części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL] Tarcze & klocki (przód)

Wszystko dotyczące układu hamulcowego.
Lewian
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Lewian » 25 mar 2014, 22:07

pepi pisze:co wy określacie mocne auto ?
Pojęcie względne :)

Dla przykładu: A8 D2 ma dość niedopracowany układ hamulcowy, jak dodamy do tego silnik 4.2 i sporą masę auta no to pojawia się zapotrzebowanie na coś konkretniejszego. Wszystko też zależy od tego jaki układ hamulcowy jest zastosowany w danym aucie bo np. tarcze, które mogą być w modelu z silnikiem 4.2 są też w modelu z 2.8, wtedy można zastosować trochę bardziej budżetowy komplet tarcz i klocków i da sobie on radę, w przypadku 4.2 już nie bardzo.

Pozdrawiam
Adam

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 25 mar 2014, 23:33

pepi pisze:A tak na poważnie nie wydaje wam się że każdy zachwala swój towar który ma w ofercie a inne to be
Jeżeli o mnie chodzi to zawodowo nie zajmuję się handlem częściami więc nie mam żadnego interesu w chwaleniu konkretnej marki - swoje opinie wygłaszam na podstawie wieloletniego zawodowego doświadczenia w branży automotive oraz własnych doświadczeń.

I mimo wieloletniego doświadczenia kolegów tu zajmujących się hamulcami mogę powiedzieć, że ich opinie nt. klocków TRW w moich autach jakoś się nie sprawdzają.
Nie będę się rozpisywał nt. moich rekordów przejazdów przez Polskę czy Europę bo to i nie miejsce i nie pora i właściwie nawet nie powód do chwalenia się publicznie ale zapewniam, że mój styl jazdy nie ma nic wspólnego ani z jazdą emerycką ani z eco-drivingiem <tjaa>

Zresztą po moich modach w A8 widać, że skuteczne hamulce są mi potrzebne i zestaw który mam na tą chwilę wydaje się spełniać moje oczekiwania ;)
Lewian pisze:
pepi pisze:co wy określacie mocne auto ?
Pojęcie względne :)

Dla przykładu: A8 D2 ma dość niedopracowany układ hamulcowy, jak dodamy do tego silnik 4.2 i sporą masę auta no to pojawia się zapotrzebowanie na coś konkretniejszego. Wszystko też zależy od tego jaki układ hamulcowy jest zastosowany w danym aucie bo np. tarcze, które mogą być w modelu z silnikiem 4.2 są też w modelu z 2.8, wtedy można zastosować trochę bardziej budżetowy komplet tarcz i klocków i da sobie on radę, w przypadku 4.2 już nie bardzo.
Skuteczność hamulców to też pojęcie względne.
Producenci aut kierują się zasadą słabszy silnik = słabsze hamulce, mocniejszy silnik = mocniejsze hamulce.
Z punktu widzenia producenta to całkiem słuszne bo niby słabszy silnik wybierają ci którzy nie mają parcia na dynamikę jazdy a mocniejszy ci którzy lubią wyprostować prawą nogę ale w praktyce nie zawsze to się sprawdza a już szczególnie wtedy kiedy mówimy o rynku samochodów używanych.

A8D2 z motorem 2.8V6 wbrew pozorom rozpędza się całkiem żwawo i można polatać nim trochę szybciej ale tarcza 323mm (po-lift) przy tej masie auta nie służy dynamicznym hamowaniom.
Zresztą warto też wspomnieć, że to jest auto które weszło na rynek w 1994 roku..... dziś mamy 2014 więc od wprowadzenia na rynek pierwszego A8D2 minęło już 20 lat.
Wystarczy spojrzeć na to, że po-liftowe A8D2 z silnikiem 4.2V8 wychodziło seryjnie z tarczą właśnie 323mm a w modelu A8D3 z silnikiem 4.2V8 które waży praktycznie tyle samo co wspomniane wcześniej A8D2 miało już seryjne tarcze 360mm - czyżby producent zauważył niedostatek siły hamującej czy też dostosował swój wyrób do realiów rynku?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 26 mar 2014, 05:44

nie do kasy którą trzeba złoić :)
bo co by było jakby były takie same tarcze w każdym modelu a8 ?
za tanio by było :D
a tak na poważnie ja jakoś stosowałem w swych autach bardzo nisko budżetowe produkty
auta też ważyły koło tych 2 ton udawało im się przekraczać te 200 i hamować parę razy do zera i miałem tarcze nacinane nawiercane i jakoś to hamowało na byle jakich klockach
a TRW to już był wypas
Jak na razie to wszystko robiłem w moim audi tylko oprócz hamulców bo tarcze i klocki mam zmienione a co ktoś dał to nie wiem ale na pewno coś taniego nic nie piszczy tłucze itp :)
Ale znając życie po tym co napisałem będę robił je ;( trzeba było nie chwalić się .

