części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Uniwersalny skaner diagnostyczny. Tylko który?

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 23 maja 2011, 21:10

Zygi pisze:szkoda wydawac kasy na taki wynalazek, lepiej kup sobie VCDS vag com, nie dosc ze bedzie łatwiejszy w obsłudze to ponad 90% na forum go uzywa gdyż jest dedykowany do Audi i każdy Ci pomoze w razie jakis problemów.
W pełni popieram... jak kupować coś za takie pieniądze to już lepiej dołożyć parę zeta i kupić ori VCDS'a... masz chociaż oryginał, wsparcie techniczne producenta i bezpłatne aktualizacje bez ograniczeń.

O ile się orientuję to żeby wykorzystać w pełni możliwości VAS'a należałoby mieć połączenie on-line z serwerem serwisowym AUDI a tego za te pieniądze na pewno nie będzie... no chyba że w komplecie załączają jakiegoś craka albo coś podobnego ale to już piractwo pełną gębą :-?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
Coolcyjan
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Coolcyjan » 24 maja 2011, 09:25

Ok. Dzięki Koledzy za informacje. Czyli odpuszczam temat VAS'a. W takim razie mam kolejne pytanie i zarazem prośbę:

Jakbyście mogli polecić mi konkretny zestaw VCDS' a. Najlepiej jeszcze z bezpośrednim linkiem na stronę, gdzie będę mógł to kupić. Kolega Zygi zaproponował mi zestaw, tylko że jest to wersja ENG. A ja jednak wolałbym wersje w PL. Nie ukrywam, że nie chciałbym wydać za dużo kasy.

Z góry dzięki.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 24 maja 2011, 23:10

Coolcyjan pisze:Ok. Dzięki Koledzy za informacje. Czyli odpuszczam temat VAS'a. W takim razie mam kolejne pytanie i zarazem prośbę:

Jakbyście mogli polecić mi konkretny zestaw VCDS' a. Najlepiej jeszcze z bezpośrednim linkiem na stronę, gdzie będę mógł to kupić...
Jeżeli oryginał z licencją o którym wspomniałem powyżej to tutaj: http://www.vcds.pl ale to nie jest tanio...
który z zestawów z Alledrogo to już nie wiem bo niby wszystkie są zachwalane a jak się potem okazuje tylko niektóre działają poprawnie a już rzadko który ma wiecej zaawansowanych funkcji...

Różnica jest oczywiście w samym kablu... wystarczy spojrzeć na kostkę aby część z nich od razu sobie odpuścić... w tych najgorszych są chyba tylko 4-ry piny a w oryginalnym wszystkie więc różnica między ich funkcjonalnością już na logikę musi być kolosalna ;-)

Powyższe sprawdziłem osobiście "organoleptycznie" gdyż posiadałem jeden jakiśtam kabel oraz dwie zupełnie różne wersje VAG'a i jeden zupełnie nie chciał współpracować z kablem a drugi wprawdzie z kablem się łączył ale nie łączył się z żadnym z moich A8/S8 :evil:
Od niedawna natomiast posiadam ori VCDS'a i nie mam żadnych problemów z połaczeniem się z autem, jego diagnostyką i kodowaniem (sprawdzałem już na kilku włącznie ze swoim)...
jak się wdrożę trochę w jego używanie to otwieram klubowe tanie VAG-owanie :lol:
inspekcje przed zakupem

-

Awatar użytkownika
colln
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: colln » 01 cze 2011, 01:36

FOSS pisze:wystarczy spojrzeć na kostkę aby część z nich od razu sobie odpuścić... w tych najgorszych są chyba tylko 4-ry piny
bo tyle właśnie przewodów idzie do gniazda OBD (5 ale 4 i 5 pin to masa czyli jako jeden)
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 01 cze 2011, 09:24

colln pisze:
FOSS pisze:wystarczy spojrzeć na kostkę aby część z nich od razu sobie odpuścić... w tych najgorszych są chyba tylko 4-ry piny
bo tyle właśnie przewodów idzie do gniazda OBD (5 ale 4 i 5 pin to masa czyli jako jeden)
Owszem w D2 FL 5 przewodów... piny 1, 4, 5, 7, 16... ale czy w D3 jest tak samo to już nie mam pewności bo nie sprawdzałem... a poza tym w innych modelach aut może być już inaczej ;-)

Poza tym z tymi najtańszymi dostępnymi na Alledrogo i tak są różne kłopoty... problemy z instalacją, problemy z komunikacją z kablem, problemy z komunikacją z samochodem, problemy z komunikacją z konkretnymi sterownikami, brak wielu funkcji...
raczej nie da się kupić za 50-150pln narzędzia diagnostycznego identycznego z tym za 1-1,5kpln pod względem wykonania i funkcjonalności :-P
inspekcje przed zakupem

-

Awatar użytkownika
badyl
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: badyl » 01 cze 2011, 20:21

ja zakupiłem vcds-a 10.6.3 wersje angielską za 200 zł (made in china :) ) pełna instrukcja instalacji testowane na win XP oraz win 7 64 BIT w kostce wszystkie piny nieraz lipnie łączy z silnikiem ale za którymś tam razem połączy z resztą modułów nie ma problemów żadnych jak ktoś chce taki wynalazek to kontakt na PW :)

Awatar użytkownika
colln
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: colln » 02 cze 2011, 22:22

kabelek od Viaken na złącze RS (ten droższy) , nigdy nie miałem problemów
Z Audi były: A8 D2 2.8 A8 D3 3.7 A2 1.4 A8 D3 4.2 A4 B7 2.0PB A8 D3 3.0PB Obecnie A8 4.2 lift oraz A2

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 11 cze 2011, 15:57

badyl pisze:ja zakupiłem vcds-a 10.6.3 wersje angielską za 200 zł (made in china :) ) pełna instrukcja instalacji testowane na win XP oraz win 7 64 BIT w kostce wszystkie piny nieraz lipnie łączy z silnikiem ale za którymś tam razem połączy z resztą modułów nie ma problemów żadnych jak ktoś chce taki wynalazek to kontakt na PW :)
mam to samo i jest fajnie :mrgreen: kupione z forum A6

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 21 gru 2011, 11:11

Witam. Stoję przed zamiarem kupna kabelka diagnostycznego. Zastanawiam się pomiędzy paroma typami:
1 - http://allegro.pl/skaner-dominator-vw-a ... 75130.html
2 - http://allegro.pl/skaner-diag-dominator ... 75142.html
3 - http://allegro.pl/skaner-diag-dominator ... 75150.html
4 - http://allegro.pl/vag-can-pro-crafter-f ... 75111.html

I w tym miejscu mam pytanie do Was, czy warto kupować skaner samodzielny taki jak Dominator i nie targać do autka laptopa, czy jednak kupić zwykły kabel i podpinać do autka wraz z laptopem? Proszę o opine osoby posiadające te interfejsy, opinie innych są również mile widziane ;-)

Osobiście wolałbym kupić VCDS, jednak cena 1760zł poraża na dzień dzisiejszy. Na razie wystarczyłby mi tester z średniej półki, później bym go odsprzedał, dołożył troszkę kasy i kupił VCDS.
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 21 gru 2011, 11:19

jeśli nie masz warsztatu samochodowego , a Vag potrzebny tylko tobie do sprawdzenia i wykasowania błędów to wystarczy tobie w zupełności :
to raczej odpada bo obsługuje auta A8 model 4E 2003- , a twoje autko to 1998rok tak że nie podejdzie

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 21 gru 2011, 22:08

ja uzywam diaguna. Jest tani i ma can.Do tego mały i bluetooth daje pole manewru.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

Awatar użytkownika
krzychu22.p1i
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: krzychu22.p1i » 21 gru 2011, 23:57

Zastanawiałem się sporo nad Dominatorem i chyba się na niego zdecyduję. Jednak czy warto kupić samodzielną odmianę skanera, czy też kupić kabel i podpinać go do laptopa? To pytanie najbardziej mnie interesuje. Jestem osobą prywatną i posiadam 2 samochody grupy VAG, własnej A8 jeszcze nie posiadam.. lecz to się zmieni na przełomie czerwca/ lipca :lol: Miałem wcześniej kabelek z allegro taki srebrny z niebieską wtyczką i była masakra straszna, co chwilę rozłączało i zawieszało połączenie. Aktualnie idealnie spełnia swoją rolę jako suszarka do spodni ;-) Dlatego stawiam no coś ciut droższego i lepszego:)
[center]
Forum Audi A7.
Forum Audi A6.

[/center]

johnmark
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnmark » 22 gru 2011, 20:37

Sam dość niedawno przerobiłem temat zakupu skanera diagnostycznego. Laptop z kablem nie chciał się połączyć z moją ósemką. Szukałem informacji na temat skanerów i prawdopodobnie DOMINATOR ma bardzo mały wyświetlacz że ciężko jest cokolwiek odczytać, ale to są opinie z forum. Ja osobiście posiadam taki skanerek:
http://allegro.pl/najlepszy-vag-v-scan- ... 87159.html
i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że ma duży wyświetlacz, obsługa jest bardzo łatwa jak już znajomym vagowałem auta nie miał najmniejszych problemów z połączeniem.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 22 gru 2011, 20:46

temu mówię , takie coś jest najlepsze dla amatorów takich jak my , którzy chcą sprawdzić i usunąć błędy ;-) Nie trzeba z laptopem biegać do samochodu .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne ogólne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl