[D3 04 4.2MPI ] Modyfikacje wydechu
-
- Forum Audi A8
W D3 jeszcze tego nie ćwiczyłem..... u mnie katy są, jak fabryka zrobiła.... tylko za katami sporo się pozmieniało.Konrad111a pisze:Właśnie jak jest z tymi katami, można je wywalić ? Czy raczej nie polecacie..
Po wycięciu katów na pewno będzie trzeba zmotać tylne sondy lambda..... albo dać mądremu program do zmotania co by wyciął je z programu bo inaczej CHECK będzie ciągle wywalało.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
- Forum Audi A8
Podobne rozwiązanie jest w BeMWu Jest to przepustnica podciśnieniowa.
W BeMWu zazwyczaj jest zamknięta, po przekroczeniu pewnej wartości obrotowej, przepustnica się otwiera.
Jedni na forach piszą że jest to mało istotne rozwiązanie. Ale tu chodzi o pojemność układu wydechowego. Poprawia w ten sposób charakterystykę na niskich obrotach i przy większych daje większy przepływ spalin.
Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
W BeMWu zazwyczaj jest zamknięta, po przekroczeniu pewnej wartości obrotowej, przepustnica się otwiera.
Jedni na forach piszą że jest to mało istotne rozwiązanie. Ale tu chodzi o pojemność układu wydechowego. Poprawia w ten sposób charakterystykę na niskich obrotach i przy większych daje większy przepływ spalin.
Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę. Poprawia opróżnianie układu i wymianę gazów w cylindrach. Właściwie w silnikach czterosuwowych układ wydechowy ma za zadanie prawidłowe odprowadzenie spalin z silnika, zmniejszenie poziomu hałasu wydobywającego się z silnika, zmniejszenie ilości szkodliwych gazów występujących w spalinach ewentualne zapewnienie optymalnej pracy silnika (jak w tym przypadku). Co innego w silnikach dwusuwowych, ale to już inna bajka...ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Bądź dobry jak chleb.
Czyli mit jest obalony ,ze zamknięcie przepustnicy skutkuje lepszym hamowaniu silnikiem.pebo pisze:Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę.ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Jednym słowem ma to jedynie związek na moment kiedy wciskamy pedał w welur.
Panowie poczytacie sobie co to jest EXUP w motorkach to wszystko będzie wam jasne ....ernesto pisze:Czyli mit jest obalony ,ze zamknięcie przepustnicy skutkuje lepszym hamowaniu silnikiem.pebo pisze:Nie poprawia, bo i tak opór na silniku stawiają zawory sterujące w głowicy (dolotowe i wylotowe) a ciśnienie w układzie wydechowym nie jest aż tak wysokie, aby cofać strumień do silnika. Przepustnica usprawnia działanie silnika gdy tenże silnik działa, czyli spala mieszankę.ernesto pisze:... Nie wiem jak jest to podczas ujmowania gazu jadąc na biegu czy przepustnica się zamyka poprawiając skuteczność hamowania silnikiem
Jednym słowem ma to jedynie związek na moment kiedy wciskamy pedał w welur.
- tutenhamon
- Super Klubowicz