brakeparts

Post autor: brakeparts » 26 mar 2014, 09:27

Lukas134 pisze:chwalicie bardzo tarcze Zimmerman Sport, sam takie chcę kupić, ale i tu ktoś pisał na forum i na innym forum gdzie jestem już kilka razy słyszałem, że potrafią pękać przy nawierceniach??
Zimmermann Sport to nie tarcza torowa a niektórzy chcieliby tak ją traktować. Nawiercane tarcze doskonale sprawdzają się przy dynamicznej jeździe kiedy potrzebujemy zatrzymać samochód z 200km/h - jednak nie są to tarcze które można katować hamowaniem z 200km/h co 2 min bo jak każda tarcza wiercona zacznie pękać od otworów (mocne rozszerzenie i kurczenie się materiału - wysokie naprężenia na otworach). Jeżeli regularnie grzeje się tarcze do czerwoności to polecamy stosować tarcze tylko nacinane. Dodatkową kwestią jest dobór odpowiednich klocków - jeżeli dobierzemy zbyt słaby klocek to jest dużo wyższe prawdopodobieństwo pękania tarcz.. (np na klockach Hawk HPS nie mieliśmy jeszcze przypadku pęknięcia Zimmermann Sport, na EBC Yellow zdarzył się jeden w Audi A5 3.0TDI przy bardzo agresywnej jeździe)

Awatar użytkownika
Lukas134
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Lukas134 » 26 mar 2014, 22:52

brakeparts, Oki, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Myślę, że to będzie odpowiedni zestaw dla mnie. I nie ma czegoś takiego, że na takich klockach jak się jeździ wolno to będą piszczały??
Także jak tylko moje klocki się skończą bo już końcówka została będę pisał w sprawie tarcz Zimmerman Sport i klocków HAWK. Mam nadzieję, że będą ciut lepiej hamować niż seria :)
Najlepsze fora internetowe samochodowe w Polsce:
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.

brakeparts

Post autor: brakeparts » 27 mar 2014, 08:08

Lukas134 - poniżej link do testu klocków (co prawda w mniejszym MX-5 ale obrazuje ich charakterystykę)

Awatar użytkownika
Unknown
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unknown » 13 kwie 2014, 15:17

By nie tworzyć nowego tematu - czy klocki z przed lifta i polifta są zamienne ?

przegladam allegro i na niektorych aukcjach te same klocki(a przynajmniej numery/firma) w tabelkach pasuja albo tylko do prelifta albo zakres 95-02.

różniły się jakoś szczególnie budową?

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 13 kwie 2014, 15:31

Nie sa zamienne, wystepują pod dwoma różnymi numerami części więc jakies różnice muszą być , napewno różnią sie wymiarami
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

Awatar użytkownika
Unknown
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Unknown » 13 kwie 2014, 22:15

czyli tu :

Kod: Zaznacz cały

http&#58;//allegro.pl/klocki-hamulcowe-przod-audi-a6-a8-textar-i4061284017.html

http&#58;//allegro.pl/textar-klocki-przod-audi-a8-4-2-3-7-2-8-3-3-2-5tdi-i4066076714.html
a nawet tu:

http&#58;//allegro.pl/klocki-hamulcowe-przod-audi-a6-a8-szybka-wysylka-i4065737932.html
to ściema ? :D

michalwruszak
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: michalwruszak » 13 kwie 2014, 22:18

Tak - to jest Sciema !!! nie ma klockow uniwersalnych dla wszystkich rocznikow , sa do lifta i przedlifta , jezeli potrzebujesz klocki napisz do mnie to Ci dobiore i wysle :)
Rozkodowywanie numerów VIN grupy VAG i inne

FB: https://www.facebook.com/michalwruszak
mail: michalwruszak@gmail.com
tel: 508121044

mariosrs
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: mariosrs » 17 kwie 2014, 14:43

ja tez za jakis czas bede musial zmienic i chyba zakupie EBC ULTIMAX USR1427
EBC Brakes Klocki hamulcowe REDSTUFF DP31327C

czy ktos mial taki zestaw ??

brakeparts

Post autor: brakeparts » 17 kwie 2014, 14:56

Nie polecamy RedStuff do automatów bo charakterystyka tych klocków się po prostu nie sprawdza i może pojawić się bicie hamulców. Do tego samochodu polecamy Hawk HPS lub EBC Yellow Stuff. Tarcze EBC Ultimax są jak najbardziej godne polecenia :)
tarcze - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=27238
klocki - http://www.brakeparts.pl/category.php?id_category=1105

Jakub
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jakub » 17 kwie 2014, 16:47

Czyli jak mam zestaw tarcze turbo groove i klocki red,to może być przyczyną bicia przy hamowaniu?bo już dostaję białej gorączki z tym biciem,tarcze niby proste,chyba kupię jakieś byle jakie klocki na próbę,może to faktyznie wina klocków.
Zrobiłem na nich ok 15 tyś km i bicie jakby się nasilało,teraz juz telepie fest.

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 17 kwie 2014, 21:25

Zamiast Panowie wstawić zaciski pod tarczę 360mm z D3 albo zaciski z porsche 4-6 tloczki to kombinujecie z tak drogimi zestawami tarcze-klocki..
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Przemek21
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Przemek21 » 17 kwie 2014, 22:13

I tu się zgodzę miałem kiedyś taki zestaw(EBC Yellow Stuff. Tarcze EBC Ultimax) i nie spełnił moich oczekiwań, oryginalne hamulce są niestety słabe w naszych autach ;(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl