na ktore mnie nie stac :p jednakze nie omieszkam sie odezwac, na pewno wiesz wiecej na temat audi niz ja, bo tylko w renault siedzemacisz12 pisze:maestro jak chcesz pogadać to do mnie masz chyba najbliżej. Jak coś to pisz na prv.
A6 4.2 czyli S6 - mysle ze nie tedy droga chociaz bardziej mi podchodzi bo jest kombi
A i nie do końca mój drogi przyjacielu 4.2 40V 300 KM był w zwykłej A6 w celu kopania po zadku E39 540 i W210 4,4 i 4,3 V8martin_rs4 pisze:A6 z tym silnikiem to już jest S6 silnik od Prefl A8 340KM ... kolega ma w Avantcie i pali mu więcej niż moja (przy takiej "normalnej" jeździe)maestro pisze:może A6 4.2?
W S6 wkładali już 340